Átadták a Fonogram zenei díjakat
Dátum: 2009. február 11., szerda, 23:09
Zséda, Harcsa Veronika, Palya Bea, az Anti Fitness Club kapta többek között a legfontosabb díjakat a Fonogram zenei díjkiosztóján szerdán este a budapesti Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala a közönség online szavazásán a Republic együttes Gyere közelebb, menekülj el című dala lett. Az életműdíjat a 60 esztendős Deák Bill Gyula kapta.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma Zséda Rouge című albuma lett (kiadó: Magneoton), a hazai modern pop-rock album Kovácsovics Fruzsina Üveggolyó című lemeze (EMI), az év hazai alternatív albuma az Amber Smith Introspective (Twelve Tones Records) című kiadványa lett a zsűri döntése alapján.

A hazai hard rock-metal kategóriában az Insane Our Island - Our Empire (Hammer Music), az év hazai dance pop albumai között Karányi Aerodynamics (CLS Music) című kiadványa lett a befutó.

Az év hazai jazz albuma Harcsa Veronika You Don't Know It's You (Smart Music), az év hazai világzenei albuma Palya Bea Adieu Les Complexes (Sony BMG) című alkotása lett, az év hazai szórakoztató zenei albuma kategóriában Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra kapta a díjat Musical Duett 2. (EMI) című lemezéért.

Az év hazai felfedezettjének az Anti Fitness Clubot hozta ki a zsűri, az év hazai gyermek albuma Csilla Valami mindig szép (Magneoton) című korongja lett. Az év hazai DVD-i közül Zorán A dalok és mi című kiadványára (Universal Music) esett a választás.

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albumai között Kid Rock Rock and Roll Jesus (Warner Music), az év külföldi modern pop-rock albumainak versenyében Duffy Rockferry (Universal Music) című lemezével nyert, az év külföldi alternatív albumának a Kings of Leon Only By The Nightját (Sony BMG), az év külföldi hard rock vagy metal albumának a Metallica Death Magnetic-jét (Universal Music) választották. A külföldi dance-pop albumok között Mariah Carey E=MC2 (Universal Music) című kiadványa nyert.

A gálán átadták a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület különdíját: az év legeredetibb hangfelvételéért járó elismerést annak a magyar előadónak ítélik oda, akinek a zenei albumát a legtöbben töltötték le legálisan az internetről. Az első alkalommal kiosztott díjat Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra kapta Musical Duett című albumáért.

A Fonogram Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a

nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében.

A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető. A slágerlisták összesítései alapján legjobbnak talált dalokra egy zeneipari szakemberekből, újságírókból, zeneszerzőkből, szövegírókból álló 250 fős jelölőbizottság szavazott. A kiválasztásban részt vett a kiadók által 2005-ben megválasztott Fonogram Bizottság is, amelynek 9 tagja az általa legjobbnak talált 5 nevezettre szavaz.

A nevezett albumokat az eladási példányszám alapján is értékelték, ezt a pontszámot kombinálták a jelölőbizottság és a Fonogram Bizottság döntése nyomán kapott pontokkal - a kategóriánkénti összesítés alapján az öt legmagasabb pontszámot elért album minősült az öt jelöltnek. A győztest a jelöltek közül a Fonogram Bizottság tagjai választották ki.

A szerda esti gálát a hazai élvonal számos előadója fellépett, a műsort a televízió is közvetítette.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Nem szívesen kötelezem el magam a Mennyország vagy a Pokol mellett, mert itt is, ott is vannak barátaim."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ