Nagy Csaba trombitaművész kapta a Ferencsik-díjat
Dátum: 2009. február 18., szerda, 17:15
Nagy Csaba, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze kapta az elmúlt évad legjobb művészi teljesítményéért járó Ferencsik-díjat; az elismerést a zenész szerdán vette át Kovács János első karmestertől.

Nagy Csaba, akinek a díj átadásakor elsősorban munkamorálját méltatta Kovács János, s elmondta: igaz az az állítás, hogy egy szimfonikus zenekar állapotáról a rézfúvós szólam minősége is árulkodik. "Mi külön-külön szólamokat játszunk, ezért ha valaki hibázik, az mindjárt kitűnik. Ha a vonóskarból valaki melléfog az sem jó, de talán kevésbé vehető észre" - vélekedett a trombitaművész.

Nagy Csaba próba- és előadásnapokon is legalább 2 órát gyakorol, pedig a trombitálás a szájizmokat és a tüdőt is erősen igénybe veszi. A napokban A sevillai borbély felújításában játszott, ezen a hétvégén pedig beteg kollégáját kell helyettesítenie a következő bemutatón, Brecht-Weill Mahagonny város tündöklése és bukása című darabjában.

Jelenleg nem tanít, ám a hazai kamarazenei élet aktív résztvevője, a Magyar Rézfúvós Kvintett, a Brassimum Ensemble és a Classic Chamber Brass tagjaként több CD-felvételt készített. Mint mondja erőssége a csapatmunka, és ezekben a kamaraformációkban kisebb szolisztikus ambícióit is kiélheti.

A Ferencsik János emlékére, 1986-ban létrehozott Ferencsik János Alapítvány első alkalommal 1987 januárjában, a karmester születésének 80. évfordulóján adta át a legjobb művészi produkcióért járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikusok) és az operaház zenekarának művészei felváltva részesültek az elismerésben, az alapítvány működésének változásával azonban mára kizárólag az operaház hangszeres művészei vehetik át a díjat.

Nagy Csaba Miskolcon született. Első trombitatanára édesapja, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ma már nyugalomban lévő harsonaművésze volt. A konzervatóriumban Zobay Béla, a Zeneakadémián Szűcs Zoltán növendéke volt. 1993-95 között a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskolában és a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított, 1994 óta az operaház zenekarának tagja. Játékát jelentős külföldi versenyeken díjazták, a Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Versenyen többször is kapott elismerést.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ