Plácido Domingo nyerte a Birgit Nilsson-díjat
Dátum: 2009. február 20., péntek, 16:32
Plácido Domingo nyerte el első ízben az egymillió dollár értékű Birgit Nilsson-díjat. A legendás svéd szoprán halála előtt hozta létre alapítványát, amellyel a világ operajátszását kívánta támogatni.

A Birgit Nilsson-díjat énekes, karmester vagy együttes is elnyerheti, ha opera-, illetve oratórium-előadásban kiemelkedő és maradandó teljesítményt mutatott föl.

Az alapítvány elnöke Rubert Reisch úgy vélte, hogy az idén 68 éves spanyol tenor kimagasló személyisége a jelen operaéletének, hiszen nemcsak énekesként, hanem karmesterként és Los Angelesben operaigazgatóként is páratlanul eredményes, ezért esett rá a választás.

Domingo 130 különböző szerepet énekelt négy évtized alatt, amióta a New York-i Metropolitanban debütált. Legutóbb a kortárs zeneszerző, Tan Dun számára komponálta Az első császár című operáját, amelyet látványos előadásban mutattak be a MET-ben, a címszerepben Domingóval.

A híres New Yorki házban indult pályája 1969-ben Puccini Toscájában Birgit Nilsson oldalán Cavaradossi alakjában. A sztárszoprán a kezdő tenoristáról igen elismerően nyilatkozott.

A világhírű svéd énekes 1918. május 17-én dél-svédországi Skane tartományban született és 2005. december 25-én, 87 éves korában hunyt el. Richard Wagner és Richard Strauss drámai szoprán hangfekvésre írt szerepeinek ihletett, erőteljes hangú előadója volt.

1946-ban debütált a stockholmi Operaházban. 1951-ben énekelte el első drámai szoprán szerepét, Elektrát Mozart Idomeneójában a Glyndebourne-i Operafesztiválon. 1953-ban mutatkozott be a bécsi Állami Operaházban, amelynek színpadán negyedszázadon át rendszeresen fellépett.

Az 1950-es évek első felében fedezték föl mint Wagner-heroinát. A bayreuthi Festspielhausban Brabanti Elza és Izolda, Münchenben pedig Brünnhilde szerepében lépett föl.

Maria Callas mellett ő lehetett a második nem olasz operaénekes, aki a milánói Scala évadnyitó előadásában címszerepet énekelhetett: 1958-ban Puccini Turandotjában.

Hosszú, három és fél évtizedes pályafutás után 1982-ben visszavonult a színpadtól, idejét az énekoktatásnak szentelte.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ