Zsidó zenei fesztivál a Spinozában
Dátum: 2009. február 22., vasárnap, 12:34
Első alkalommal rendeznek zsidó zenei fesztivált a budapesti Spinoza Házban, ahol március 21. és 30. között a zsidóság dalaiból adnak több műfajban ízelítőt.

A Síppal-dobbal címet viselő fesztivál a szervezők közlése szerint időben kétezer évet, térben Oroszországtól kezdve Lengyelországon, Erdélyen, Magyarországon, Bulgárián, Törökországon, Spanyolországon át egészen Amerikáig idézi fel az ottani zsidóság dalait a tavasz első hónapjában.

"Műfajilag a fesztivál ezerfelé kalandozik: az imától a haszid jiddis és kuplédalokon át egészen az operáig" - olvasható a budapesti Síp és Dob utca sarkán található Spinoza írásos összegzésében.

A fesztivál nyitó napján, március 20-án, pénteken az 1910-1920-as évek zsidó Odesszájába kalauzolják a nézőket: a korabeli zsidó dalokból és viccekből eléjük tárul az ottani zsidó élet, még az alvilági is. A műsorban a Munkácsról származó klezmerkirály, Jávori Ferenc "Fegya" és Dunai Tamás színművész működik közre.

Másnap, március 21-én Imák szárnyán címmel zsidó kántorkoncertet hallhat a közönség Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Tóth Emil, a Zsidó Egyetem főkántora, Zucker Immanuel, a Nagyfuvaros utcai zsinagóga kántora és Neumark Zoltán zongoraművész előadásában. A műsorban több évszázados imamotívumok szólalnak meg nép- és műzenei fordulatokkal színezve.

Vasárnap, március 22-én ... volt egyszer egy kis zsidó? címmel a máramarosi haszid zsidó dallamvilágba vezeti be a publikumot Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági. A folytatásban hétfőn amerikai zsidó zene, musical, filmzene, swinges songok szólalnak meg, a közönségnek Klein Judit, László Boldizsár és Rozgonyi János énekel, Neumark Zoltán pedig zongorán kíséri őket.

Március 25-én Jiddis álom címmel a jiddis dalok mellett közkedvelt ladino dalok is elhangzanak Klein Judit, Gerendás Péter és Neumark Zoltán előadásában. A ladino a Spanyolországból száműzött, úgynevezett szefárd zsidóság nyelve.

Másnap a zsidó és a cigány zene találkozik a Spinoza színpadán: a Rosenthal Móric néven született Rózsavölgyi Márk nevéhez fűződött a magyar csárdás, a csárdás-verbunkos születése, amelyeket a cigányzenészek szívesen játszanak még ma is. Az esten Báder Mária énekel, hegedűn Sárközi Lajos, zongorán pedig Ökrös Ottó játszik.

Március 27-én Klezmer-csemege, a David Klezmer Quintet várja a műfaj kedvelőit, másnap pedig ismét ladino dalok hallhatók. Az énekeket Maria Teresa Uribe, Urszú Gábor, Nyusztai Iván és Szabó Sándor adja elő.

Új kabarén kacaghat a publikum március 30-án, Bächer Iván darabját Eszes Fruzsina, Rácz Attila adják elő, bizonyítván, hogy a tőzsde és a pénzügyi világ maga is egy kabaré - tudatta a Spinoza. A fesztivált díjkiosztás és a meghirdetett dalverseny nyertes darabjainak a bemutatása zárja.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ