Zsidó zenei fesztivál a Spinozában
Dátum: 2009. február 22., vasárnap, 12:34
Első alkalommal rendeznek zsidó zenei fesztivált a budapesti Spinoza Házban, ahol március 21. és 30. között a zsidóság dalaiból adnak több műfajban ízelítőt.

A Síppal-dobbal címet viselő fesztivál a szervezők közlése szerint időben kétezer évet, térben Oroszországtól kezdve Lengyelországon, Erdélyen, Magyarországon, Bulgárián, Törökországon, Spanyolországon át egészen Amerikáig idézi fel az ottani zsidóság dalait a tavasz első hónapjában.

"Műfajilag a fesztivál ezerfelé kalandozik: az imától a haszid jiddis és kuplédalokon át egészen az operáig" - olvasható a budapesti Síp és Dob utca sarkán található Spinoza írásos összegzésében.

A fesztivál nyitó napján, március 20-án, pénteken az 1910-1920-as évek zsidó Odesszájába kalauzolják a nézőket: a korabeli zsidó dalokból és viccekből eléjük tárul az ottani zsidó élet, még az alvilági is. A műsorban a Munkácsról származó klezmerkirály, Jávori Ferenc "Fegya" és Dunai Tamás színművész működik közre.

Másnap, március 21-én Imák szárnyán címmel zsidó kántorkoncertet hallhat a közönség Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Tóth Emil, a Zsidó Egyetem főkántora, Zucker Immanuel, a Nagyfuvaros utcai zsinagóga kántora és Neumark Zoltán zongoraművész előadásában. A műsorban több évszázados imamotívumok szólalnak meg nép- és műzenei fordulatokkal színezve.

Vasárnap, március 22-én ... volt egyszer egy kis zsidó? címmel a máramarosi haszid zsidó dallamvilágba vezeti be a publikumot Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági. A folytatásban hétfőn amerikai zsidó zene, musical, filmzene, swinges songok szólalnak meg, a közönségnek Klein Judit, László Boldizsár és Rozgonyi János énekel, Neumark Zoltán pedig zongorán kíséri őket.

Március 25-én Jiddis álom címmel a jiddis dalok mellett közkedvelt ladino dalok is elhangzanak Klein Judit, Gerendás Péter és Neumark Zoltán előadásában. A ladino a Spanyolországból száműzött, úgynevezett szefárd zsidóság nyelve.

Másnap a zsidó és a cigány zene találkozik a Spinoza színpadán: a Rosenthal Móric néven született Rózsavölgyi Márk nevéhez fűződött a magyar csárdás, a csárdás-verbunkos születése, amelyeket a cigányzenészek szívesen játszanak még ma is. Az esten Báder Mária énekel, hegedűn Sárközi Lajos, zongorán pedig Ökrös Ottó játszik.

Március 27-én Klezmer-csemege, a David Klezmer Quintet várja a műfaj kedvelőit, másnap pedig ismét ladino dalok hallhatók. Az énekeket Maria Teresa Uribe, Urszú Gábor, Nyusztai Iván és Szabó Sándor adja elő.

Új kabarén kacaghat a publikum március 30-án, Bächer Iván darabját Eszes Fruzsina, Rácz Attila adják elő, bizonyítván, hogy a tőzsde és a pénzügyi világ maga is egy kabaré - tudatta a Spinoza. A fesztivált díjkiosztás és a meghirdetett dalverseny nyertes darabjainak a bemutatása zárja.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Aforizmák
„ ...aki meghallgatja a IX. szimfóniát, és utána nekiül, hogy tapétaminát rajzoljon, az vagy szélhámos, vagy degenerált."
Loos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ