Rév Lívia zongoraművész megkapta a francia Becsületrendet
Dátum: 2009. március 31., kedd, 11:50
Rév Lívia, világszerte elismert zongoraművésznő megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését; a Becsületrendet az 1947 óta Franciaországban élő művész a Párizsi Magyar Intézetben vehette át.

Az intézet közlése szerint Rév Líviának Eve Ruggieri, ismert francia újságíró, zenei műsorvezető adta át hétfőn este a kitüntetést. Ruggieri köszöntőjében felidézte a művésznő életének nagy pillanatait: amikor ötévesen elhatározta, hogy zongoraművész lesz, tanulóéveit, Magyarországról a Raoul Wallenberg-féle svéd útlevéllel való menekülését és végül Párizsba érkezését.

"Micsoda szerencsénk van nekünk franciáknak, hogy Rév Lívia úgy döntött, Franciaországban marad! A Francia Köztársaság és mi személy szerint is meg vagyunk tisztelve" - idézte az újságíró beszédét a magyar intézet közleménye.

Rév Lívia - Varró Margit és Weiner Leó tanítványa - 1946-ban két hétre elegendő pénzzel érkezett Franciaországba. Párizs, amely eredetileg csak egy megálló lett volna a New York felé vezető úton, végül az otthona lett. "Éreztem - szinte isteni megérzés volt - hogy, annak ellenére, hogy még a nyelvet sem beszélem, itt kell, hogy maradjak" - emlékezett vissza Rév Lívia, aki családja és barátai körében vette át a Becsületrendet.

Miután megköszönte Nicolas Sarkozynek, a Francia Köztársaság elnökének a kitüntetést, ígéretet tett arra, hogy amíg erővel bírja, dolgozni, tanulni fog, és igyekszik majd minél több fiatalnak átadni a tudást és a zene szeretetét.

A művésznő az 50 éves karrierjének koncertplakátjaival díszített koncertteremben a kitüntetés átvétele után kedvenceit, Chopint és Debussyt játszotta a mintegy száz meghívottnak.

Rév Lívia 1916-ban született Budapesten, csodagyerekként indult, már 9 évesen koncertezett, és számos díjat nyert. 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bartók, Kodály, Dohnányi jelenlétében.

Párizsban világkarrier várta: Sir Adrian Boult, André Cluytens, Eduard Jochum, Ralf Kubelik, Hans Schmidt-Isserstedt, vagyis a világ leghíresebb karmesterei hívták meg.

Repertoárjának törzse a klasszikus és romantikus zeneirodalom, de Bachtól Bartókig szívesen játszik más zenét is. A BBC Rádió egy különleges "vaktesztjén", amelynek során a korábbi évtizedekben a legjelesebb zongoristákkal felvett Chopin-noktürnsorozatokat hallgattatták meg neves szakértőkkel, az ő lemezét ítélték az e művekből valaha készült legjobb felvételnek.

A kilencvenes évektől kezdve egyre gyakrabban tartott Magyarországon is mesterkurzusokat. Az elmúlt években többször is fellépett Budapesten, 2005-ben például önálló Debussy-szólóestet adott a Művészetek Palotájában, óriási elismerést aratva. 2006-ban, 90. születésnapja alkalmából Pro Cultura Hungarica díjjal is kitüntették.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2011-02-06 17:59 | Válasz erre | #2
csatlakozom az előttem szólóhoz!!! Hosszú, boldog életet kívánok a művésznőnek!

Horváthné Jánka Klár 2011-02-03 19:11 | Válasz erre | #1
Láttam a portré filmet. Elragadó teremtés, még éljen soká!!!!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ