Rév Lívia zongoraművész megkapta a francia Becsületrendet
Dátum: 2009. március 31., kedd, 11:50
Rév Lívia, világszerte elismert zongoraművésznő megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését; a Becsületrendet az 1947 óta Franciaországban élő művész a Párizsi Magyar Intézetben vehette át.

Az intézet közlése szerint Rév Líviának Eve Ruggieri, ismert francia újságíró, zenei műsorvezető adta át hétfőn este a kitüntetést. Ruggieri köszöntőjében felidézte a művésznő életének nagy pillanatait: amikor ötévesen elhatározta, hogy zongoraművész lesz, tanulóéveit, Magyarországról a Raoul Wallenberg-féle svéd útlevéllel való menekülését és végül Párizsba érkezését.

"Micsoda szerencsénk van nekünk franciáknak, hogy Rév Lívia úgy döntött, Franciaországban marad! A Francia Köztársaság és mi személy szerint is meg vagyunk tisztelve" - idézte az újságíró beszédét a magyar intézet közleménye.

Rév Lívia - Varró Margit és Weiner Leó tanítványa - 1946-ban két hétre elegendő pénzzel érkezett Franciaországba. Párizs, amely eredetileg csak egy megálló lett volna a New York felé vezető úton, végül az otthona lett. "Éreztem - szinte isteni megérzés volt - hogy, annak ellenére, hogy még a nyelvet sem beszélem, itt kell, hogy maradjak" - emlékezett vissza Rév Lívia, aki családja és barátai körében vette át a Becsületrendet.

Miután megköszönte Nicolas Sarkozynek, a Francia Köztársaság elnökének a kitüntetést, ígéretet tett arra, hogy amíg erővel bírja, dolgozni, tanulni fog, és igyekszik majd minél több fiatalnak átadni a tudást és a zene szeretetét.

A művésznő az 50 éves karrierjének koncertplakátjaival díszített koncertteremben a kitüntetés átvétele után kedvenceit, Chopint és Debussyt játszotta a mintegy száz meghívottnak.

Rév Lívia 1916-ban született Budapesten, csodagyerekként indult, már 9 évesen koncertezett, és számos díjat nyert. 1938-ban diplomázott a Zeneakadémián, Bartók, Kodály, Dohnányi jelenlétében.

Párizsban világkarrier várta: Sir Adrian Boult, André Cluytens, Eduard Jochum, Ralf Kubelik, Hans Schmidt-Isserstedt, vagyis a világ leghíresebb karmesterei hívták meg.

Repertoárjának törzse a klasszikus és romantikus zeneirodalom, de Bachtól Bartókig szívesen játszik más zenét is. A BBC Rádió egy különleges "vaktesztjén", amelynek során a korábbi évtizedekben a legjelesebb zongoristákkal felvett Chopin-noktürnsorozatokat hallgattatták meg neves szakértőkkel, az ő lemezét ítélték az e művekből valaha készült legjobb felvételnek.

A kilencvenes évektől kezdve egyre gyakrabban tartott Magyarországon is mesterkurzusokat. Az elmúlt években többször is fellépett Budapesten, 2005-ben például önálló Debussy-szólóestet adott a Művészetek Palotájában, óriási elismerést aratva. 2006-ban, 90. születésnapja alkalmából Pro Cultura Hungarica díjjal is kitüntették.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2011-02-06 17:59 | Válasz erre | #2
csatlakozom az előttem szólóhoz!!! Hosszú, boldog életet kívánok a művésznőnek!

Horváthné Jánka Klár 2011-02-03 19:11 | Válasz erre | #1
Láttam a portré filmet. Elragadó teremtés, még éljen soká!!!!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Aforizmák
„Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára."
Werner Hofman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ