Gitárfesztivál Pozsonyban
Dátum: 2009. április 16., csütörtök, 14:31
Pénteken kezdődik az 5. Pozsonyi Nemzetközi Kamaragitár Fesztivál, amelyen francia, japán, bolgár, portugál és magyar művészek lépnek fel, kiegészítő programként pedig szemináriumok és gitárkurzusok várják a hangszer szerelmeseit.

A fesztiválszervezők - az Ergon Art művészeti iroda és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete - egyik fő célja a gitár mint klasszikus zenei eszköz népszerűsítése - írja az Új Szó című pozsonyi napilap. A könnyűzenében rendkívül népszerű hangszer különböző kamarafelállásokban és szólóhangszerként is nagyon sokoldalúan használható.

A nyitó napon színpadra lép a Nyugat-Európában már ismertséget szerzett magyarországi Katona Twins gitárduó. Az ikerpár, Katona Péter és Zoltán repertoárja rendkívül széles, Scarlattitól Astor Piazzolláig a hangszer irodalmának valamennyi korszakából feldolgoztak műveket.

A fellépők közt szerepel a bolgár kortárs zene meghatározó alakja, a zenész és zeneszerző Atanasz Urkuzunov. A Franciaországban tanult gitárművész feleségével, Ogura Mie japán fuvolaművésszel lép fel Pozsonyban.

Szombaton először látható szlovákiai színpadon a portugál Encores Fado. A melankolikus portugál dalokat játszó, jelenleg négy tagú együttest Custódio Castelo gitárművész és Margarida Guerreiro énekesnő alapította. Vasárnap, a zárónapon fellép a Jávorkai Trió, valamint a pozsonyi fesztivál egyik alapítója, a szlovák Miriam Rodriguez Brüllová gitárkoncertjét is meghallgathatja a közönség.

A Járókai Trió vezetője Jávorkai Sándor hegedűművész, aki Pozsonyban 2007-ben mutatkozott be nagy sikerrel, Pablo de Sarasate szerzeményeinek tolmácsolásával.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„A nevetés bölcsebbé tesz bennünket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ