Minden idők legnagyobb dalversenye
Dátum: 2009. május 4., hétfő, 12:58
Moszkvában egy hét múlva minden idők legnagyobb, leglátványosabb és legköltségesebb Eurovíziós Dalversenye kezdődik meg; az orosz főváros alaposan felkészült a fesztiválra.

Összesen 42 énekes, illetve együttes indul, a rendezők nem kevesebb, mint 200 millió rubelt (több mint 1,3 milliárd forintot) szántak a rendezésre. Az első elődöntőt május 12-én rendezik; a magyar induló, Ádok Zoltán a második elődöntőben, május 14-én lép színpadra. A döntő május 16-án lesz.

A fesztivált a legelső verseny svájci győztese nyitja meg; a nyitóünnepségen filmfelvételeken idézik fel az eddigi rendezvényeket és a nyerteseket.

A színpadot az amerikai John Casey tervezte, aki már több korábbi fesztiválon szerzett érdemeket. A kivitelezést európaiakra bízták, a munkálatokat oroszok irányítják. A színpad számos bonyolult műszaki berendezés segítségével működik, a levegőben mintegy 25 ezer négyzetméternyi LED-es kivetítő függ majd.

A nemzetközi szervező bizottság szabta feltételeknek megfelelően a vendégek 3-5 csillagos szállodákban laknak. E célra 13 szállodát foglaltak le teljesen, de ezek a korábbi hírekkel ellentétben nem emelték meg 30 százalékkal áraikat. A fesztivál napjaiban 62 ezer köztéri kamera és 11-15 ezer rendőr vigyáz a város és a vendégek nyugalmára; a verseny helyszínét, az Olimpiai Stadiont és a szállodákat külön egységek őrzik.

A főútvonalakra felfestették a fesztivál emblémáját, a metró menetrendjét az elődöntők és a döntő napjaira több órával meghosszabbították. Felvetődött az a lehetőség is, hogy a Vörös téren hatalmas kivetítőkön közvetítsék az eseményeket.

A stadionban 35 ezer néző fér el, vagyis alig a huszada azoknak, akik jelen szeretnének lenni. Természetesen megjelentek a valódiaktól alig megkülönböztethető hamisított jegyek; Moszkvában már el is fogtak egy férfit, aki ilyeneket árult, és mire rendőrkézre került, már közel egymillió rubeles forgalmat bonyolított le.

A be- és kilépéshez használt berendezéseket, fémdetektorokat négyezer moszkvai felső tagozatos iskolás segítségével tesztelték, ők jutalmul megnézhetik a műszaki főpróbát.

Az előkészületek kisebb-nagyobb, néha politikai indíttatású botrányai mostanra szinte feledésbe merültek. Már senki nem foglalkozik azzal, hogy a grúz együttes dalának angol szövegében eredeti refrénjét úgy is lehetett értelmezni, mintha azt énekelnék, nem akarják Putyint. (A csoport lemondta fellépését és Grúzia konkurens rendezvényt szervezett.) Az sem beszédtéma, hogy Oroszországot váratlan módon egy ukrán énekesnő képviseli.

Feledésbe merült az is, hogy a stafétát a tavalyi rendező Belgrádtól átvéve Jurij Luzskov moszkvai polgármester leszögezte: Moszkvában szó sem lehet arról, hogy a homoszexualitást utcai felvonulásokon tegyék közszemlére, ugyanakkor szexuális hajlamaitól függetlenül mindenkit szívesen látnak. A fesztivál hagyományosan népszerű a melegek körében, és az eddigi versenyeken szép sikerrel szerepeltek homo-, és transzszexuális előadók, köztük a szerb Marija Serifovic, aki 2007-es győzelmével biztosította Belgrádnak a rendezés jogát.

A fesztivál rajongóinak a két elődöntő és a döntő előtt két-két délutáni és egy esti koncertet adnak a szereplők.


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ