Zsámbék Jazz Open 2009
Dátum: 2009. június 30., kedd, 16:01
Az MR3-Bartók Rádió 10. alkalommal rendezi meg a Zsámbék Jazz Open Fesztivált. Júliusban minden péntek este hét órától nemzetközi hírű jazz-muzsikusok lépnek fel a Romtemplom melletti színpadon. Újdonság a gazdag programban az először megrendezésre kerülő Latin-jazz est.

Július 3-án, a nyitó est főszereplője a Zsámbék Jazz Open-fesztiválok első fellépője, Snétberger Ferenc lesz. Az improvizációs művészetéről híres gitárművész-zeneszerzővel együtt lép fel állandó duó partnere, Markus Stockhausen. A legendás kortárs zeneszerző Karl-Heinz Stockhausen fia Európa egyik legtisztább hangú klasszikus- és jazz-trombitása.

A 10-i koncert első felében a francia fővárosban élő magyar gitáros-zeneszerző játszik két magyar muzsikustársával. Gadó Gábor a párizsi és nemzetközi jazz-fesztiválok népszerű és keresett vendége. A szünet után Szakcsi Lakatos Béla, a Kossuth-díjas zongorista-zeneszerző a Szakcsi Trio Plus közreműködésével ünnepli 66. születésnapját.

Július 17-én három népszerű jazz-énekesnő lép pódiumra, akik mindhárman kötődnek az MR3-Bartók Rádióhoz. Kozma Orsi kislányként tagja volt az MR Gyermekkórusnak, Pocsai Krisztina 10 éven át a jazzműsorok - köztük a Zsámbék Jazz Open - háziasszonya volt, míg Szőke Niki először az MR 6-os stúdiójában mutatkozott be a közönségnek a Klasszikus és Jazz sorozatban, és aki egy kis szünet után ezzel a koncerttel tér vissza a pódiumra.

Az est második részében hangsúlyosan érvényesül a fesztivál mottója: "Világsztárok és fiatal magyar tehetségek egy színpadon". Chico Freeman, a világ egyik legkiválóbb szaxofonistája az MR3-Bartók Rádió tehetségkutató versenyeinek három győztesével, a Tzumo Acoustic Trioval játszik. A műfaji sokoldalúságáról ismert amerikai zenész a zsámbéki dobogón ünnepli 60. születésnapját.

Július 24-én – a Zsámbék Jazz Open történetében először – Latin-jazz est lesz. Az első részben a Cornelio Tutu Band lendületes, könnyed, dallamos és virtuóz latin-funky-jazz zenét játszik, míg a másodikban a hazai "merengue" királynő, a kubai Elsa Vallé és együttese gondoskodnak a vérpezsdítő muzsikáról.

Július 31-én, a záró esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséges növendékei kapnak bemutatkozási lehetőséget a zsámbéki közönség előtt.

A második részben a két profi szaxofonos, Dresch Mihály és Borbély Mihály az MR3-Bartók Rádió egyik felfedezettjének triójával játszik. Szabó Dani az 1998-ban, elsőként megrendezett, Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Versenyt nyerte meg. A koncertsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Helyszín: Zsámbék, Romtemplom, Corvin J. u. Rossz idő esetén a koncertek a Zsámbéki Művelődési Házban lesznek.

Fotó: Sebő Gábor

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ