12. Mol Jazz Fesztivál
Dátum: 2009. agusztus 26., szerda, 18:28
Először állítja fel sátrát, a Jazz Dómot a Mol Jazz Fesztivált szervező Budapest Music Center (BMC) a fővárosi Művészetek Palotája (Müpa) előtti téren; a szeptember 9-én kezdődő és 13-ig tartó fesztivál utolsó napján itt tartják a magyar dal napjához kapcsolódó a JazzDal rendezvényt is.

A 12. Mol Jazz Fesztivál nyitó- és zárókoncertje immár hagyományosan a Művészetek Palotájában lesz; az épület és a sátor mellett fő helyszín lesz a Trafó Kortárs Művészetek Háza, de lesz koncert a Pinceszínházban, a Budapest Jazz Clubban, valamint a Ráday utca négy kávéházában, éttermében is.

A koncertek más-más karakter kaptak, ugyanakkor mindegyik programra jellemző, hogy a kortárs dzsessz innovatív irányzatait mutatja be, nem pedig a sokszor hallott sztárokkal operál - fogalmazott Zipernovszky Kornél, a BMC munkatársa, az esemény egyik szervezője szerdán az MTI-nek.

A nyitókoncerten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Lars Danielsson Quartet lép pódiumra; a svéd nagybőgős, csellista és zeneszerző a lengyel zongoristával, Leszek Mozdzerrel más felállásokban is alkotótárs. A csapat gitárosa a fiatal John Parricelli, a dobos Magnus Öström. A szünet után a David Linx-Diederik Wissels Quartet játszik, amelyben Winand Gábor énekel. A belga-francia-magyar csapat a párizsi próbák után először itt mutatja be közös műsorát.

A dzsesszfesztivál jellemzője, hogy a francia muzsikusok krémjét hozza Budapestre - emelte ki Zipernovszky Kornél. E kapcsolatok a részben Párizsban élő Gadó Gábor gitárosnak köszönhetők, aki a fesztivál keretében szeptember 10-től három estén át a Pinceszínházban lesz látható és hallható Alban Darche szaxofonistával és Sébastian Boisseau nagybőgőssel.

Napközben lemezfelvétel folyik a Pinceszínházban, ezért az esti élő műsor legalább fele minden alkalommal más. A 35 éves Alban Darche a kortárs francia dzsessz kimagasló alkotója, lemezei több elismerést begyűjtöttek. Sok kiadóval dolgozott már, komoly elismerés, hogy új albumához a BMC-t választotta.

A Trafóbeli koncertek közül kiemelkedik a litván Saga Quartet, amely szeptember 11-én lép fel. A Mol Jazz Fesztivál egyik fontos feladatának tartja a nagy tempóban előretörő balti-térségi dzsesszélet megismertetését, minél szélesebb skálán. A Sagáról azt írta egy francia kritikus: "Legfőbb ideje, hogy a dzsesszrajongók felébredjenek és odafigyeljenek a litván dzsessz új nemzedékére!"

Másnap, szintén a Trafóban Tóth Viktor lép fel zenekarával; a kiváló szaxofonos, aki nemrég jelentette meg Tartim című albumát, ezúttal az amerikai Henry Franklin bőgőssel és a svéd Robert Ikiz török származású, Stockholmban élő dobossal zenél együtt.

A tehetségkutatás rendszere elég jól kiépült - hangsúlyozta Zipernovszky Kornél az MTI-nek. A versenygyőzteseket először kisebb színpadokon szokták bemutatni; az MR3-Bartók Rádió előző Tomsits Rudolf dzsessztrombita tehetségkutatóján feltűnt Subicz Gábort tavaly egy ingyenes kamara jellegű koncerten léptették fel. A trombitás idén szeptember 12-én már a Jazz Dóm nagyszínpadán játszik SG5 elnevezésű formációjával (tagjai: Lukács Gábor szaxofonos, Benkő Dávid billentyűs, Feke Zsolt nagybőgős és Benkó Ákos dobos.

A Ráday utcai Fotocella Kávézóban találkozhat a közönség szeptember 11-én a Finucci Quartettel, vagyis a 2009-es Montreux-i Jazzfesztivál gitáros versenyének győztesével, Balogh Rolanddal és ikertestvérével, a zongorista Zoltánnal, akikkel Horváth Plutó József bőgős és Bordás József dobos játszik.

A 13-i záróestre a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor, ezen Rita Marcotulli olasz zongorista és Szakcsi Lakatos Béla zongoravirtuóz együttes örömzenélése várható. Szünet után az MKMB Quartet lép színpadra. Ha egy dolgot lehetne csak választani, ezt jelölném meg - jegyezte meg Zipernovszky Kornél.

Az MKMB neve a tagok nevének kezdőbetűiből áll össze, és azt jelzi, hogy négy egyenrangú zenész játszik együtt. A francia Chistophe Marguet, Christophe Monniot és Sébastien Boisseau mellett a német Joachim Kühn alkotta kvartett első albumának kiadója a BMC Records; a koncert egyben lemezbemutató.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ