Magyar dal napja
Dátum: 2009. szeptember 11., péntek, 16:21
Vasárnap tartják a magyar dal napját országszerte 22 helyszínen, köztük 9 vidéki városban; a fellépők között a magyar rock-, pop-, dzsessz-, nép- és komolyzene ismert előadói lesznek ott.

A tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napja után most másodszor rendezik meg a magyar dal napját, amely Presser Gábor kezdeményezésére valósul meg. A szervezők szándéka szerint ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján megtartják a magyar dal napját. A legkorábbi program szeptember 12-én szombaton éjfélkor kezdődik dj-k fellépésével, a legkésőbbi vasárnap 20 órakor veszi kezdetét a Vígszínházban.

A tervek szerint szeptember 13-án minden helyszínen egy dal a nemrég elhunyt Cseh Tamás emlékére szól.

A fővárosban a Gödör Klubban a hazai alternatív zene előadói várják a közönséget: a mintegy 14 órás programban az elmúlt három évtized valamennyi fontos magyar underground dala megszólal. A fellépők között lesz mások mellett Peter Ogi, a Nemjuci, a Specko Jedno, a Magashegyi Underground, az ef. Zámbó Happy Dead Band és a Balaton.

Az óbudai Zichy-kastélyban blues színpad lesz, a műfajt kedvelők láthatják-hallhatják például Török Ádámot és a Minit, Charlie-t és a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet. Szintén a III. kerületben a Fő téren Örömzene színpadot állítanak, ahol a fellépők között lesz a Kaláka, a Csík zenekar, a Makám, valamint Ferenczi György Rackajamje.

A Feneketlen-tónál gyermekdalok szólnak vasárnap délelőtt és kora délután, mások mellett Gryllus Vilmos, Kéri Kitty, Farkasházi Réka és a 100 Folk Celsius tolmácsolásában.

A Művészetek Palotája melletti sétányon délutántól dzsesszzene szól egy sátorban; fellép a Váczi Eszter Quartet, a Kozma Orsi Quartet, a Babos Special, Szőke Nikoletta, a Berki Tamás Band, Winand Gábor, Falusi Mariann, Emilio és Charlie.

A Hungexpón a pop-rock zenéé lesz a főszerep, színpadra lép például a Roy és Ádám Trió, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Gáspár Laci, a Pa-Dö-Dö és a Bikini is.

A Zöld Pardonban áll majd a budapesti Szerzők rockszínpad, ahol mások mellett Bródy Jánost, a Pál Utcai Fiúkat, a Ladánybene 27 együttest, a Heaven Street Sevent, Jamie Winchestert és a Hooliganst láthatják-hallhatják az érdeklődők.

A Vígszínház előtti téren a színházi zenekarok randevúznak, a teátrumbeli esti műsorban pedig fellép Másik János, Dés László, Geszti Péter, Bródy János, Rúzsa Magdi, Zorán, a színészzenekar, valamint a teátrum társulata. Az este különlegessége, hogy A padlás és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról dalai a szerző Presser Gábor zongorakíséretével szólalnak meg.

Komolyzenét a Zeneakadémia kistermében hallgathatnak az érdeklődők, a műsorban szerepelnek virágénekek, Liszt- és Erkel-dalok, Hubay-, Weiner-, Dohnányi-, Bartók- és Kodály-művek.

A KlubRádió udvarán zenél például Karácsony János, Palya Bea, Somló Tamás és Bíró Eszter.

A Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének hallgatói a WestEnd tetőteraszán, a Kodolányi Open Stage színpadon lépnek fel, bemutatva a főiskolán folyó zenei oktatás sokszínűségét. Dzsessz-, népzenei és popkoncertek után a nap a United fellépésével, majd örömzenéléssel zárul, ahol stílusmegkötés nélkül minden zenész, zenekar színpadra állhat néhány szám erejéig.

A programok nagy része ingyenes, belépőjegyet a fővárosban a Gödör Klubban, a Zöld Pardonban és a Vígszínházban kell váltani.

A rendezvényre a Magyar Televízió 200 perces műsorfolyammal készül. Élő bejelentkezés lesz Kecskemétről és Miskolcról, és este főműsoridőben számolnak be a vígszínházi koncertről.

A BKV pénteken közleményben jelezte, hogy szombaton, egy nappal a magyar dal napja előtt több helyszínen is zenészek szórakoztatják majd az utasokat. 11 és 19 között a kisföldalatti Deák téri és Vörösmarty téri aluljáróját, valamint a 4-es, 6-os villamos Blaha Lujza téri megállójában is magyar dalok szólnak majd élőben.

A magyar dal napján vasárnap a budapesti helyszínek mellett kilenc vidéki városban is rendeznek különféle zenei műfajokban koncerteket, Miskolcon pedig aznap rakják le a Rockmúzeum alapkövét.

A borsodi megyeszékhelyen az Egyetemvárosban a nagyszínpadhoz várják azokat, akik az elmúlt évtizedek legszebb magyar dalaira kíváncsiak. A zenei élvonal képviselői mellett fiatal miskolci zenészek is közreműködnek: fellép a Bohemian Betyars, Roli and The Chillies, a Heaven Street Seven, a Bëlga, a Belmondo, a Zanzibár, Kefír, Jamie Winchester, a Hooligans, Ferenczi György és a Rackajam, a Miskolc Metal Allstars, Cipő és a Disco Express is.

A miskolci Rockmúzeum alapkövét a régi Fűtőmű területén, a Miskolci Egyetemmel szemközt helyezik el. Fedor Vilmos, a település alpolgármestere az MTI-nek korábban felidézte: a város már az Európa Kulturális Fővárosa pályázatában rögzítette a Rockmúzeum létrehozatalát. A projekt az elmúlt évek alatt sokat változott és mára jelentősen túlmutat egy városi, regionális attrakció keretein.

Győrött különböző vidékek népdalai, népzenéi hangzanak fel a Dunakapu téren vasárnap délutántól késő estig, mások mellett Sebestyén Márta és Szokolay Dongó Balázs, Sebő Ferenc és együttese, valamint a Muzsikás előadásában. Rábaközi zenével lép fel a szanyi Grenznár együttes és Németh Dénes. A csallóközi Csiba Juliska és bandája ezúttal moldvai dalokat énekel. Meghallgathatják az érdeklődők az Etnofon Zenei Társulást, valamint Pál István Szalonnát és bandáját, fellép a Lippentő és a Csobolyó táncegyüttes; a program a szervezők reményei szerint fergeteges táncházzal zárul. A Rába-parti városban a magyar hagyományok fesztiválja zajlik a hétvégén, a szervezők ezért választották, hogy a magyar népdalokból adnak ízelítőt a közönségnek a magyar dal napján - mondta Horváth Zoltán, a szervező Lippentő Kulturális Egyesület vezetője az MTI-nek.

Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház külön-külön koncertet szentel a magyar zene ünneplésére. A Griff Bábszínházban szinte már házi szerzőnek számít Presser Gábor, a magyar dal napja ötletgazdája, ugyanis az elmúlt években két, általa megzenésített darabot is műsorra tűztek. Délelőtt az elmúlt évad legsikeresebb darabjainak dalaiból válogatnak, így felcsendülnek a Ludas Matyi és a Mátyás, az igazságos című művek zenéi, vagy Presser A piros esernyő című darabjának muzsikája.

A Hevesi Sándor Színházban estére meghívták mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben zenei vezetőként dolgoztak a teátrumban. Horváth Károly mellett Stauróczky Balázs, Hajdu Sándor és Kemény Gábor saját szerzeményeiből ad elő, Hajdu Sándortól elhangzik például az 1973-ban általa (Demjén Ferenccel közösen) komponált De nehéz az iskolatáska. A zalaegerszegi társulat színészei kedvenc dalaikat éneklik el, egyebek mellett musicalek, operettek ismert dallamai csendülnek fel.

Kecskeméten a világzenéé lesz a főszerep: a fellépők között található Szalóki Ági, a Balázs Elemér Group, Balogh Kálmán és a Gipsy Band, a Besh o Drom, az Úzgin Űver, a Fabula Rasa, a Kerekes Band, a Napra, Nikola Parov és Herczku Ágnes, valamint a Bíró Eszter Quintet. A Szabadidő Központban zajló zenés napra több ezer embert várnak a szervezők.

Az egri Bazilikában kórusművek, Békéscsabán színházi dalok csendülnek fel, a komáromi erődben koncertet ad Zséda, fellép többek között a Kispál és Borz, az Auróra, Karácsony János és zenekara, az Agregator zenekar és több helyi együttes is.

A dunaújvárosi főtéren a helyi vagy a városból elszármazott muzsikusok, énekesek, kórusok lépnek fel a magyar dal napján. A programot a helyi Sándor Frigyes Zeneiskola fúvósainak koncertje nyitja, majd a Látványnépség, a Revolver, a Pentele Ska Club, a Gyöngyvér és a Viadana Kórus, a Keleti szél népzenei együttes, Kelemen Angelika és barátai, valamint a Széchenyi Gimnázium vegyes kara szórakoztatja a nagyérdeműt. Este a Stereomilk és a Dunaújvárosból indult Quimby koncertezik a Városháza téren.

A várpalotai Thury-vár rockszínpadán mások mellett a Supernem, az Aurora és a Zanzibár együttes szórakoztatja a közönséget.

A vidéki helyszínek közül belépőjegyet a zalaegerszegi színházban, Komáromban, Várpalotán és Kecskeméten kell váltani.

 


A vasárnapi koncertek kezdési időpontjai mellett a fellépők részletes listája a www.magyardalnapja.hu oldalon található meg.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ