Magyar dal napja
Dátum: 2009. szeptember 11., péntek, 16:21
Vasárnap tartják a magyar dal napját országszerte 22 helyszínen, köztük 9 vidéki városban; a fellépők között a magyar rock-, pop-, dzsessz-, nép- és komolyzene ismert előadói lesznek ott.

A tavalyi Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napja után most másodszor rendezik meg a magyar dal napját, amely Presser Gábor kezdeményezésére valósul meg. A szervezők szándéka szerint ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján megtartják a magyar dal napját. A legkorábbi program szeptember 12-én szombaton éjfélkor kezdődik dj-k fellépésével, a legkésőbbi vasárnap 20 órakor veszi kezdetét a Vígszínházban.

A tervek szerint szeptember 13-án minden helyszínen egy dal a nemrég elhunyt Cseh Tamás emlékére szól.

A fővárosban a Gödör Klubban a hazai alternatív zene előadói várják a közönséget: a mintegy 14 órás programban az elmúlt három évtized valamennyi fontos magyar underground dala megszólal. A fellépők között lesz mások mellett Peter Ogi, a Nemjuci, a Specko Jedno, a Magashegyi Underground, az ef. Zámbó Happy Dead Band és a Balaton.

Az óbudai Zichy-kastélyban blues színpad lesz, a műfajt kedvelők láthatják-hallhatják például Török Ádámot és a Minit, Charlie-t és a Takáts Tamás Dirty Blues Bandet. Szintén a III. kerületben a Fő téren Örömzene színpadot állítanak, ahol a fellépők között lesz a Kaláka, a Csík zenekar, a Makám, valamint Ferenczi György Rackajamje.

A Feneketlen-tónál gyermekdalok szólnak vasárnap délelőtt és kora délután, mások mellett Gryllus Vilmos, Kéri Kitty, Farkasházi Réka és a 100 Folk Celsius tolmácsolásában.

A Művészetek Palotája melletti sétányon délutántól dzsesszzene szól egy sátorban; fellép a Váczi Eszter Quartet, a Kozma Orsi Quartet, a Babos Special, Szőke Nikoletta, a Berki Tamás Band, Winand Gábor, Falusi Mariann, Emilio és Charlie.

A Hungexpón a pop-rock zenéé lesz a főszerep, színpadra lép például a Roy és Ádám Trió, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Gáspár Laci, a Pa-Dö-Dö és a Bikini is.

A Zöld Pardonban áll majd a budapesti Szerzők rockszínpad, ahol mások mellett Bródy Jánost, a Pál Utcai Fiúkat, a Ladánybene 27 együttest, a Heaven Street Sevent, Jamie Winchestert és a Hooliganst láthatják-hallhatják az érdeklődők.

A Vígszínház előtti téren a színházi zenekarok randevúznak, a teátrumbeli esti műsorban pedig fellép Másik János, Dés László, Geszti Péter, Bródy János, Rúzsa Magdi, Zorán, a színészzenekar, valamint a teátrum társulata. Az este különlegessége, hogy A padlás és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról dalai a szerző Presser Gábor zongorakíséretével szólalnak meg.

Komolyzenét a Zeneakadémia kistermében hallgathatnak az érdeklődők, a műsorban szerepelnek virágénekek, Liszt- és Erkel-dalok, Hubay-, Weiner-, Dohnányi-, Bartók- és Kodály-művek.

A KlubRádió udvarán zenél például Karácsony János, Palya Bea, Somló Tamás és Bíró Eszter.

A Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének hallgatói a WestEnd tetőteraszán, a Kodolányi Open Stage színpadon lépnek fel, bemutatva a főiskolán folyó zenei oktatás sokszínűségét. Dzsessz-, népzenei és popkoncertek után a nap a United fellépésével, majd örömzenéléssel zárul, ahol stílusmegkötés nélkül minden zenész, zenekar színpadra állhat néhány szám erejéig.

A programok nagy része ingyenes, belépőjegyet a fővárosban a Gödör Klubban, a Zöld Pardonban és a Vígszínházban kell váltani.

A rendezvényre a Magyar Televízió 200 perces műsorfolyammal készül. Élő bejelentkezés lesz Kecskemétről és Miskolcról, és este főműsoridőben számolnak be a vígszínházi koncertről.

A BKV pénteken közleményben jelezte, hogy szombaton, egy nappal a magyar dal napja előtt több helyszínen is zenészek szórakoztatják majd az utasokat. 11 és 19 között a kisföldalatti Deák téri és Vörösmarty téri aluljáróját, valamint a 4-es, 6-os villamos Blaha Lujza téri megállójában is magyar dalok szólnak majd élőben.

A magyar dal napján vasárnap a budapesti helyszínek mellett kilenc vidéki városban is rendeznek különféle zenei műfajokban koncerteket, Miskolcon pedig aznap rakják le a Rockmúzeum alapkövét.

A borsodi megyeszékhelyen az Egyetemvárosban a nagyszínpadhoz várják azokat, akik az elmúlt évtizedek legszebb magyar dalaira kíváncsiak. A zenei élvonal képviselői mellett fiatal miskolci zenészek is közreműködnek: fellép a Bohemian Betyars, Roli and The Chillies, a Heaven Street Seven, a Bëlga, a Belmondo, a Zanzibár, Kefír, Jamie Winchester, a Hooligans, Ferenczi György és a Rackajam, a Miskolc Metal Allstars, Cipő és a Disco Express is.

A miskolci Rockmúzeum alapkövét a régi Fűtőmű területén, a Miskolci Egyetemmel szemközt helyezik el. Fedor Vilmos, a település alpolgármestere az MTI-nek korábban felidézte: a város már az Európa Kulturális Fővárosa pályázatában rögzítette a Rockmúzeum létrehozatalát. A projekt az elmúlt évek alatt sokat változott és mára jelentősen túlmutat egy városi, regionális attrakció keretein.

Győrött különböző vidékek népdalai, népzenéi hangzanak fel a Dunakapu téren vasárnap délutántól késő estig, mások mellett Sebestyén Márta és Szokolay Dongó Balázs, Sebő Ferenc és együttese, valamint a Muzsikás előadásában. Rábaközi zenével lép fel a szanyi Grenznár együttes és Németh Dénes. A csallóközi Csiba Juliska és bandája ezúttal moldvai dalokat énekel. Meghallgathatják az érdeklődők az Etnofon Zenei Társulást, valamint Pál István Szalonnát és bandáját, fellép a Lippentő és a Csobolyó táncegyüttes; a program a szervezők reményei szerint fergeteges táncházzal zárul. A Rába-parti városban a magyar hagyományok fesztiválja zajlik a hétvégén, a szervezők ezért választották, hogy a magyar népdalokból adnak ízelítőt a közönségnek a magyar dal napján - mondta Horváth Zoltán, a szervező Lippentő Kulturális Egyesület vezetője az MTI-nek.

Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház külön-külön koncertet szentel a magyar zene ünneplésére. A Griff Bábszínházban szinte már házi szerzőnek számít Presser Gábor, a magyar dal napja ötletgazdája, ugyanis az elmúlt években két, általa megzenésített darabot is műsorra tűztek. Délelőtt az elmúlt évad legsikeresebb darabjainak dalaiból válogatnak, így felcsendülnek a Ludas Matyi és a Mátyás, az igazságos című művek zenéi, vagy Presser A piros esernyő című darabjának muzsikája.

A Hevesi Sándor Színházban estére meghívták mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben zenei vezetőként dolgoztak a teátrumban. Horváth Károly mellett Stauróczky Balázs, Hajdu Sándor és Kemény Gábor saját szerzeményeiből ad elő, Hajdu Sándortól elhangzik például az 1973-ban általa (Demjén Ferenccel közösen) komponált De nehéz az iskolatáska. A zalaegerszegi társulat színészei kedvenc dalaikat éneklik el, egyebek mellett musicalek, operettek ismert dallamai csendülnek fel.

Kecskeméten a világzenéé lesz a főszerep: a fellépők között található Szalóki Ági, a Balázs Elemér Group, Balogh Kálmán és a Gipsy Band, a Besh o Drom, az Úzgin Űver, a Fabula Rasa, a Kerekes Band, a Napra, Nikola Parov és Herczku Ágnes, valamint a Bíró Eszter Quintet. A Szabadidő Központban zajló zenés napra több ezer embert várnak a szervezők.

Az egri Bazilikában kórusművek, Békéscsabán színházi dalok csendülnek fel, a komáromi erődben koncertet ad Zséda, fellép többek között a Kispál és Borz, az Auróra, Karácsony János és zenekara, az Agregator zenekar és több helyi együttes is.

A dunaújvárosi főtéren a helyi vagy a városból elszármazott muzsikusok, énekesek, kórusok lépnek fel a magyar dal napján. A programot a helyi Sándor Frigyes Zeneiskola fúvósainak koncertje nyitja, majd a Látványnépség, a Revolver, a Pentele Ska Club, a Gyöngyvér és a Viadana Kórus, a Keleti szél népzenei együttes, Kelemen Angelika és barátai, valamint a Széchenyi Gimnázium vegyes kara szórakoztatja a nagyérdeműt. Este a Stereomilk és a Dunaújvárosból indult Quimby koncertezik a Városháza téren.

A várpalotai Thury-vár rockszínpadán mások mellett a Supernem, az Aurora és a Zanzibár együttes szórakoztatja a közönséget.

A vidéki helyszínek közül belépőjegyet a zalaegerszegi színházban, Komáromban, Várpalotán és Kecskeméten kell váltani.

 


A vasárnapi koncertek kezdési időpontjai mellett a fellépők részletes listája a www.magyardalnapja.hu oldalon található meg.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ