6. Budapest Blues Festival
Dátum: 2010. január 27., szerda, 14:03
Idén február 27-én hatodik alkalommal kerül megrendezésre hazánk legrangosabb blues eseménye, a Budapest Blues Festival a Petőfi Csarnokban. A korábbi évek hagyományait folytatva idén is két színpadon zajlanak majd az események. Délután 16 órától a késő éjszakába nyúlva kb. tíz óra tiszta blues várja a műfaj rajongóit. A fellépők névsora idén is igazi sztárparádét ígér.

Itt lesz a Chicago Blues Királynőjeként aposztrofált Deitra Farr, ráadásul együttesének sorait erősíti a világ egyik legjobb blues gitárosa, Alex Schultz (ex William Clarke, ex Rod Piazza stb.) A repertoáron chicago blues és hammond orgonával és fúvósokkal megtámogatott rhythm and blues darabok hallhatók.

Ian Siegal neve ismerősen cseng itthon is. Az angol muzsikus elképesztő karizmájával ezreket hódított meg már Magyarországon is. Tavalyi lemezét a legkomolyabb angol zenei szaklap, a Mojo az év legjobb blues albumának választotta. A Petőfi Csarnok színpadán többször is előfordult már, de saját együttesével most debütál itt nálunk.

Dánia komoly bluesközponttá fejlődött az utóbbi években, Tim Lothar tavalyi albumáért begyűjtötte az év Dán Blues lemezének járó díjat, és meg kell hagyni, joggal. Hibátlan tradicionális, de mégis egyéni hangú country blues Robert Johnson, Son House és társaik nyomdokában haladva.

Kellie Rucker, Los Angeles apró termetű, de hatalmas hangú énekesnője, (aki mellesleg a szájharmonikával is mesterien bánik) hazánk legjelesebb csapata, a Pribojszki Mátyás Band vendégeként mutakozik be a honi közönségnek. A hölgy képességeiről ha csak annyit mondunk, ő váltotta az Imperial Crowns-ból visszavonult Jimmie Wood-ot az együttes frontembereként (új nevükön Soul Return) az talán sokat elárul a kirobbanó energiájú előadóról.

Ripoff Raskolnikov olyasféle szerepet tölt be felénk, mint a hatvanas-hetvenes évek előadói: JJ Cale, John Hiatt, Bob Dylan vagy Van Morrison. Messze az átlag feletti kvalitású dalszerző és emellett ráadásul karizmatikus előadó is. Közelmúltban rögzítette a legjobb magyarországi muzsikusok társaságában új lemezét és a fesztiválon jórészt ezt az anyagot mutatják majd be.

A Vaughan testvérek, a ZZ Top és társaik által képviselt gitárcentrikus Texas Blues rock számos követőre lelt Magyarországon is, de így vannak ezzel szerbiai barátaink is. A belgrádi blues szcéna legfényesebben ragyogó új csillaga a Nesa Zlatanovic által alapított Texas Flood. A frontember egy rövid vendégszereplés erejéig már bemutatkozott az első Joe Bonamassa koncert előtt, illtve Little G vendégeként láthattuk őt a tavalyi Gastroblues Fesztiválon is. Ősszel őket érte a megtiszteltetés, hogy a belgrádi Sportarénában ők melegítség be a közönséget a ZZ Top előtt.

A mocsárvidék, nem csak a Louisiana-i muzsikusokra hatott termékenyítőleg, hanem a Dunakanyar moszkitóira is. A fertőzések gyorsan terjednek, óceánok sem állhatnak útjukba, így nem csoda, hogy a blues vírust Szentendre és Pomáz környékén is elkapták páran. A Magic Mosquitoz  a legnyersebb Mississippi bluesból merítette az ihletet, de teljesen saját hangzást és showt hoztak létre.

Az este végén a fesztivál főszereplői egy All Star Jam Session-ben közösen is fellépnek. Valószinűleg ez a megismételhetetlen örömzene önmagában is elég ok kellene, hogy legyen, hogy ezt az egyszeri élményt senki se hagyhassa ki.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ