Szokolayné Szőke Diána nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt
Dátum: 2010. március 28., vasárnap, 15:50
Nyolc országból huszonhét fiatal tehetsége közül Szokolayné Szőke Diána nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen.

A fiatal művész tavaly végzett a Zeneakadémián és három éve szerezte meg tanári diplomáját Budapesten. Tanárai voltak Botta Ilona, Gács Anikó, Kékesi Judit, Hargitai Imre, Falvai Sándor, Némethy Attila és Noel Flores.

A megosztott második díjat a Szerbiából érkezett Görög Enikő és Utasi Noémi, a megosztott harmadik díjat pedig a Romániából érkezett Rebeca Omordia és a magyar Szabó Marcell kapta.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett seregszemle díjait vasárnap adták át a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenytermében.

A versenyre, melyet kétévente Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendeznek meg idén Magyarország mellett Japánból, Kínából, Szerbiából, Romániából, Chiléből, Olaszországból és Szlovákiából érkeztek fiatal tehetségek.

A háromfordulós megméretetésen az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket, a döntőben pedig – melyen Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködött - egy versenyművet kellett előadniuk. A versenyprogramban a Bartók-művek mellett szerepeltek Liszt Ferenc, Scarlatti, Chopin, Rahmanyinov, Szkrjabin, Prokofjev, Dohnányi, Madarász Iván, Debussy és Ligeti alkotásai is.

Csiky Boldizsár Erkel-díjas zeneszerző, a zsűri elnöke az eredményhirdetés során elmondta, az eddigi megmérettetések közül az idei verseny színvonala volt a legmagasabb. Már nem elég egy darabot kiválóan eljátszani, szükség van az egyéniségre, a szellemi kisugárzásra és a kapcsolat megteremtésére is a hallgatókkal – fogalmazott a művész.

A sokoldalú repertoár lehetőséget adott arra, hogy a közönség minden oldalról megismerhesse a versenyzőket – tette hozzá a zsűri elnöke.

Vasárnap délután a verseny résztvevői megkoszorúzzák Bartók Béla szobrát szülővárosában Nagyszentmiklóson, majd gálahangversenyt rendeznek a Nákó Kastélyban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Sokáig csak az a munka tart, amelyet nem merünk elkezdeni."
Charles Baudelaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ