Ennio Morricone és Björk kapja idén a Polar zenei díjat
Dátum: 2010. május 17., hétfő, 14:14
Ennio Morricone olasz zeneszerző és Björk izlandi énekesnő kapja idén a Polar zenei díjat, amely egymillió svéd koronával (mintegy 30 millió forinttal) jár számukra.

A Polar díj Svédország legrangosabb zenei elismerése, amelyet általában megosztva kap egy klasszikus és egy popzenész. A díjat Stig Andersson, az ABBA egykori menedzsere alapította 1989-ben.

Az odaítélő bizottság elnöke, Alfons Karabuda kiemelte: a 44 éves Björk bátor és kompromisszumok nélküli művész, a határok nélküliség megtestesítője.

Björk az 1980-as években számos izlandi rockzenekarban (Tappi Tíkarrass, Kukl, Sugarcubes) énekelt, a szélesebb közönség azonban első szólólemeze, az 1993-ban megjelent Debut kapcsán figyelt fel csodálatos hangjára. Azóta még öt saját albumot adott ki és készített filmzenéket is. 2000-ben a cannes-i fesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat kapta Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjében nyújtott alakításáért.

"Mély személyes zenéjével és szövegeivel, egyedi hangjával Björk fiatal kora ellenére kitörölhetetlen nyomot hagyott a popzenén és a modern kultúrán" - szerepel a bizottság közleményében.

A 71 éves Ennio Morricone több mint négyszáz - elsősorban western - film zenéjét szerezte, köztük olyanokét, mint a Volt egyszer egy vadnyugat vagy A jó, a rossz és a csúf. Az Oscar-díjas komponista, karmester a hivatalos indoklás szerint "egy teljesen újfajta zenét épített fel, amely immár fél évszázad filmzenei termésére, emellett számos pop-, rock- és klasszikus zenészre volt hatással".

Morricone több magyar filmhez is szerzett zenét, így Gyarmathy Lívia A csalás gyönyöre című alkotásához, illetve a Perlasca című olasz-magyar háborús drámához, míg Koltai Lajos operatőrrel három alkalommal dolgozott együtt a Malena, Az óceánjáró zongorista legendája, illetve az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készült - Koltai által rendezett - film munkálatai során. Többször koncertezett és turnézott együtt a Győri Filharmonikus Zenekarral.

A Polar zenei díjat olyan ismert művészek érdemelték ki az elmúlt két évtizedben, mint Paul McCartney, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Elton John, Msztyiszlav Rosztropovics, Pierre Boulez, Joni Mitchell, Bruce Springsteen, Ray Charles, Ravi Shankar, Stevie Wonder, Bob Dylan, Isaac Stern, Burt Bacharach, Robert Moog, Karlheinz Stockhausen, Miriam Makeba, Keith Jarrett, BB King, Ligeti György, Gilberto Gil, Dietrich Fischer-Dieskau, a Led Zeppelin, Sonny Rollins, Steve Reich, a Pink Floyd és Peter Gabriel.

Az idei díjátadó ünnepséget augusztus 30-án tartják a híres stockholmi Konserthusetben.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen."
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ