Sebestyén Márta átvette az UNESCO-elismerés megbízólevelét
Dátum: 2010. június 2., szerda, 8:34
Sebestyén Márta népdalénekesnő kedden a budapesti brit nagykövetség épületében átvette az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Művész a békéért elnevezésű elismerésre vonatkozó megbízólevelet.

A művész Bogyay Katalintól, Magyarország UNESCO-nagykövetétől és Hámori Józseftől, a Magyar UNESCO Bizottság elnökétől vette át Irina Bokova, a szervezet főigazgatója személyes megbízólevelét.

A Művész a békéért elismerését fennállása óta először kapja magyar művész - hangsúlyozta a rendezvényen Bogyay Katalin.

Az 1955 óta működő programban a világ 45 meghatározó művésze veszt részt, köztük Céline Dion kanadai énekes, Marisa Berenson amerikai-olasz színésznő, Joaquín Cortes spanyol flamenco táncos, Valerij Gyergijev orosz karmester, Shirley Bassey brit énekes-színész, Lauren Child brit író, Manu Dibango kameruni szaxofonművész, Montserrat Figueras katalán énekes vagy Scott Momaday indián-amerikai író, költő.

A magyar művész évtizedek óta a magyar népzenét és a Kárpát-medence zenei örökségét képviseli. A levél átvételekor Sebestyén Márta Bartók Bélát idézve elmondta: ugyanabban hisz, amit a zeneszerző 1931-ben papírra vetett, vagyis a román, a szlovák, az arab népzene, a közeli és távoli kultúrák hatását engedve lehet a magyar kultúrát kiteljesíteni, és ebben kapcsolódik ő is a bemutatott könyv szellemiségéhez.

"Minden művész csak boldogsággal veheti tudomásul, hogy a munkáját észreveszik és elismerik, most ráadásul úgy érzem, nemcsak engem, hanem Magyarországot is kitüntetik, ami külön öröm. Számtalan szeretetteljes gratulációt kaptam, ami megerősít abban, hogy ez egy közös díj, amit személyemen keresztül kapott az ország. A kitüntető cím ugyanakkor őrült felelősséget is jelent" - mondta az énekesnő korábban az MTI-nek. Sebestyén Márta egy későbbi időpontban veszi át Párizsban az elismerést.

A keddi rendezvényen bemutatták A magyar kultúra szolgálatában című könyvét, amely a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg. A kötetben azok a beszélgetések szerepelnek, amelyeket Dvorszky Hedvig készített Bogyay Katalinnal. A kötetet Lator László költő prezentálta, felidézte a kezdeteket, amikor Bogyay Katalin az 1990-es évek elején a brit kormány ösztöndíjasaként Londonban kezdett dolgozni.

Bogyay Katalin 1999-ben lett a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója; az intézet abban az évben novemberben nyílt a Covent Garden negyedben. A bemutatón Bogyay Katalin a többéves kultúrdiplomáciai előkészület koronájának nevezte a 2003-2004-es nagy-britanniai magyar kulturális évadot, a Magyar Magicet.

A londoni magyar központ volt vezetője jelenleg Magyarország UNESCO-nagykövete Párizsban, és a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programjain dolgozik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ