Gastroblues Pakson
Dátum: 2010. június 21., hétfő, 13:57
Tizennyolcadszor rendezik a blues, a rock és a dzsessz hazai és külföldi legjobbjainak fesztiválját Pakson. Július 1. és 4. között a jó zene, a gasztronómia és a borok kedvelői az atomváros vendégei. Jön a Jethro Tull, Popa Chubby, Ken Hensley, a hazaiak közül ott lesznek Benkóék, Berki Tamás együttese és Keresztes Ildikó.
A fesztivált izgalmassá teszi, hogy Pécs, Európa idei kulturális fővárosa nem esik messze, így vendégei „átcsábulhatnak”.

Az első napon, július 1-jén fellépő 53 éves Benkó Dixieland Bandet nem kell bemutatni. Vezetője Benkó Sándor 70 éves. Már számos koncerttel ünnepelték ebben az évben. A zenekar szólistája, Berki Tamás saját zenekarával is szerepel. A Syrius Emlékzenekar (a Frank Zappa emlékzenekar tagjai) eredeti kottákból és felvételekből tanultak be Syrius-számokat Ráduly Mihály és Pataki László – az együttes volt tagjai – segítségével, Orszáczky Jackie-re emlékezve, aki 2004-ben, a 12. fesztiválon lépett fel.

A második nap „neve” Popa Chubby amerikai gitáros és énekes, aki – Nemes Nagy Péter, a fesztivál zenei programjának felelőse szerint – modern rock and roll zenésznek tartja magát. De készített blueslemezt Muddy Waters, Howlin´ Wolf, Sonny Boy Williamson tiszteletére, s tripla albuma jelent meg Jimi Hendrix számaiból. Az 50 éves New York-i muzsikus 13 évesen dobolni kezdett. A Rolling Stones zenéjének hatására váltott hangszert. 1992-ben az esztendő legjobb új zenésze lett. Évente több mint 200 koncertet ad. Legfrissebb lemeze februárban jelent meg. Állítólag volt magyar származású barátnője, s több magyar szót ismer.

Pribojszki Mátyás a szájharmonika egyik hazai legjobbja, az amerikai Kellie Ruckerrel „vív” szájharmonika-párbajt e napon. A szájharmonikás-énekesnőt hihetetlen energia jellemzi. Februárban a Budapest Blues Fesztiválon játszott együtt először Pribojszkival, aki szerint Kellie stílusa pörgősebb az övénél. Közös lemezt is készítettek.

A harmadik napon zenélő Roger „Chappo” Chapman angol rockénekes először lép fel Magyarországon. A hatvanas években a Family progresszív rockegyüttes tagjaként vált elismertté. Ray Charles a kedvence. A Family után Streetwalkers néven alapított együttest, majd szólókarriert kezdett. Énekelt Mike Oldfielddel is.Az 1980-as évektől főleg Németországban él. 1989-ben újra összeállt a Streetwalkers. Karcos hangját sokan kedvelik

Ken Hensley, a Uriah Heep egykori Hammond varázslója többször szerepelt Budapesten. A 65 éves muzsikus Live Fire együttesével érkezik. A Uriah Heep tagjaként szerzői kvalitásaival is érdemeket szerzett. Saját együttest alapított 1980-ban Angliában, majd az Egyesült Államokba költözött. Egy időre visszavonult, majd a kilencvenes években folytatta. 2002-ben közreműködött a Uriah Heep The Magician’s Birhday Party koncert DVD-jén, játszott a zenekar egykori tagjaival 2000-ben.

A fesztivál utolsó napján világsztár, a Jethro Tull Paks vendége. Az 1967-ben alakult együttes frontembere, Ian Andersopn szenzációs énekes és fuvolista többször jártak Magyarországon. Bluesrockkal indultak, de klasszikus, kelta és art rockelemeket is „bevetettek”. 60 milliónál több lemezt adtak el. 1987-es Crest of a Knave című albumukon az előző évi budapesti fellépésükre emlékezik. Anderson Rupi´s Dance szólóalbumán közreműködött a magyar Sturcz vonósnégyes. Most is együtt zenélnek

A zárónapon hallható a Keresztes Ildikó Band. A marosvásárhelyi születésű énekesnő a nyolcvanas években települt Magyarországra. Skandináviában turnézott, majd a Kormorán és a Rózsaszín Bombázók tagja lett. Színésznőként játszott az István, a királyban, a Mindhalálig Beatles, a Sakk és A kölyök című darabokban. Énekelt a Kormorán albumain, vokalista volt az Eddában és a Bikiniben. A soproni Petőfi Színház színésznője. Szólólemezei: „Nem tudod elvenni a kedvem”, „Nekem más kell”, „Minden, ami szép volt”, a „Csak játszom” (néhány hete jelent meg). A Keresztes Ildikó Band 2009-ben alakult, tagjai: Szekeres Tamás (gitár), Egyházi Gábor (basszusgitár), Gömöry Zsolt (billentyű) és Sümeghy Tamás (dob).

A hagyományos  templomi koncerten (július 3-án, szombaton) Ken Hensley, Kellie Rucker, a Kormorán, a HársHegy Band, Pribojszki Mátyás és Varga János zenél.

Kovács Miklós

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Aforizmák
„ Senki sem azonos látszatainak összegével."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ