Richard Dünser kapja az Ernst Krenek-díjat
Dátum: 2010. agusztus 4., szerda, 12:12
Radek című operájáért Richard Dünser vorarlbergi zeneszerzőnek ítélték oda az Ernst Krenek-díjat, a nyolcezer euróval járó elismerést ősszel adják át.

A Bécs város által alapított zenei díjat kétévente adják ki a zsűri által javasolt komponistának. Idén a testület Richard Dünser Radek című operáját választotta, amelynek 2006-os bregenzi bemutatóját az osztrák rádió, az ORF közvetítette és háttérbeszélgetésben föl is dolgozta.

A mű hőse Karl Radek huszadik századi radikális marxista entellektüel. A Lembergben született, polgári származású Radek az első világháború után Svájcba ment, ahol kapcsolatba került Leninnel. Németországba, azután a Szovjetunióba vezetett útja, ahol azonban végül jobboldali elhajlóként Szibériába száműzték. Szélsőséges fordulatokban bő élete 1939-ben egy Gulág-táborban fejeződött be.

Thomas Höft librettója hitelesen dolgozza föl Radek útját. A bregenzi fesztiválon a címszerepet az a Georg Nigl énekelte, aki a télen Eötvös Péter Az ördög tragédiája című operájának ősbemutatóján Münchenben Lucifert játszotta.

Richard Dünster szülővárosában Bregenzben, majd Bécsben folytatta tanulmányait, Kölnben és az amerikai Tanglewoodban is foglalkozott zeneszerzéssel. Ma a Grazi Zenei és Előadóművészeti Egyetem zeneelmélet professzora, rezidens komponistája a bécsi Musikvereinnek.

A díj névadója, Ernst Krenek osztrák-amerikai zeneszerző Bécsben született 1900-ban egy az osztrák-magyar hadseregben szolgáló cseh katona fiaként. Berlinben Franz Schrekernél tanult. Alma és Gustav Mahler Anna lányát vette feleségül. 1938-ban emigrált Amerikába, 1991-ben Palm Springsben hunyt el.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ