Megkezdődött a Nisville nemzetközi dzsesszfesztivál
Dátum: 2010. agusztus 13., péntek, 8:19
A "cigányzene királyának", Saban Bajramovicnak emelt szobor felavatásával megkeződödött csütörtökön a Nisville nemzetközi dzsesszfesztivál a dél-szerbiai Nisben. A négynapos rendezvényen 50 együttes és összesen 500 zenész lép fel.

A "cigányzene királyát" életnagyságban, mikrofonnal a kezében ábrázoló műalkotást Nebojsa Bradic szerb kulturális miniszter avatta fel. A szoborállítást a zenészek barátai, köztük Goran Paskaljevic rendező, Goran Bregovic zeneszerző és Esma Redzepova nótaénekesnő finanszírozta.

A 2008 júniusában elhunyt Saban Bajramovic nagyon népszerű énekes-dalszerző volt az egykori Jugoszlávia területén, és élete utolsó éveit Nisben élte le. Pályafutása során több mint 350 dalt írt és mintegy 20 albumot jelentetett meg. Szerepelt moziban is, nevezetesen Emir Kusturica Macska-jaj című filmjében.

A nyitónapon Solomon Burke amerikai soul és blues énekes előadását hallgathatták meg a nisi fesztiválozók.

A zenészek között olyan jól ismert nevek is feltűnnek, mint a Grammy-díjas Georgie Fame, az énekes Zdenka Kovacicek vagy Rambo Amadeus. A belgrádi Kal együttes a Nisben született ünnepelt énekes, Saban Bajramovic előtt tiszteleg előadásával.

A fellépők között szerepel még Benny Golson, Manu Dibango, De Phazz és Terje Rypdal is.

A fesztivállal párhuzamosan dzsessztörténeti filmeket vetítenek, és szabad műhelytalálkozókat is tartanak.

Az idén 27. évfolyamához érkezett Nisville fesztivál költségvetése 43 millió szerb dinár (115 millió forint), ennek hetven százalékát már el is költötték - mondta el Ivan Blagojevic, a fesztivál igazgatója.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ