Rock-történelem
Dátum: 2010. agusztus 27., péntek, 11:00
Éppen negyven éve, 1970. augusztus 26-án kezdődött az egyik legnagyobb rock-fesztivál az angliai Wight szigetén. Az eseményt, amelyen utoljára lépett a közönség elé Jimi Hendrix, méltán tekintik Európa válaszának az egy évvel korábbi woodstocki fesztiválra. Még a Message To Love jelszó is annak hangulatára emlékeztetett.

Az ötnapos buli nem az első a dél-angliai üdülőszigeten, de mégis ez maradt meg legendaként a műfaj kedvelőinek emlékezetében. Hatszázezren voltak a fesztiválon, bár eredetileg csak 170 ezer fiatalt vártak – mi tagadás, jó sokan belógtak közülük. Persze nem ez volt az egyetlen gond a fesztiválon, de ma már csak a szépre illik emlékezni. 

Egy új rock-korszak hajnalaként is igyekeztek aposztrofálni a fesztivált, amely azonban inkább egy nagy korszak, a hatvanas évek lezárása volt az évtized legnagyobbjaink seregszemléjével – bár kétségkívül megjelentek új arcok, új formációk is.

Az első itteni fesztivált 1968. augusztusában tartották, többek között a Jefferson Airplane, a Pretty Things, a Move, a Fairport Convention, az Crazy World of Arthur Brown fellépésével.  Egy évvel később a Free, a Moody Blues, a Nice, Bob Dylan és a Band, Joe Cocker  és a Who is csatlakozott.

Az 1970-es bulin mintegy ötven énekes és banda, a hatvanas évek szinte teljes élmezőnye szórakoztatta a hatszázezres tömeget.

A Beatles már feloszlott, s a Rolling Stones szintén elkerülte a fesztivált (akárcsak a woodstockit), s ebben az évben hiányzott Dylan is. A woodstockiak közül ismételt Jimi Hendrix, a Who, Joan Baez, Joni Mitchell, a Ten Years After (gitárosa, Alvin Lee hamarosan Budapest vendége lesz), remek programmal rukkolt elő a Free, a Moody Blues Leonard Cohen, John Sebastian, Donovan, Joni Mitchell, a Chicago, a Groundhogs, a Procol Harum, a Cactus, a Doors, a Jethro Tull  az Emerson Lake and Palmer, a Taste, szenzációs volt Miles Davis szereplése.  

Jimi Hendrix búcsúfellépésén egyesek szerint nem érte el a gitárfenoimén woodstocki vagy montereyi formáját, mások szerint az itteni produkció legalább olyan volt.

Nagyon sokan nincsenek már az élők között Wight akkori fellépői közül. Hendrixen kívül hamar elment Jim Morrison, a Doors lázadó énekese (a fesztiválon elhangzott When The Music’s Over akár búcsúdal is lehet egy ilyen tömeg előtt). A halottak között van Paul Kossoff, a Free kitűnősége, a szenzációs Rory Gallegher, a Taste gitárosa, s felére fogyatkozott a hangszereit és berendezését Wight szigetén is derekasan aprító Who legénysége (Keith Moon dobos és John Entwistle basszusgitáros is már az égi óriás rockbanda tagja). 

A fesztivál leglényegesebb koncertjei, eseményei megjelentek CD-n, kazettán, videón és könyvet is írtak Wight eseményeiről. A magyar televízióban is bemutattak egy – a fesztiválról készült – másfél órás, kitűnő összeállítást. 

Az új évezredben a fiatalok is felfedezték maguknak a „szent helyet” – 2002 óta minden nyáron koncertektől hangos a turistaparadicsomként is híres sziget. Az ifjú rockzene-nemzedék mellett feltűntek az elmúlt években olyan nevek, mint Iggy Pop, vagy a már klasszikusok közé sorolható Bryan Adams, David Bowie és a Who együttes túlélői. Ezek a koncertek azonban meg sem közelítették a legendás fesztivál hangulatát, s jóval kisebb volt a csápoló tömeg is.

Monterey, Woodstock, Altamont után tehát Wight szigete zárta a legendás rock-nyarak sorát. Mindent egybevetve, Wight szigete méltó választ adott Amerikának, Woodstocknak.

Kovács Miklós

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ