Világsztárok a hárfafesztiválon
Dátum: 2010. szeptember 29., szerda, 8:55
A világ kiemelkedő hárfaművészei október 7. és 10. között már 12. alkalommal látogatnak Gödöllőre. A kastély festői szépségű dísztermében már hagyományosan megrendezett fesztivál koncertjeit idén is nagy várakozás előzi meg.

A nyitóhangversenyen, október 7-én, csütörtökön este 7 órakor a Zeneakadémia ifjú tehetségei mutatkoznak be a gödöllői közönségnek. Ez a hangverseny az előre foglalt jegyekkel ingyenesen látogatható. A fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Vigh Andrea ebben az évben a Kossuth-díjas Onczay Csaba gordonkaművésszel ad hangversenyt. Tavaszi nagysikerű japán turnéjuk után Gödöllőn is bemutatják programjukat, mely itthon is felejthetetlen zenei élményt ígér a közönségnek.

Szombaton és vasárnap a Bécsi- és a Berlini Filharmonikusok szólóhárfásai adnak hangversenyt. Xaier de Maistre és Marie-Pierre Langlamet már jártak Gödöllőn 5 évvel ezelőtt, hangversenyüket idén is nagy érdeklődéssel várja a közönség, hiszen mindketten a világ nagy versenyeinek győztesei, a világ hangversenytermeinek ünnepelt sztárjai. Xavier de Maistre, az amerikai hárfaverseny győztese, a Bécsi Filharmonikusok szólóhárfása október 9-én, szombaton este tart koncertet. A fesztivált záró koncert vendégművésze október 10-én, vasárnap este Marie-Pierre Langlamet, az izraeli hárfaverseny győztese, a Berlini Filharmonikusok, korábban a Metropolitan szólóhárfása. Műsorukon Albeniz, Debussy, Salzedo, de Falla, Granados, Parish-Alvars művei mellett olyan átiratokat hallgathatnak meg hárfán, mint Schubert 3 Impromptu-je, Chopin Fantaisie Impromptu-je és Bach híres d-moll Chaconne-ja.

A közönség ezúttal is testközelben találkozhat a különböző hárfákkal, hiszen a fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, melyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak segítségével rendeznek meg Gödöllőn.

(Az előző 11 éven végigtekintve elmondhatjuk, hogy Gödöllőn a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút évről évre: Marielle Nordmann, Jana Boušková, Maria Graf, Catrin Finch, David Watkins, Suzanne Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Xavier de Maistre, Jakez Francois, Maria Krushevskaya, Anna Verkholantseva, Frederique Combralain, Anna Sikorzak-Olek, Aneleen Lenaerts, Constance Luzzati, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak, de nagy sikert arattak hazánk kiválóságai is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Bajtala Emese, Felletár Melinda, Polónyi Ágnes, Gulyás Csilla, Lévai Mária, a Trió Hárfisszimó és a Magyar Hárfaduó.)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ