Ma van a zene világnapja
Dátum: 2010. október 1., péntek, 7:35
Ma van a zene világnapja: az ünnepen az elmúlt évek hagyományait folytatva spontán örömzenélésre várják a szervezők a budapestieket, de a kezdeményezéshez idén Európa Kulturális Fővárosa, Pécs is csatlakozott.

A Zeneakadémia parkolója mellett Budapest több pontján, így a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljáróban a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek - többek között Szakcsi-Lakatos Béla, Kelemen Barnabás, a Kaláka, a Makám és a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok - töltik meg zenével a köztereket. A Deák Ferenc téren a Kamaszfesztiválosok tartanak délelőtt kihelyezett énekórákat, délután pedig diákzenekarok játszanak.

De ne lepődjön meg senki, ha egy boltban, egy vendéglátóhelyen vagy épp munkahelyén "botlik" spontán zenei produkcióba, hiszen a programok szervezői erre is ösztönözték az amatőr zenészeket.

Pécsett a nap során a művészek a "zenei stafétát" egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli, 5-6 órás örömzenélés során a Kossuth téri háromszintes óriás színpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Nikola Parov, Novák Péter, Szalóki Ági, a Kaji Jag vagy a Duna Művészegyüttes.

A pécsi műsor nyitányaként és zárásaként a nap dala csendül majd fel, amely egy eredeti népdal többféle stílusú átdolgozása. A nap dalára neves koreográfusok közreműködésével táncdarabok is készülnek.

Yehudi Menuhin hegedűművész 1975-ben kezdeményezte a zene világnapját azzal a céllal, hogy a városok zenei eseményeket rendezzenek, a zenészek pedig a koncerttermeken kívül is spontán zenéljenek.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ