Barát Kristóf nyerte a hegedűsök Oscarját
Dátum: 2010. október 26., kedd, 11:01
Baráti Kristóf magyar hegedűs nyerte el a moszkvai Paganini verseny első díját, amelyet a „hegedűsök Oscar-díjának" is nevez a nemzetközi sajtó.

A versenyen eredetileg a világ minden tájáról 35 muzsikus indult, s az utolsó fordulóban hétfő este hatan mérték össze erejüket: a 31 éves magyar hegedűművész mellett egy ukrán és két-két orosz, illetve dél-koreai művész.

Baráti Kristóf az MTI-nek kedden reggel elmondta: régen nem indult versenyen, s nagyon örül az első helynek.

A díjakat szerdán a verseny egyik fő szponzorának, a Beruházási Programok Alapítványának (VIP) elnöke, Makszim Viktorov adja át.

Baráti valójában már jó ideje koncertezik a világban, Moszkvában is többször fellépett. Az orosz fővárosban 2008-ban debütált, s legközelebb a Fehér Éjszakák fesztivál keretében, decemberben lép fel.

A fiatal művész szokatlan pályán jutott el idáig: szintén muzsikus szüleivel sokáig élt Venezuelában, később azonban tanulmányai folytatása céljából visszatért Magyarországra, ahol többek között Tátrai Vilmosnál és Szenthelyi Miklósnál tanult. A tanulmányait ezt követően Párizsban, Edward Wulfsonnál folytatta, aki nagy tehetségként indult és híres muzsikusokkal dolgozott, de később felhagyott ezzel a pályával és főleg a tanításnak és a hegedűkkel való foglalkozásnak szentelte magát.

Baráti Kristóf egy 1703-ban készült Stradivari hegedűn játszik, amelyet a chicagói Stradivari alapítvány bocsátott a rendelkezésére. Az alapítvány célja, hogy kiváló hangszereket bocsásson tehetséges fiatal és nem egészen fiatal művészek rendelkezésére úgy, hogy a kapható hangszereket megvásárolja, vagy felajánlja megvásárlásra szponzoroknak azzal a feltétellel, hogy ne gyűjteményekbe kerüljenek, hanem művészekhez.

Baráti Kristóf elmondta, hogy a verseny befejeztével hamarosan Németországban, majd Brüsszelben, azt követően Chicagóban lép fel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ