Várkonyi Mátyás kapta idén a Fényes Szabolcs-díjat
Dátum: 2010. október 28., csütörtök, 16:51
Várkonyi Mátyás zeneszerző, a Rockszínház egyik alapítója, a Bábjátékos és a Dorian Gray című musicalek, a Balatoni nyár és megannyi más sláger komponistája kapta idén a Fényes Szabolcs-díjat.

Az Erkel-díjas operettszerzőről, a filmzene mesteréről, számtalan sláger komponistájáról elnevezett elismerést, amellyel a magyar könnyűzene kiválóságait jutalmazza a Fényes Szabolcs Alapítvány, csütörtökön adták át Budapesten.

Várkonyi Mátyás, aki a Bartók Konzervatóriumban Sugár Rezső és Soproni József, majd a Zeneakadémián Gonda János növendéke volt, harminc évvel ezelőtt részt vett az azóta önállóságát vesztett és a Budapesti Operettszínházba beolvadt Rockszínház létrehozásában.

"Kamasz koromban lázadó voltam, így nem szerettem az operettet, Fényes Szabolcstól azonban megtanultam, hogy minden zenei műfaj és korszak iránt nyitottnak kell lenni. Most egy operett befejezésén dolgozom" - mondta Várkonyi Mátyás az oklevél átvételekor.

Mint az MTI-nek megjegyezte, mióta a pályán van a musical, a könnyebb műfaj megbecsültsége is számottevően nőtt, igaz, sokat dolgoztak érte Bródyval, Presserrel, Kocsák Tiborral és a többi kollégával.

"Elmosódtak a műfajok közötti határok, és a rangsor is az értékek alapján épül, nem aszerint, hogy klasszikus vagy könnyűzenét komponál valaki. Nagy az átjárás, hiszen képzett zenészek kerültek a musical világába, bizonyítja ezt a Madách Színház által meghirdetett pályázat is" - mutatott rá.

Az a zene, amely a közönséget érzelmileg erősen megragadja, kikerülhetetlen - hangsúlyozta Várkonyi Mátyás, aki úgy véli, a magyar musicalek minőségüket tekintve a nemzetközi porondon is megállnák a helyüket, de ki kellene alakulnia egy professzionális és főként tőkeerős háttériparnak, amely a forgalmazást és a promóciót végzi.

Jövőbeni tervei közül a zeneszerző kiemelte egy Mata Hariról szóló kémopera megalkotását, amelynek librettóját régi, gyakorlott szerzőtársa, Béres Attila költő írja, s amely a Győri Nemzeti Színház számára készül majd.

A Fényes Szabolcs-díjat korábban a zenei élet olyan személyiségei kapták meg, mint Szenes Iván, Wolf Péter, Gyulai Gaál János, Malek Miklós, Victor Máté, Darvas Ferenc, G. Dénes György, Fülöp Kálmán, Németh Zoltán, Bródy János, Sztevanovity Dusán és Körmendi Vilmos és Kocsák Tibor.

 (MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ A tapasztalat fésű, amit akkor kap meg az ember, amikor már kihullott a haja."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ