Magyar siker Los Angelesben
Dátum: 2010. november 22., hétfő, 12:21
A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen (Los Angeles International Liszt Competition) tíz kategóriában az Egyesült Államok 13 állama, illetve hat ország, köztük hazánk 209 versenyzője indult. A húsz éve, 1990-ben alapított, azóta kétévente, immáron tizenegyedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a nemzetközi zsűri a fődíj és a hosszabb művek kategóriáiban is egyaránt Tóth Pétert ítélte győztesnek. A Liszt Ferenc születésének közelgő kétszázadik évfordulóját központba állító esemény november 20-21-én volt Kaliforniában.

Az indulók Liszt zongoraműveket, illetve kisebb részben dalokat adtak elő.  A megmérettetésnek az Azusai Egyetem (Azusa Pacific University) zenei tanszéke adott otthont, majd a kategóriák győztesei a díjkiosztón ünnepi koncertet adtak a Los Angeles melletti Pomona impozáns metodista templomában 2010. november 21-én este.  Tóth Péter a hosszabb művek kategóriában Liszt Ferenc „Weinen, Klagen” variációkat, majd az előadás végén a „Funérailles” című, szintén nagyobb lélegzetvételű művet játszotta.  Liszt a „Weinen, Klagen” (Sírás, panaszkodás) variációkban Bach azonos című kantátájának egy basszustémáját dolgozza fel, a műbe sűrítve a rövid időn belül két gyermekét is elvesztő apa fájdalmát.  A zeneszerző a Funérailles (Temetés) című zongoraművében Batthyány Lajos miniszterelnöknek, és az 1849-49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak állított emléket.  Ezeket a komoly és nagy felkészültségeket igénylő darabokat a 27 éves békéscsabai Tóth Péter méltóságteljesen, a közönség elismerését méltán kivívva tolmácsolta.  Érdekes, de talán nem véletlen egybeesés, hogy a fiatal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán művésztanári diplomát szerzett, jelenleg a Texasi Keresztyén Egyetem (Texas Christian University) ösztöndíjasának tanára az az Ungár Tamás professzor, aki korábban többször is volt a zsűri tagja a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen.  További érdekesség, hogy a fődíj a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban adandó koncert, vagyis a jelenleg Forth Worthben doktori tanulmányokat folytató Tóth Péter külföldön szerzett elismerésként játszhat a Liszt Ferenc emlékét és hagyatékát őrző intézményben.

A versenyen részt vett és szép eredményt ért el Csurgai-Horváth Lilla, aki a 17-20 évesek és a hosszabb műveket előadók kategóriájában egyaránt indult.  Ez utóbbiban Chopin és Liszt Hat lengyel dalával harmadik helyet szerezte meg.  Csurgai-Horváth Lilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

 

 

Az első Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyt 1990-ben Geraldine Keeling szervezte, aki azóta is az esemény rendezője.  Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy már a visszavonulást fontolgatta, de mégis elvállalta a mostani esemény megszervezését is, hiszen méltóképpen kíván Liszt születésének küszöbön álló 200. évfordulójáról megemlékezni.  A verseny társszervezője Neszlényi Pfeiffer Judit a Pasadena City College és a Kaliforniai Állami Egyetem (California State University) korábbi zenetanára, aki az 1956. évi forradalom és szabadságharc eszméinek ápolásáért és őrzéséért, továbbá a magyar modern zeneművészet terén végzett tevékenységéért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta.  Neszlényi Pfeiffer Judit felolvasta Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának a résztvevőkhöz írt levelét.  Az üdvözlő sorok kapcsán Neszlényi Pfeiffer Judit kiemelte, hogy az Egyetem – korábbi és talán ismertebb nevén a Zeneakadémia – az egyetlen Liszt Ferenc által alapított intézmény.

A Los Angeles-i Főkonzulátus képviseletében Kaleta Gábor konzul köszöntötte a versenyt és az egybegyűlteket.  A diplomata szerint Liszt Ferenc darabjai révén a hallgatóság is kicsit magyarrá válhat, hiszen a zene határtalan, feloldja a nyelvi és földrajzi korlátokat.

A versenyt az Amerikai Liszt Társaság (American Liszt Society) és több más szervezet, valamint számos magánszemély, köztük az amerikai magyarság képviselői támogatták és kiváló alkalomnak bizonyult a magyar kultúra iránti figyelem ismételt felkeltésére.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét, mint a butaság."
Ödön Von Horváth
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ