Magyar siker Los Angelesben
Dátum: 2010. november 22., hétfő, 12:21
A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen (Los Angeles International Liszt Competition) tíz kategóriában az Egyesült Államok 13 állama, illetve hat ország, köztük hazánk 209 versenyzője indult. A húsz éve, 1990-ben alapított, azóta kétévente, immáron tizenegyedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a nemzetközi zsűri a fődíj és a hosszabb művek kategóriáiban is egyaránt Tóth Pétert ítélte győztesnek. A Liszt Ferenc születésének közelgő kétszázadik évfordulóját központba állító esemény november 20-21-én volt Kaliforniában.

Az indulók Liszt zongoraműveket, illetve kisebb részben dalokat adtak elő.  A megmérettetésnek az Azusai Egyetem (Azusa Pacific University) zenei tanszéke adott otthont, majd a kategóriák győztesei a díjkiosztón ünnepi koncertet adtak a Los Angeles melletti Pomona impozáns metodista templomában 2010. november 21-én este.  Tóth Péter a hosszabb művek kategóriában Liszt Ferenc „Weinen, Klagen” variációkat, majd az előadás végén a „Funérailles” című, szintén nagyobb lélegzetvételű művet játszotta.  Liszt a „Weinen, Klagen” (Sírás, panaszkodás) variációkban Bach azonos című kantátájának egy basszustémáját dolgozza fel, a műbe sűrítve a rövid időn belül két gyermekét is elvesztő apa fájdalmát.  A zeneszerző a Funérailles (Temetés) című zongoraművében Batthyány Lajos miniszterelnöknek, és az 1849-49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak állított emléket.  Ezeket a komoly és nagy felkészültségeket igénylő darabokat a 27 éves békéscsabai Tóth Péter méltóságteljesen, a közönség elismerését méltán kivívva tolmácsolta.  Érdekes, de talán nem véletlen egybeesés, hogy a fiatal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán művésztanári diplomát szerzett, jelenleg a Texasi Keresztyén Egyetem (Texas Christian University) ösztöndíjasának tanára az az Ungár Tamás professzor, aki korábban többször is volt a zsűri tagja a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen.  További érdekesség, hogy a fődíj a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban adandó koncert, vagyis a jelenleg Forth Worthben doktori tanulmányokat folytató Tóth Péter külföldön szerzett elismerésként játszhat a Liszt Ferenc emlékét és hagyatékát őrző intézményben.

A versenyen részt vett és szép eredményt ért el Csurgai-Horváth Lilla, aki a 17-20 évesek és a hosszabb műveket előadók kategóriájában egyaránt indult.  Ez utóbbiban Chopin és Liszt Hat lengyel dalával harmadik helyet szerezte meg.  Csurgai-Horváth Lilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

 

 

Az első Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyt 1990-ben Geraldine Keeling szervezte, aki azóta is az esemény rendezője.  Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy már a visszavonulást fontolgatta, de mégis elvállalta a mostani esemény megszervezését is, hiszen méltóképpen kíván Liszt születésének küszöbön álló 200. évfordulójáról megemlékezni.  A verseny társszervezője Neszlényi Pfeiffer Judit a Pasadena City College és a Kaliforniai Állami Egyetem (California State University) korábbi zenetanára, aki az 1956. évi forradalom és szabadságharc eszméinek ápolásáért és őrzéséért, továbbá a magyar modern zeneművészet terén végzett tevékenységéért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta.  Neszlényi Pfeiffer Judit felolvasta Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának a résztvevőkhöz írt levelét.  Az üdvözlő sorok kapcsán Neszlényi Pfeiffer Judit kiemelte, hogy az Egyetem – korábbi és talán ismertebb nevén a Zeneakadémia – az egyetlen Liszt Ferenc által alapított intézmény.

A Los Angeles-i Főkonzulátus képviseletében Kaleta Gábor konzul köszöntötte a versenyt és az egybegyűlteket.  A diplomata szerint Liszt Ferenc darabjai révén a hallgatóság is kicsit magyarrá válhat, hiszen a zene határtalan, feloldja a nyelvi és földrajzi korlátokat.

A versenyt az Amerikai Liszt Társaság (American Liszt Society) és több más szervezet, valamint számos magánszemély, köztük az amerikai magyarság képviselői támogatták és kiváló alkalomnak bizonyult a magyar kultúra iránti figyelem ismételt felkeltésére.

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ Jobb elkárhozni, mint egyedül üdvözülni."
Henri-Frédéric Amiel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ