Daniel Barenboim kapja a Drezda Díjat
Dátum: 2011. február 11., péntek, 15:00
Vasárnap veszi át a drezdai Semperoperben a 25 ezer euróval (csaknem 7 millió forinttal) járó Drezda Díjat Daniel Barenboim zongoraművész-karmester.

A díjat a különböző kultúrájú emberek és országok közötti konfliktusok elhárítását segítő tevékenységéért ítélték oda az izraeli-argentin származású muzsikusnak. Barenboim elismeréséért a drezdai barátai társaság is lobbizott. (A szászországi várost a második világháborúban csaknem porig bombázták.)

Barenboim minden lehetséges alkalommal a megértést és a párbeszédet hangsúlyozza. Barátjával, a palesztin Edward Said irodalmárral és szellemtörténésszel hozta létre a West-Eastern Divan Orchestrát, amely Goethe versgyűjteménye nyomán kapta nevét. A zenekarban izraeli és palesztin fiatalok muzsikálnak együtt. Said 2003-ban meghalt, Barenboim egyedül folytatja az együttes vezetését és többször megszólalt a palesztinok és egyes arab országok autonómiájáért.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„Számomra a titkok a lelki élet nagy gyűjtőmedrei, a titkok, amiket az ember magában hordoz, a szeretet, az üdvösség..."
Fellini
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ