Az International Classical Music Awards díjazottjai
Dátum: 2011. március 1., kedd, 17:42
Az International Classical Music Awards (ICMA) zsűrije kedden nyilvánosságra hozta a 2011. évi győztesek listáját. A díjkiosztó gálaestet április 6-án, a finnországi Tamperében tartják.

"Több mint 500 CD- és DVD-produkció közül, a legszigorúbb szakmai kritériumok figyelembe vételével választottuk ki a győzteseket" - mondta Remy Franck, a zsűri elnöke.

"A hanglemezipar válságáért is felelős kommercializálódás teljesen hidegen hagy minket: kizárólag a művészi és hangfelvételi minőséget vizsgáljuk. Ez a szakmaiság az alapja annak a várakozásunknak, hogy az ICMA három-öt év alatt a világ egyik legmagasabb presztízsű, érdekcsoportoktól független zenei elismerésévé váljon" - tette hozzá a luxemburgi Pizzicato magazin főszerkesztője.

Az életműdíjat idén Menahem Pressler zongoraművész, a világhírű Beaux Arts Trio alapítója kapja. Az év művésze Esa Pekka Salonen finn karmester-zeneszerző; az év fiatal művésze David Kadouch francia zongorista lett. Az év hanglemezkiadójának a brit Chandos Recordst, klasszikus zenei honlapjának pedig a Berlini Filharmonikusok nagyszabású vállalkozását, a Digitális Koncerttermet választották. Az év legkülönlegesebb teljesítménye, a Jean Sibelius műveiből készült összkiadás a svéd BIS kiadó nevéhez fűződik. Az év hanglemeze René Jacobs vezényletével A varázsfuvola, a Mozart-felvétel az opera kategória győztese is.

A tizenkét tagú nemzetközi zsűriben a kelet-közép-európai régiót Retkes Attila, a Gramofon című szaklap alapítója és felelős kiadója képviseli.

Külön kategóriát képviselnek a DVD-k. Wagner A Nibelung gyűrűje tetralógiája nyerte el a zsűri tetszését, a felvétel a valenciai Reina Sofia Koncertközpontban Zubin Mehta vezényletével készült, rendező: a La Fura dels Baus társulat. A dokumentumok között Christopher Nupen két munkája nyert: Csajkovszkij asszonyai és Sors.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ