A Magyar Jazz Ünnepe
Dátum: 2011. március 16., szerda, 14:06
Háromnapos fesztivállal köszöntik a Magyar Jazz Ünnepét március 25-én, 26-án és 27-én a Budapest Jazz Clubban. Az első napon adják át a Szabó Gábor-díjat, amelyet Snétberger Ferenc vehet át.

A vidéki programok mellett a Magyar Jazz Ünnepének bázisa ezúttal is a hazai dzsesszélet központja: a Budapest Jazz Club – közölte Keleti Kristóf, a klub munkatársa. Hozzátette: a Magyar Jazz Szövetség szervezésében népszerű zenekarok koncerteznek a háromnapos fesztivál alatt.

Az eseményeken két díjat is átadnak. Ezek közül a Pernye András-díj a fiatalabb, eddig kétszer ítélték oda, először Maloschik Róbert, a Magyar Rádió szerkesztője, míg tavaly Gyémánt László festőművész kapta. Az idei díjat a szövetség első, jelenleg tiszteletbeli elnöke, a kiváló zongorista és zeneszerző, Gonda János veheti át – árulta el Keleti Kristóf.

A hetvenes évek világhírű magyar gitárosáról elnevezett Szabó Gábor-díjat Snétberger Ferenc kapja. Repertoárját a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz.

A háromnapos fesztivál programját 25-én, pénteken a beszédes nevű, fiatal Django Free produkciója indítja. Ezt követve lép színpadra a friss díjazott, Snétberger Ferenc. A programot az Equinox Oktett folytatja, majd a Fábián Juli Jazz Riff zárja. A koncerteket, ahogy azt a Budapest Jazz Club közönsége már megszokhatta, hajnalig tartó jam session zárja.

A fesztivál második napján, szombaton a földszinti kamaraszínpadon a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakos hallgatóiból alakult zenekarok váltják egymást, míg az emeleti koncertteremben a kísérletező Koala Fusion lép fel. A fiatal csapatot a nagybőgőn és basszusgitáron egyaránt virtuóz Egri János kvartettje követi. A stafétát egy szintén fiatal zenészekből alakult, az idei Jazz Showcase-en is hatalmas sikert aratott Balogh ikerpáros által életre hívott Finucci Brothers veszi át, este fél 11 körül a hazai vokális dzsessz egyik legsikeresebb zenekarának, a Kozma Orsi Quartetnek adja tovább. A program ezen a napon is reggelbe nyúló örömzenével zárul.

Vasárnap a kamarateremben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakos hallgatóinak friss és nívós előadásai hallhatók. A nagyteremben három izgalmas produkció: Bacsó Kristóf, Karosi Júlia és végül Tóth Viktor zenekara zárja a háromnapos fesztivál programját.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ