Gilberto Gil is föllép Veszprémben
Dátum: 2011. április 14., csütörtök, 18:02
Nemzetközi sztárművészek lépnek fel idén is a Veszprémi Ünnepi Játékokon; a július 27. és 30. között megrendezendő fesztiválnak mindjárt az első napján lép fel a hétszeres Grammy-díjas brazil gitáros-énekes, Gilberto Gil.

Mészáros Zoltán, a szervező Ünnepi Játékok Kht. ügyvezető igazgatója csütörtökön, a programokról tartott tájékoztatón elmondta:

Gilberto Gilnek 30 év alatt 50 lemeze jelent meg, összesen négymillió példányban. A világszerte ismert muzsikus 2003 és 2008 között hazája, Brazília kulturális minisztere volt - emlékeztetett Mészáros Zoltán, megjegyezve: a művész héttagú zenekarával érkezik Veszprémbe, s elsősorban dzsesszt és szambát játszanak.

A második estén, július 28-án lép fel a fesztivál helyszínén, a veszprémi vár kétezer férőhelyes szabadtéri színpadán a londoni Incognito zenekar. Elmondta: az 1980-ban alakult zenekar 10 tagú (köztük három női vokalistával), s elsősorban az acid jazz és a funk világszerte ismert képviselői. Az Incognito után lép fel Nils Landgren skandináv zenész is négy társával, akik szintén a funk ismert előadói.

Mészáros Zoltán tájékoztatása szerint július 29-én este a Concerto Budapest lép színpadra, a zenekart Keller András vezényli; velük együtt zenél majd Snétberger Ferenc gitárművész és az Amadinda ütőegyüttes.

Július 30-án este a világzene egyik legmeghatározóbb alakja, a Grammy-díjas szenegáli Youssou N'dour lép fel 14 zenésztársával együtt, akik főleg dzsesszt és soult játszanak.

Az igazgató szerint beiktattak egy úgynevezett "nulladik napot" is, azaz július 26-án a veszprémi Petőfi Színházban műsoron lévő gyermekoperát, a Pomádé király új ruháját adják elő; rendezője Toronykői Attila, vezényel Oberfrank Péter Liszt-díjas karnagy. A négynapos ünnepi játékokat követően, a július 31-i "ráadásnapon" lépnek fel a vár színpadán az Auer Szimfonikusok; a veszprémi középiskolás zenészeket Kovács Péter hegedűművész, karnagy vezényli.

Mészáros Zoltán tájékoztatott arról is, hogy az ünnepi játékok költségvetése a tavalyi 142 millió forint helyett idén csak 115 milliót tesz ki, s egyelőre még hiányzik mintegy 20-25 millió. Elmondta: a veszprémi önkormányzat idén is 22 millió forintot biztosít, a főtámogató E.ON Hungária Zrt. 15-18 millióval járul hozzá a programokhoz, s a rendezők mintegy 25-27 millió forintos árbevételre számítanak. A jegyárak 5-10 ezer forint közöttiek.

Központi támogatást eddig nem kaptak, noha a korábbi években ez tette ki az ünnepi játékok költségvetésének 30 százalékát - mondta Mészáros Zoltán, megjegyezve: még reménykednek a Nemzeti Kulturális Alap szponzorációjában.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az ünnepi játékok már a város szimbólumaként említhető, amely egy igazán minőségi kulturális rendezvény.

Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatósági elnöke a főszponzor nevében azt hangsúlyozta, hogy ezt a fesztivált a színvonal és a professzionalizmus jellemzi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ