Buddy Guy tarolt
Dátum: 2011. május 7., szombat, 13:20
Buddy Guy 26-ból ötöt sepert be a blues Grammy-jéből, a Blues Music Awardsból, leánykori nevén W. C. Handy Awardsból. A kitüntető címet idén 32. alkalommal hirdették ki Memphisben, a díj gazdája, a Blues Foundation székhelyén.

A díjazottak között számos jól ismert „veterán” szerepel: John Hammond, Charlie Musselwhite, Derek Trucks, Dr. John, Irma Thomas, vagy a fiatalabb, ám máris komoly rangot szerzett Kenny Wayne Sheherd.

A rövidesen 75 esztendős Buddy Guy ismert értékeinek megfelelően szerepelt, hiszen Living Proof című albuma idén Grammy-díjat is kapott, ezen a díjkiosztón pedig az övé lett az év albuma, a legjobb dal (a korong címadó dala), az év kortárs blues albuma, s egyúttal ő lett a B. B. King nevét viselő év előadója díj nyertese. Ami a legfontosabb: ereje teljében van ma is, remélhetőleg okoz még ehhez a lemezhez hasonló örömet a rajongóknak.

Akiket kiválogattak, azok mind mesterei a műfajnak, s a vesztesek között is vannak hatalmas nevek. Az év albumáért versengett például Charlie Musselwhite, a szájharmonika fehér professzora is. Végül hangszeres előadóként és a legjobb tradicionális előadóként begyűjtött díjakat. (Kósza hírek keringenek júniusi budapesti fellépéséről…)

A nagy öregek közül nem érhette meg az elismerést Pinetop Perkins, a zongora virtuóza, aki Willie „Big Eye” Smith-szel együtt, februárban Grammy-díjat nyert a Joined at the Hip című fantasztikus albumával. Most az év tradicionális blues albuma lett ez a lemez. S ha már Perkinst emlegettük, a nevét viselő zongorista-díjat Dr. Johnnak ítélték oda. John Hammond énekes, gitáros és szerző az év legjobb akusztikus zenésze lett.

Ugyancsak posztumusz kapta az elismerést Solomon Burke mint az év férfi soul-blues előadója, Nothing’s  Impossible című lemeze pedig e műfaj legjobbja.

Kenny Wayne Shepherd nagyszerű lemezt tett le az asztalra: Live! In Chicago című korongjának közreműködői között van a nagyszerű (igaz, már nem tizenéves) fekete gitáros, Hubert Sumlin. A rock-blues albumok között nyert a lemeze.

Nem először kapott díjat Irma Thomas, aki ezúttal az év legjobb soul-blues előadója lett. A Budapesten is szerepelt kitűnő fehér gitáros, Derek Trucks együttese az év csapata, ő maga az év gitárosa címet nyerte el.

Minden kategóriában vannak nagy vesztesek: a már említett Charlie Musselwhite mellett például a nálunk is koncertezett Holmes Brothers, Magic Slim&Teardrops  (az év bandája címért), a Junior Walkers és  Kenny Neal – valamennyien a B. B. King előadói díj jelöltjei voltak. Shemekia Copeland is alulmaradt a kortárs blues női előadók versenyében Robin Rogersszel szemben.     

A teljes lista megtekinthető www.blues.org weboldalon.

Kovács Miklós

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ