Hétfőn nyílik a 100. Wagner fesztivál
Dátum: 2011. július 25., hétfő, 7:31
Az előadás kezdetét jelző harsonák hétfőn délután négy óra előtt szólalnak meg a bayreuthi Zöld Dombon, a Festspielhaus erkélyén. Az első produkció a Tannhäuser lesz, a 42 éves Sebastian Baumgarten rendezésében, a svéd Lars Cleveman címszereplésével.

Szinte az egész csapat debütál hétfőn Bayreuthban: a fiatal, eddig barokk interpretátorként elismert karmester Thomas Hengelbrock, az Erzsébetet éneklő finn Camilla Nylund, aki idén a Budapesti Wagner-napokon a Lohengrin Elzájaként mutatkozott be, s ugyanebben a produkcióban lépett fel Michael Nagy, aki Wolfram von Eschenbachot kelti életre.

Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékokon felújítják Hans Neuensfels tavalyi Lohengrinjét, a karizmatikus német tenort, Jonas Kaufmannt a címszerepben Klaus Florian Vogt váltja. Műsoron marad a Parsifal Stefan Herheim 2008-as koncepciója alapján, ennek címszerepét Simon O, Neill alakítja.

Tovább játsszák A nürnbergi mesterdalnokokat, Katharina Wagner sok felháborodást kiváltó 2007-es rendezésében. A "legöregebb" produkció 2005-ből Christoph Marthaler rendezése zárja idén a sorozatot.

Közben folynak a találgatások ki rendezi majd Wagner születésének 200. évfordulója esztendejében, 2013-ban a vadonatúj Ringet. Annyi bizonyos egyelőre, hogy a Niebelungok gyűrűje tetralógiát a fiatal orosz karmester, Kirill Petrenko vezényli. Wim Wenders neve után most a neves berlini színházi rendezőnek, a Volksbühne vezetőjének, Frank Castorfnak a neve vetődött föl, de fesztivál szóvivője, Peter Emmerich, elutasította a találgatásokat. Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier intendánsok majd a szerződés aláírása után jelentik be, ki viszi színre a ciklust.

Arra is felkészülhet a szerencsés néző, aki esetleg - mint általában - kilenc éve vár a belépőjére, hogy a német iskolát képviseli az idei premier, Sebastian Baumgarten Tannhäuser rendezése. A rendező előzetesen elmondta, a megszokott hat hét helyett csupán három és fél hétig dolgozhatott a szereplőkkel, ez szó szerint kemény munkát igényelt. De szabad kezet kapott az elképzeléseihez, ma más, szabadabb stílus uralkodik a Zöld Dombon, mint Wolfgang és felesége, Gudrun idejében - tette hozzá.

Sebastien Baumgarten egyébként színházi családban nevelkedett, nagyapja, Hans Pischner 1963-1984 között a (kelet-)berlini Állami Operaház intendánsa, édesanyja pedig énekesnő volt.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ