BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Megnyílt a 100. Bayreuthi Ünnepi Játékok
Dátum: 2011. július 25., hétfő, 18:57
Prominens személyiségek jelenlétében, a Tannhäuser premierjével kezdődött meg hétfőn Bayreuthban a 100. Richard Wagner Fesztivál.

A bemutatóra a II. Lajos bajor uralkodónak épített királyi kapun lépett be Angela Merkel szövetségi kancellár, Guido Westerwelle külügyminiszter, John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, akiket a két intendáns, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier üdvözölt.

A Festspielhausba vezető vörös szőnyegen olyan neves művészek, elsősorban színészek és énekesek vonultak be a "Wagner-templomba", mint Maria Furtwängler, Veronica Ferres, Michaela May, Erol Sander, Sebastian Koch és Edgar Selge.

Katharina Wagner ez alkalomból bejelentette: a berlini Volksbühne 60 esztendős intendánsa, Frank Castorf fogja rendezni a 2013-as jubileumi esztendőben az új Ringet. A nibelungok gyűrűje tetralógiát Richard Wagner születésének 200. - és halálának 130. - évfordulója alkalmából viszik színre, addig nem játsszák. A díszleteket a szerb Aleksandar Denic tervezi, a karmester a fiatal orosz dirigens, Kirill Petrenko lesz.

Az idei első produkciót, a Tannhäusert a 42 éves Sebastian Baumgarten rendezésében, a svéd Lars Cleveman címszereplésével láthatja a közönség. Ők is, valamint az eddig elsősorban barokk interpretátorként elismert fiatal karmester, Thomas Hengelbrock, az Erzsébetet éneklő finn Camilla Nylund és a Wolfram von Eschenbachot életre keltő Michael Nagy (akik idén a Budapesti Wagner-napok Lohengrinjében is bemutatkoztak), a mostani előadással debütálnak Bayreuth-ban.

Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékokon felújítják Hans Neuensfels tavalyi Lohengrinjét, amelynek címszerepében a karizmatikus német tenort, Jonas Kaufmannt Klaus Florian Vogt váltja. Műsoron marad a Parsifal Stefan Herheim 2008-as koncepciója alapján, ennek címszerepét Simon O'Neill alakítja.

Tovább játsszák A nürnbergi mesterdalnokokat Katharina Wagner sok felháborodást kiváltó 2007-es rendezésében. A "legöregebb" produkció 2005-ből Christoph Marthaler Trisztán és Izolda-rendezése, ez zárja idén a sorozatot.

A tavalyihoz hasonlóan Bayreuth városa idén is kap egy "jutalom napot": a város főterén az Arte televízió közreműködésével a Lohengrin előadását élőben közvetítik augusztus 14-én. A gyermekek számára a Ring ifjúsági változatát kínálja a 100. évad.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Nem fog vízbe fúlni, akit az istenek kötélre szántak."
magyar közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ