Megnyílt a 100. Bayreuthi Ünnepi Játékok
Dátum: 2011. július 25., hétfő, 18:57
Prominens személyiségek jelenlétében, a Tannhäuser premierjével kezdődött meg hétfőn Bayreuthban a 100. Richard Wagner Fesztivál.

A bemutatóra a II. Lajos bajor uralkodónak épített királyi kapun lépett be Angela Merkel szövetségi kancellár, Guido Westerwelle külügyminiszter, John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, akiket a két intendáns, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier üdvözölt.

A Festspielhausba vezető vörös szőnyegen olyan neves művészek, elsősorban színészek és énekesek vonultak be a "Wagner-templomba", mint Maria Furtwängler, Veronica Ferres, Michaela May, Erol Sander, Sebastian Koch és Edgar Selge.

Katharina Wagner ez alkalomból bejelentette: a berlini Volksbühne 60 esztendős intendánsa, Frank Castorf fogja rendezni a 2013-as jubileumi esztendőben az új Ringet. A nibelungok gyűrűje tetralógiát Richard Wagner születésének 200. - és halálának 130. - évfordulója alkalmából viszik színre, addig nem játsszák. A díszleteket a szerb Aleksandar Denic tervezi, a karmester a fiatal orosz dirigens, Kirill Petrenko lesz.

Az idei első produkciót, a Tannhäusert a 42 éves Sebastian Baumgarten rendezésében, a svéd Lars Cleveman címszereplésével láthatja a közönség. Ők is, valamint az eddig elsősorban barokk interpretátorként elismert fiatal karmester, Thomas Hengelbrock, az Erzsébetet éneklő finn Camilla Nylund és a Wolfram von Eschenbachot életre keltő Michael Nagy (akik idén a Budapesti Wagner-napok Lohengrinjében is bemutatkoztak), a mostani előadással debütálnak Bayreuth-ban.

Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékokon felújítják Hans Neuensfels tavalyi Lohengrinjét, amelynek címszerepében a karizmatikus német tenort, Jonas Kaufmannt Klaus Florian Vogt váltja. Műsoron marad a Parsifal Stefan Herheim 2008-as koncepciója alapján, ennek címszerepét Simon O'Neill alakítja.

Tovább játsszák A nürnbergi mesterdalnokokat Katharina Wagner sok felháborodást kiváltó 2007-es rendezésében. A "legöregebb" produkció 2005-ből Christoph Marthaler Trisztán és Izolda-rendezése, ez zárja idén a sorozatot.

A tavalyihoz hasonlóan Bayreuth városa idén is kap egy "jutalom napot": a város főterén az Arte televízió közreműködésével a Lohengrin előadását élőben közvetítik augusztus 14-én. A gyermekek számára a Ring ifjúsági változatát kínálja a 100. évad.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ