Kedden adják át Stockholmban a Polar-díjat
Dátum: 2011. agusztus 29., hétfő, 12:59
A Kronos Quartet amerikai vonósnégyesnek és Patti Smith amerikai énekes-dalszerzőnek adják át kedden Stockholmban a világ egyik legrangosabb zenei kitüntetését, a Polar-díjat.

A díjat (Polar Music Prize) Stig Anderson, az ABBA együttes egykori producere, a Svéd Királyi Zeneakadémia 1997-ben elhunyt tagja alapította 1989-ben, 42 millió svéd korona hozzájárulással. Célja az volt, hogy létrehozza a világ legjelentősebb zenei díját, amellyel évente egy vagy több személyt, csoportot vagy intézményt tüntetnek ki, műfajtól függetlenül ismerve el kivételes teljesítményüket. A díj Anderson kiadóvállalatáról, a Polar Recordsról kapta a nevét, pénzértékét a Svéd Királyi Zeneakadémia Stig Anderson Zenei Díj Alapítványának bevételei határozzák meg.

A Polar-díjat - nemzeti hovatartozástól függetlenül - olyan jelentős zenei teljesítményért ítélik oda, amely rendkívüli hatású, fontosságú a zenében vagy a tágabb értelemben vett zenei életben. Nevezési joga a zeneszerzők és a hanglemezkiadók két nagy nemzetközi szövetsége (CISAC, IFPI) tagszervezeteinek van. Az előterjesztéseket a svéd zenei, szerzői jogi és kiadói szervezetek képviselőiből álló díjbizottság bírálja el, mely maga is javasolhat.

Az 1992 óta adományozott díjat és a vele járó egymillió svéd koronás csekket ünnepélyes ceremónia keretében a svéd uralkodó nyújtja át. A korábbi kitüntetettek között volt többek között Paul McCartney, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Bruce Springsteen, Ray Charles, Ravi Shankar, Stevie Wonder és Bob Dylan. Az MTVA-Sajtóadatbank összeállítása a díjazottakról az elmúlt 10 évben:

2001: Burt Bacharach amerikai slágerszerző, Robert Moog, a szintetizátorok amerikai szülőatyja és Karlheinz Stockhausen német zeneszerző (2001-ben a díj odaítélésének 10. évfordulója alkalmából a szokásos kettő helyett három kitüntetettet jutalmaztak);

2002: Miriam Makeba dél-afrikai énekesnő és Szofja Gubajdulina orosz-tatár zeneszerző;

2003: Keith Jarrett amerikai dzsessz-zongorista (egyedül kapta a díjat, mert ő klasszikus művek előadásával is maradandót alkotott);

2004: Ligeti György zeneszerző és B. B. King amerikai blueszenész;

2005: Gilberto Gil brazil zeneszerző, énekes, gitáros és Dietrich Fischer-Dieskau német baritonénekes;

2006: Valerij Gergijev orosz karmester és a Led Zeppelin együttes;

2007: Steve Reich amerikai zeneszerző és Sonny Rollins amerikai szaxofonos;

2008: A Pink Floyd brit rockegyüttes és Renée Fleming amerikai szoprán;

2009: Peter Gabriel brit rockzenész és Jose Antonio Abreu venezuelai zeneszerző;

2010: Ennio Morricone olasz zeneszerző és Björk izlandi énekesnő.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ