A főszerepben Simándy József
Dátum: 2006. május 26., péntek, 17:36
Emlékkoncertekkel, szoboravatással emlékeznek meg tisztelő Simándy Józsefrõl, az Operaház örökös tagjáról, aki szeptemberben lenne 90 éves - hangzott el pénteken az eseménysorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Simándy József (1916-1997) 1946-ban a Szegedi Nemzeti Színházban mutatkozott be Don José (Bizet: Carmen) szerepében. 1947-tõl az Operaház magánénekese, amelynek 1990-ben örökös tagja lett.

Pályafutása során Európa jelentõs operaházaiban és hangversenytermeiben aratott sikereket. Végigénekelte szinte a teljes tenorrepertoárt, Verdi műveiben éppúgy kimagaslót alakított, mint Wagner és Puccini operáiban. Alakításai közül felejthetetlen Bánk bán (Erkel Ferenc) megformálása, és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának tolmácsolása. 1953-ban Kossuth-díjat, 1962-ben érdemes művész, 1964-ben kiváló művész címet, 1990-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat kapott

Számos hanglemezfelvétele készült a Hungarotonnal, a Supraphonnal, a Deutsche Grammophongesellschafttal, gyakran szerepelt a rádióban és a televízióban.

A jubileumi év eseményeirõl Simándy József felesége, Hegedűs Judit balettművész tájékoztatta az újságírókat, aki egyben a művész emlékének ápolására alakult a Simándy Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke.

Simándy Józsefné beszélt a fiatal tehetségek támogatásának szükségességérõl, amelynek jegyében a társaság ez év áprilisában immár ötödik alkalommal rendezett énekversenyt: ezúttal 67-en kaptak bemutatkozási lehetõséget.

Július 30-án Balatongyörökön, ahol a művész nyaralója volt, a Simándy József nevét viselõ sétányon avatják fel az operaénekes mellszobrát, Kelemen Kristóf szobrászművész alkotását. A szobor eredetije az Operaházban látható - ennek alapján öntötték ki újból bronzból. A szoboravatás után szabadtéri emlékműsort tartanak.

1997 márciusában bekövetkezett halála óta minden nyáron a Simándy Baráti Társaság Keszthelyen emlékkoncert keretében idézi meg a nagy tenort. Nem lesz másképp a jubileumi évben: augusztus 25-én Bátori Éva, Pánczél Éva, Andrejcsik István, Berczelly István és Nyáry Zoltán operaénekesek, valamint a szegedi Simándy József Énekverseny több helyezettje lép a nagyérdemű elé.

Szeptember 10-én az Operaházban tartanak ünnepi koncertet, amelyen a szegedi Simándy Énekverseny több helyezettje, valamint azok lépnek fel, akik megkapták a Simándy család „Fiatal tenoristákért" című emlékplakettjét.

Szeptember 18-án, a művész születésnapján a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol a híres tenor operaénekesi pályafutása kezdõdött, rendeznek emlékestet.

Simándy Péter, az énekes fia arról beszélt, hogy Kistarcsán, a művész szülõvárosában tervezik felállítani egészalakos, Bánk bán-jelmezes bronzszobrát - Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását. A szobrot szeptember 17-én Simándy József egykori szülõháza közelében avatják fel, már amennyiben elhárul minden akadály. Az önkormányzat ugyan ingyenesen biztosította a területet, a szobor azonban gyakorlatilag közadakozásból és jótékonysági koncertek bevételébõl készül.

A híres tenor 90-ik születésnapja tiszteletére jelentetik meg a „Fõszerepben Simándy József" című CD-t, amelyen Simándy József Donizetti, Wagner, Puccini, Leoncavallo, Csajkovszkij, Mascagni operáiban hallható.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Wagnert sokan bírálták, támadták életében. Egy ízben éppen társaság volt nála, amikor a postás egy levelet hozott. A zeneszerző felnyitotta, s a papírlapon mindössze egyetlen szó állt: „Hülye".
Aforizmák
„ A halál nemcsak az élet vége, hanem az élet orvossága is. Sehol sem lehet olyan jól kinyújtózkodni, mint egy koporsóban"
Tillier
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ