A főszerepben Simándy József
Dátum: 2006. május 26., péntek, 17:36
Emlékkoncertekkel, szoboravatással emlékeznek meg tisztelő Simándy Józsefrõl, az Operaház örökös tagjáról, aki szeptemberben lenne 90 éves - hangzott el pénteken az eseménysorozatot beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Simándy József (1916-1997) 1946-ban a Szegedi Nemzeti Színházban mutatkozott be Don José (Bizet: Carmen) szerepében. 1947-tõl az Operaház magánénekese, amelynek 1990-ben örökös tagja lett.

Pályafutása során Európa jelentõs operaházaiban és hangversenytermeiben aratott sikereket. Végigénekelte szinte a teljes tenorrepertoárt, Verdi műveiben éppúgy kimagaslót alakított, mint Wagner és Puccini operáiban. Alakításai közül felejthetetlen Bánk bán (Erkel Ferenc) megformálása, és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusának tolmácsolása. 1953-ban Kossuth-díjat, 1962-ben érdemes művész, 1964-ben kiváló művész címet, 1990-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat kapott

Számos hanglemezfelvétele készült a Hungarotonnal, a Supraphonnal, a Deutsche Grammophongesellschafttal, gyakran szerepelt a rádióban és a televízióban.

A jubileumi év eseményeirõl Simándy József felesége, Hegedűs Judit balettművész tájékoztatta az újságírókat, aki egyben a művész emlékének ápolására alakult a Simándy Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke.

Simándy Józsefné beszélt a fiatal tehetségek támogatásának szükségességérõl, amelynek jegyében a társaság ez év áprilisában immár ötödik alkalommal rendezett énekversenyt: ezúttal 67-en kaptak bemutatkozási lehetõséget.

Július 30-án Balatongyörökön, ahol a művész nyaralója volt, a Simándy József nevét viselõ sétányon avatják fel az operaénekes mellszobrát, Kelemen Kristóf szobrászművész alkotását. A szobor eredetije az Operaházban látható - ennek alapján öntötték ki újból bronzból. A szoboravatás után szabadtéri emlékműsort tartanak.

1997 márciusában bekövetkezett halála óta minden nyáron a Simándy Baráti Társaság Keszthelyen emlékkoncert keretében idézi meg a nagy tenort. Nem lesz másképp a jubileumi évben: augusztus 25-én Bátori Éva, Pánczél Éva, Andrejcsik István, Berczelly István és Nyáry Zoltán operaénekesek, valamint a szegedi Simándy József Énekverseny több helyezettje lép a nagyérdemű elé.

Szeptember 10-én az Operaházban tartanak ünnepi koncertet, amelyen a szegedi Simándy Énekverseny több helyezettje, valamint azok lépnek fel, akik megkapták a Simándy család „Fiatal tenoristákért" című emlékplakettjét.

Szeptember 18-án, a művész születésnapján a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol a híres tenor operaénekesi pályafutása kezdõdött, rendeznek emlékestet.

Simándy Péter, az énekes fia arról beszélt, hogy Kistarcsán, a művész szülõvárosában tervezik felállítani egészalakos, Bánk bán-jelmezes bronzszobrát - Janzer Frigyes Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását. A szobrot szeptember 17-én Simándy József egykori szülõháza közelében avatják fel, már amennyiben elhárul minden akadály. Az önkormányzat ugyan ingyenesen biztosította a területet, a szobor azonban gyakorlatilag közadakozásból és jótékonysági koncertek bevételébõl készül.

A híres tenor 90-ik születésnapja tiszteletére jelentetik meg a „Fõszerepben Simándy József" című CD-t, amelyen Simándy József Donizetti, Wagner, Puccini, Leoncavallo, Csajkovszkij, Mascagni operáiban hallható.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Aforizmák
„ Erényeink többnyire csak álcázott bűnök. "
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ