Whitneyre emlékeztek a Grammy idei díjazottjai
Dátum: 2012. február 13., hétfő, 7:43
Adele hat, a Foo Fighters öt díjat vehetett át vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett 54. Grammy-gálán, amelyet beárnyékolt Whitney Houston váratlan halála.

Adele brit soul-énekesnő hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma a 21, amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, ő lett a legjobb pop szólóénekes a Someone Like You című száma előadásáért, s őt jutalmazták a legjobb rövid videóért is.

A 23 esztendős Adele a Rolling in the Deep-et előadva most először lépett fel nagyobb közönség előtt, mióta tavaly novemberben visszatérő hangszálvérzés miatt megoperálták. Az előadóművész-zeneszerző megköszönte orvosainak, hogy visszaadták a hangját.

A Foo Fighters rockegyüttes a saját zenei műfajában négy díjat - a Wasting Light albumért és a Walk című számért - söpört be, hogy aztán átvegye a legjobb hosszú videóért járó díjat is.

"Nagy megtiszteltetetés mert ez egy különleges lemez az együttesünk számra. Ahelyett, hogy a legjobb stúdióba mentünk volna - ezt a garázsomban készítettük néhány mikrofonnal és egy szalagos géppel" - mondta Dave Grohl, a banda frontembere. - "Ez azt mutatja, hogy a zenekészítésben az emberi tényező a legfontosabb."

Kanye West rapper, aki idén a legtöbb jelölést kapta - összesen hetet - négy díjat kapott, de miután kizárták a felsőbb kategóriákból, nem jelent meg a díjátadó ceremónián.

A gála egyben egyfajta Whitney Houston-emlékestté alakult. A házigazda szerepét betöltő LL Cool J rapper az estet megnyitva elején a tragédiával kapcsolatban kijelentette:

"Ezt sehogy sem tudjuk megkerülni. Haláleset történt a családunkban"

A Grammy-gála részvevői, akik közül sokan feketében jelentek meg, imával emlékeztek meg a szombaton elhunyt énekesnőről.

"Whitney, mindig szeretni fogunk" - mondta LL Cool J, miután bejátszották hatszoros Grammy-díjas énekesnő egyik legismertebb a dalát, az I Will Always Love You-t, amelyet később Jennifer Hudson is előadott.

"Valamennyien szeretünk, Whitney" - mondta a színpadon Stevie Wonder is.

Az est talán legmegrendítőbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit Body and Soul-ért a lányuknak és Tony Bennettnek ítéltek oda.

"Mit is mondhatok? Egy gyönyörű lány-együttes van a mennyországban" - mondta a lányukra, Whitney Houstonra és a szintén nemrég elhunyt Etta Jamesre utalva a gyászoló apa, Mitch Winehouse.

A Los Angeles megyei halottkém röviddel a gála előtt bejelentette, hogy Whitney Houston vasárnap elvégzett boncolásának eredményéről a nyomozók kérésére még nem számolhat be. Az énekesnőre szombat délután találták holtan a Beverly Hiltonban lévő lakosztályának fürdőkádjában. Médiaértesülések szerint a feje víz alatt volt, de hivatalos tájékoztatásra azzal kapcsolatban, hogy a halált fulladás, esetleg a nyugtató és az alkohol, vagy valami más okozta, a leghamarabb hétfőig várni kell. (Vasárnap egyébként idegösszeroppanás miatt néhány órára kórházba szállították az elhunyt énekesnő egyetlen gyermekét, a 18 éves Bobbi Kristina Brownt.)

A Grammy-díjátadásról Taylor Swift a country műfajában két díjat vihetett haza a Mean című daláért. Az idei évtől elindított, összevont világzenei kategóriában legjobbnak a Tinariwen mali tuareg zenekar Tassili című albumát találták. A legjobb reggae albumért járó elismerést Stephen Marley, Bob Marley fia kapta.

Tavaly óta egyébként 109-ről 78-ra csökkentették Grammy-kategóriákat, amin sok érintett felháborodott. Eltörölték többek között a latin jazz, a hagyományos gospel, a polka, az őslakos amerikai, a hawaii és a cajun zene kategóriáját.

Az este egyik zenetörténeti csemegéje a Good Vibrations volt, a dédapa korú, 50 éve megalakult Beach Boys előadásában. A zenekar több mint két évtizede nem lépett fel.

Az Amerikai Lemezakadémia örökranglistáját egyébként Solti György vezeti, 31 Grammyvel, őt Alison Karuss (28) és Quincy Jones követi (27).

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
gabi 2012-02-21 12:05 | Válasz erre | #1
Mi történt ezzel az oldallal..???? Végleg leállt..???

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ