Idén is lesz Magyar Szimfonikus Körkép
Dátum: 2007. január 1., hétfő, 15:26
A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődik január 6-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Magyar Szimfonikus Körkép. Február végéig tizenöt koncert hangzik el a sorozatban, amelynek alapötletét még a Művészetek Palotája 2005-ös próbaüzeme adta.

A próbaüzem alatt a magyar szimfonikus zenekarok közreműködésével próbálták ki az új hangversenyterem akusztikai beállításait. A jó tapasztalatokból adódott az ötlet, hogy egy koncentrált sorozat keretében máskor is legyen módjuk bemutatkozni az együtteseknek.

A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar már 2006-ban, az elsõ hivatalos körképben is fellépett a Művészetek Palotájában. Tavaly a Bartók, idén a Kodály évforduló határozta meg programjukat: Alpaslan Ertüngealp vezényletével a Galántai táncok hangzik el Eugen Suchon, Tihanyi László és Stravinsky egy-egy műve mellett.

A Debreceni Filharmonikus Zenekar január 13-án egy friss magyar mű bemutatójával, Kovács Zoltán trombitára és harsonára írt kompozíciójával lép pódiumra, de elhangzik Brahms II. szimfóniája is Kollár Imre vezényletével.

Másnap, 14-én a Pannon Filharmonikusok - Pécs is õsbemutatóval érkezik: az együttes zeneigazgatójának, Hamar Zsoltnak Offertóriumát adják elõ.

A körkép egyik újonca a Budapesti Vonósok együttese. Műsorukban Haydn D-dúr gordonkaversenyét a Frankfurti Rádió szólamvezetõ csellistája, Fenyõ László szólaltatja meg.

A Budafoki Dohnányi Ernõ Szimfonikus Zenekar mindig szívesen játszik a komoly és a könnyedebb zene határán álló műveket. Január 20-án két amerikai szerzõ, Leonard Bernstein és Ferde Grofé alkotása mellett Vajda János Változatok című új darabja hangzik el.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát fiatal japán karmester,Toshihiko Matsunuma, a 2002. évi Budapesti Nemzetközi Karmesterverseny gyõztese vezényli január 22-én. Beethoven utolsó, Esz-dúr zongoraversenyének szólistája Ránki Dezsõ lesz.

Január 28-án a Szent István Király Szimfonikus Zenekar egy méltatlanul ritkán játszott magyar szerzõ, Szervánszky Endre Hat zenekari darabjával lép fel, Antal Mátyás vezényletével. Mûsorukban szerepel Rossini Stabat Matere is.

A hónap utolsó napján a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye is magyar komponistára, Viski Jánosra irányítja a figyelmet, akinek 1939-ben született Enigmáját adják elõ, a brit Elgar 1899-es Enigma-variációi mellett.

Február 6-án a MÁV Szimfonikus Zenekar lép pódiumra, estjük érdekessége, hogy elhangzik a Variációk egy Kodály-témára (hálás tanítványaitól) című darab. Az öt szerzõ, az öt hálás tanítvány: Doráti Antal, Frid Géza, Pártos Ödön, Serly Tibor és Veress Sándor.

Az elõzõ körképben még néma volt a hangversenyterem orgonája. Idén a másik újonc, a Duna Szimfonikus Zenekar február 7-i estjén azonban felhangzik a belga Joseph Jongen orgonás szimfóniája is. A májusban elkészült hangszeren Pálúr János játszik.

Február 8-i koncertjén a Danubia Szimfonikus Zenekar Petrovics Emilt köszönti: hetvenhetedik születésnapja alkalmából II. szimfóniája is megszólal a mediterrán hangulatú műsorban. Az esten egyebek között Sarasate Cigánydalai és Ravel Bolerója is hallható.

A karnevál hangulatát idézi a Gyõri Filharmonikus Zenekar február 13-i hangversenye Berlioz Római karneváljával, Weiner Leó Farsangjával valamint Johann Strauss keringõivel és polkáival.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar február 14-i koncertjének vendége Fassang László. Az orgonamûvész az amerikai Samuel Barber virtuóz darabját, a Toccata festiva orgonára és zenekarra című alkotást adja elõ.

A népzene hatása a klasszikus zenére - ezt a gondolatot választotta mottóul a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Február 18-i műsorukban közreműködik Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes, továbbá Havasréti Pál tekerõlanton és Szeverényi Ilona cimbalmon. Elhangzik Bartók Táncszvitje, Dubrovay Versenyműve népi hangszerekre és Kodály Páva-variációi.

A Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar is elõször lép fel a Magyar Szimfonikus Körképben. Február 25-ére népszerű programot választottak: Petrovics Vörösmarty nyitánya után Mozart: D-dúr fuvolaversenye szólal meg. Fuvolán közreműködik és vezényel Drahos Béla. A hangversenyt Beethoven IX. szimfóniája zárja.


(MTI)

Fotó: www.mupa.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ ...az emberek szabadságát csak az veheti birtokba, aki megnyugtatja a lelkiismeretüket."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ