Kodály szellemében
Dátum: 2007. március 6., kedd, 17:27
Kodály Zoltán szülővárosa, Kecskemét, a zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus szellemiségében rendezi meg idén a tavaszi fesztivált, mely egyben a Kodály jubileumi év nyitórendezvénye is az alföldi városban – közölte Zombor Gábor polgármester, a fesztivál programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

Kecskemét a zeneszerző születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából meghirdetett Kodály jubileumi év országos programsorozatának kiemelt helyszíne, ezért is választották a „Kodály szellemében" mottót a március 17-én kezdődő XII. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválhoz - mutatott rá a polgármester, aki egyben a Kodály-örökség program munkacsoportjának elnöke is.

Sárközy István alpolgármester a programsorozatról tartott részletes ismertetőjében hangsúlyozta: a rendezvények többségében kiemelten jelenik meg Kodály művészete, de minden eddiginél több külföldi művész is fellép a fesztiválon.

A koncertek közül kiemelte a Kocsis Zoltán által dirigált Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjét; a világ egyik vezető zongoristájaként számon tartott, Spanyolországban élő, grúz származású művész, Dmitrij Baskirov koncertjét; valamint a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, olasz szólisták közreműködésével készülő Puccini-estjét.

A sajtótájékoztatón az alpolgármester bejelentette, hogy egy különleges hangversenyt is rendeznek, melynek anyagát - Kodály Zoltán özvegyének egyszeri engedélyével - a zeneszerző fiatalkori, nagyrészt kiadatlan műveiből állították össze.

A képzőművészet kedvelőit többek között a Gödöllői Művésztelep anyagaiból összeállított tárlatra és egy Mednyánszky-kiállításra várják a szervezők.

A táncművészet iránt érdeklődők Maria Serrano spanyol táncos és Balogh Kálmán cimbalmos a cigányzenét és a flamencót ötvöző közös produkcióját is láthatják az alföldi városban.

A XII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál április 2-ig tart.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Senki sem azonos látszatainak összegével."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ