Bluesfesztivál a Petőfi Csarnokban
Dátum: 2007. március 11., vasárnap, 11:26
Negyedszer rendezik meg a Petőfi Csarnokban a Budapest Blues Festival-t. Március 17-én, szombaton este a műfaj sokszínűségét igyekeznek bemutatni kora délutántól késő éjszakáig.

A szokásoknak megfelelően két színpadon tartják majd a koncerteket, és hangszerbemutató, lemezstand is várja majd a közönséget.

Az idei fesztivál leghíresebb előadója Otis Taylor, aki a Billboard szerint az elmúlt húsz év leginvenciózusabb, legprovokatívabb blues művésze. Taylor a bluesban elég ritkán használt csellón, bendzsón is játszik a megszokott hangszereken kívül. Az 59 éves muzsikus a hatvanas években tűnt fel, legismertebb formációja T and O Short Line volt. 1977-ben felfüggesztette, majd 1995-ben folytatta a koncertezést. A White African című lemez hozta meg számára az áttörést. Díjakkal ismerték el, fesztiválokra hívták. Évek óta szerepel a műfaj legjobbjait felvonultató W.C. Handy díjátadón. A Telarc kiadónál februárban jelent meg a Definition Of A Circle című lemeze Gary Moore és Charlie Musselwhite közreműködésével. Taylort 2004-ben a Living Blues az év legjobb blues előadójává választotta. Elkötelezett aktivistája a Blues In The Schools programnak, amely a gyerekeket ismerteti meg saját kulturális örökségükkel.

Terry Evans énekes-gitáros Albert, Freddie és B.B. King hatására lett zenész. Los Angelesben session-énekesként, majd dalszerzőként és zenekarvezetőként szerzett nevet magának. A hetvenes évek elején Bobby Kinggel duót alakított. A délies gospel és a vidéki rhythm and blues keverékét játszották. Később Ry Cooder fehér bőrű gitáros együttesében lettek világhírűek. Evans első szólólemeze 1993-ban jelent meg, míg a legutóbbi, a Fire in the Feeling a hetedik. A művész 1999-ben és tavaly is fellépett Budapesten.

Az este vendégei között lesz a texasi Elizabeth Lee,s Cozmic Mojo Psycho Blues and Acid Roll együttes is. Zenéjük a delta-blues-rock és a texasi rock and roll ötvözete. A Crazy Hambones trió a 40-es 50-es évek klasszikus memphisi és chicagói bluesát játssza Muddy Waters, Howlin Wolf, Little Walter és mások "modorában". Peter Krause gitáros-énekes többször zenélt Magyarországon. A Family Style olasz családi bluesegyüttest 13 évvel ezelőtt alakította Marco Limido az öccsével, Francóval és unokatestvérével, Davide Bianchival. A hagyományos stílus képviselői, a középpontban lévő hangszer a szájharmonika.

A fesztivál hazai fellépői között a fiatal, máris több mint tízéves profi múlttal rendelkező Katona Tamás az egyik legtehetségesebb hazai gitáros. Stevie Ray Vaughan az egyik példaképe, de mostanában saját hangját is kezdi megtalálni. Együttesében Kepes Róbert basszusgitározik, Mezőfi István dobol és Neumann Balázs zongorázik.

A 20-as és 30-as évek blueszenéjét játszó Gál Csaba boogie énekes-gitárost a Megasztárban ismerte meg az ország. Someday Baby nevű triója a tradicionális blues és a groove-osabb stílusok ötvözetét játssza. A Rambling Blues Dél-Magyarország legismertebb akusztikus blues-formációja. Több mint tíz éve a jelenlegi felállásban zenél.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„Csak ámulunk, hogy elmúlunk. "
József Attila
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ