Nemzetközi gitárfesztivál Szegeden
Dátum: 2007. március 21., szerda, 7:42
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált; a csütörtökön kezdődő esemény klasszikus koncerteket, dzsessz- és flamenco-esteket, mesterkurzusokat és gitárversenyt is magában foglal - tájékoztatott Kiss Beatrix, a fesztivál egyik szervezője.

A fesztivált, amelyen a szakma ismert személyiségei és fiatal tehetségek, szólisták és együttesek egyaránt bemutatkoznak, 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző - mondta Kiss Beatrix.

A négynapos esemény keretében mesterkurzusokat tartanak, esténként pedig koncerteket rendeznek az egyetem zeneművészeti karának Fricsay-termében, valamint a Tanulmányi és Információs Központban.

A fellépők között lesz Judicael Perroy francia gitárvirtuóz, a kubai és orosz gitárzene egyik legihletettebb előadója, az ukrán Vlagyimir Dozenko, valamint a Rozetta Lantduó, Tokodi Gábor és Győri István kamaraegyüttese, amely reneszánsz és barokk zenét játszik.

A fesztivál sztárvendége az andalúziai flamenco zenét játszó El Macareno trió lesz. Az együttes pénteken a flamenco gálaesten lép színpadra, amikor Igor Dedusenko, a 2006-os Szegedi Nemzetközi Gitárverseny győztese is koncertezik.

A programok között szintén hagyománnyá vált a nemzetközi zeneakadémiai diáktalálkozó, amelynek koncertjein elsősorban kelet-közép-európai zeneakadémiák gitárszakos hallgatói mutatkoznak be.

A fesztiválhoz kapcsolódóan nemzetközi versenyt rendeznek. Az idén a kétfordulós megmérettetésen 1987. január 1-je után született diákok indulhatnak. A verseny fődíja Vassilis Vasileiadis görög hangszerépítő mestergitárja, a nagydíj pedig egy fellépés a Magyar Rádió Márványtermében.

(MTI)

Fotó: wwww.gitarfesztival.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Becsüld meg a kezdőt – ő semmi, de még minden lehet."
Forbáth Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ