Soproni Régi Zenei Napok
Dátum: 2008. június 2., hétfő, 13:16
A soproni Régi Zenei Napok idei rendezvényei a reneszánsz jegyében zajlanak június 23. és 30 között; az eseménysorozat szenzációjának ígérkezik egy véletlenül felfedezett barokk opera bemutatója, amelynek szerzője valószínűleg Christoph Willibald Gluck.

Vashegyi György karmester a zenei sorozatról tartott hétfői budapesti tájékoztatón a június 27-én színre kerülő művel kapcsolatban elmondta: még nem bizonyítható, de nem is zárható ki, hogy Gluck-műről van szó, az ismertté vált Orfeo ed Euridice első verziójáról.

Felidézte, hogy 20 évvel ezelőtt a legismertebb barokk reformopera, Gluck Orfeo ed Euridicéjével kezdte pályáját. "Elmondható, hogy nagyon jól ismerem az eredetileg Bécsben 1762-ben bemutatott darabot, amelyet Calzabigi szövegére komponált a zeneszerző" - tette hozzá.

Mint mondta, az interneten böngészett a nápolyi konzervatórium könyvtárának Gluck-dossziéi között, amelyekben az opera mintegy húsz kéziratos változata található. Több verziót átlapozott, egyet pedig véletlenül letöltött. Meglepve tapasztalta, hogy a libretto azonos a népszerű Gluck-operáéval, de a muzsika más.

Az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus alapító vezetője azt feltételezi, hogy ez az opera is 1762 körül keletkezett. Elképzelhetőnek tartja, hogy Sopronban hangzik el először a mű, konzultált ugyanis Michel Noiret francia zenetudóssal, aki nem találta nyomát előadásnak. Segítségére volt a karmesternek abban is, hogy a brit és amerikai zenetudósok is bekapcsolódjanak a kutatásba. Bármi is lesz az eredmény, ősszel lemezre veszik az operát - jegyezte meg Vashegyi György.

A tájékoztatón Igric György, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatója elmondta, hogy a 24. soproni Régi Zenei Napok június 23-i nyitó estjén a - Reneszánsz Évhez kapcsolódva - a reneszánsz muzsikáé lesz a főszerep: Alta danza - a reneszánsz évszázadai címmel ad műsort az Arbeau Historikus táncegyüttes.

René Clemencic az 1633-an épített, mára felújított Szent György templombeli orgonán tart bemutatót késő-reneszánsz velencei kompozíciókból. Mint hagyomány, a fesztivált koncert és bál zárja - jelezte Igric György.

A június 30-áig tartó fesztivál egyúttal régi zenei továbbképzés is, előadást tart például a svájci zenetudós és csembalóművész Johann Sonnleitner, Simon Standage a barokk hegedű mestere, Komlós Katalin zenetörténész és Széll Rita a barokk színpadi táncról. Az érdeklődők előadást hallhatnak Vashegyi Györgytől a feltételezett Gluck-opera felfedezéséről.

 Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„Minden piszok, ami nincsen a maga helyén."
Max Planck
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ