Operafesztivál Miskolcon
Dátum: 2008. június 10., kedd, 19:41
A hagyományos nyitóparádéval nyitja meg kapuit június 11-én, szerdán este a nyolcadik, „Bartók+Szlávok 2008” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál.

A rendezvény idei programjában a szláv zene remekeit mutatja be a közönségnek olyan zeneszerzők művein keresztül, mint Csajkovszkij, Muszorgszkij, Sosztakovics, Rimszkij-Korszakov, Smetana, Dvorák, Janácek, Prokofjev, Moniuszko, Rahmanyinov, Sztravinszkij és Szymanowski.

A műsor idén is színvonalasnak ígérkezik, és – a fesztivál tradícióihoz híven – kuriózum számba menő produkciókat is láthat majd a közönség.

Nagy várakozás előzi meg a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház idei Anyegin-előadását, amelyet az opera-színházi szakmában reformerként ismert Peter Konwitschny rendezett.

Miskolcon lesz a moszkvai Helikon Színház, amely Muszorgszkij: Borisz Godunovját és Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth című operáját adja majd elő.

Janáček Jenufa című operája – Vidnyánszky Attila rendezésében – a Magyar Állami Operaház együttesével látható majd, a címszerepben a világhírű Anja Siljával.

Smetana: Az eladott menyasszony című operáját a Debreceni Csokonai Színház mutatja be, de látható lesz a fesztiválon Rimszkij-Korszakov ritkán látható Szadkója is.

Kiemelkedő esemény a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar fellépése Kocsis Zoltán vezényletével – az együttes többek között egy ritkán játszott szimfonikus művet, Rahmanyinov A harangok című szimfonikus kantátáját adja elő.

A „Bartók+Szlávok 2008” rendezvényei között több táncprodukció is szerepel.

Csajkovszkij legtökéletesebb balett alkotása, A hattyúk tava a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett előadásában kerül színre, Prokofjev Romeó és Júliáját pedig a Kassai Állami Színház mutatja be. A kassai társulat hozza el a fesztiválra Dvořák: Ruszalka című operáját is.

Sztravinszkij alkotása, A katona története különleges fesztiváli táncdarab, amely a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Operafesztivál Kht. együttműködésében valósul meg.

A hagyományos Bartók-est programjában ugyancsak szerepel táncmű, Bartók: A csodálatos mandarin kompozíciója, amellyel a neves koreográfusról, a 100 éve született Harangozó Gyuláról emlékezik meg a fesztivál. Az est másik produkciója Bartók egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára, amelyet idén Michael Schulz rendez meg.

A világhírű basszista, Jevgenyij Nyesztyerenko már operatörténelem – Miskolcra önálló dalesttel érkezik. Polgár László Muszorgszkij: A halál dalai és táncai című művével lép föl, míg Tokody Ilona estjét Bartók-, Kodály- és Dvořák-dalokból válogatta össze.

A hagyományos „Három tenor" koncert szólistái: Ki-Chun Park, Arturo Chacón-Cruz és Mikhail Agafonov, a zárógálán pedig Karine Babajanyan, Zlatomira Nikolova, Tomas Juhas és Egils Silins lép a közönség elé.

A zenei műfajok sokszínűsége jegyében különleges produkciónak ígérkezik a holland Epica együttes opera-rock show-ja: műsorukban klasszikus zenei művek feldolgozásai, Mozart, Dvorak, Verdi, Orff, Prokofjev, Grieg és Vivaldi kompozíciók átiratai is szerepelnek.

De fellép a világjáró Amadinda ütőegyüttes, Olaszországból az Akadémiai Szaxszofon Quartett, valamint Horgas Eszter fuvolaművész, aki Rachmanyinov, Bellini, Verdi, Csajkovszkij és Bizet műveiből ad ízelítőt. A klasszikus és a populáris zenét ötvözi előadásában az Adagio énekegyüttes.

A „Bartók+Szlávok 2008” idején az operafesztivál nemcsak a Miskolci Nemzeti Színház játszóhelyeit, hanem Miskolc egész belvárosát megtölti zenével. A közel 200 szabadtéri program között könnyű- és komolyzenei koncerteket, táncszínházi produkciókat, népzenei előadásokat találnak a városba érkezők a fesztivál záró napjáig, június 22-ig.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ A tapasztalat fésű, amit akkor kap meg az ember, amikor már kihullott a haja."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ