Színvonalas programok a 16. Gastroblues fesztiválon
Dátum: 2008. július 6., vasárnap, 17:26
Lelkesen fogadta a közönség a az LMT Connection, Carl Palmer, a British Blues Quintet, Raw Hide programját, tetszést aratott a templomi koncert és a jam session a hétvégén a 16. paksi Gastroblues Fesztiválon.

Sikeres volt pénteken az amerikai LMT Connection és Erja Lyytinen fiatal finn énekes-gitáros hölgy bemutatkozása. Ian Siegal régi ismerősként gyűjtötte be az elismerést. Naszály György, a fesztivál sajtófőnöke úgy vélekedik, hogy ha nem is volt "húzós" név az első napon, a jó hangulat adott volt. Kiemelte a hazai S-Modell együttest, amely többévi kihagyás után jelent meg ismét Pakson.

Szombaton délelőtt a külföldi sztárok templomi koncertjén, akárcsak a korábbi években, intim hangulatot teremtettek a fellépők. Nemes Nagy Péter, a zenei programok felelőse elmondta: a templomi koncertek idén hosszabbak voltak. Cliff Moore Saffron Monkey nevű jazzrock formációja kezdte, a dobos csak tapssal adta az ütemet, dobfelszerelés nem volt.

Nem volt dob László Attila jazzgitáros együttesének templomi koncertjén sem, a dobos nagyszerű száj-dobimitációt csinált. A British Blues Quintet két zenésze, Miller Anderson és Zoot Money is fellépett a templomban. Az LMT Connectionnal két hazai fúvós, Tóth Viktor és Weisz Gábor is szerepelt.

Az esti örömzenélésen Erja Lyytinen, Ian Siegal és az LMT csapata vett részt, és ez a bluesfesztiválok történetének egyik legjobb jam sessionja volt - tette hozzá Nemes Nagy Péter.

Szombaton László Attila együttese, amelynek tagja Oláh Kálmán (zongora), Lattmann Béla (basszusgitár) és Jellinek Emil (Emilio) (dob), nagy tapsot kapott. László Attila beszállt Cliff Moore és a Saffron Monkey produkcójába. Az MTI-nek elmondta, hogy a templomi koncertet, a különleges atmoszférát most is élvezte. A britekkel való közös zenélésről megemlítette: nem ez volt az első alkalom. .

A belfasti születésű Cliff Moore vezette Saffron Monkey-nak nagy sikere volt (ő maga egyébként Gary Moor-nak, a nemrégiben Magyarországon járt ír gitárosnak az öccse, ha nem is dicsekszik vele).

Különösen nagy sikere volt a Maggie Bell, Zoot Money, Colin Hodgkinson, Miler Anderson és Colin Allen alkotta British Blues Quintetnek. A brit bluesveteránok nagyon fiatalosak voltak. Nemcsak Maggie Bell énekelt, hanem Zoot Money, Anderson és Hodgkinson is. A koncert alatt és után sokan vásárolták meg a Quintet helyszínen kapható lemezét, és hosszú sorok vártak a dedikálásra.

Carl Palmer triójának koncertje nemcsak a dobvirtuózról szólt, hanem Paul Bielatowiczról, ifjú és rendkívül tehetséges gitárosáról és Stuart Claytonról, szintén klasszis basszusgitárosáról is. Mindketten bőven kaptak lehetőséget szólókra, többször visszatapsolták őket. Az olykor kissé fárasztó dobmenetek után üdítő volt a belgrádi Rawhide bluesos-rock and rollos koncertje.

Vasárnapra maradt a főzőverseny, több szabadtéri koncert és a 60 éves Török Ádámnak, valamint 40 éves együttesének, a Mininek a fellépése.

Gárdai György volt a fesztivál főszervezője, ő elégedetten nyilatkozott a sok színvonalas programról.

(Kovács Miklós)Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Ha hibátlanok volnánk, nem telnék annyi gyönyörűségünk abban, hogy a mások hibáit észrevegyük."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ