Véget ért Montreuxben a 42. jazzfesztivál
Dátum: 2008. július 21., hétfő, 7:43
Gazdag program, nagy nevek, fiatal tehetségek, fontos díjak és várhatóan pozitív pénzügyi eredmény - ez a gyorsmérlege a hétvégén véget ért 42. Montreux Jazz Festivalnak. Egyik központi esemény a fesztiválhoz és a jazzhez sok szállal kötődő Quincy Jones 75. születésnapjának ünneplése volt.

Több mint 330 fellépő lépett fel a különböző színpadokon, a koncertek mintegy kétharmada ingyenes volt. A koncertek mellett versenyek és workshopok tették emlékezetessé a 16 napos eseményt. A helyszínen tartózkodó szakemberek, tudósítók szerint a hagyományokhoz hűen rendkívül magas színvonalúak voltak.

A sokszoros Grammy-díjas Quincy Jonest, aki márciusban töltötte be 75. születésnapját, több mint 60 zenésztársa ünnepelte koncerttel. Köztük volt Billy Cobham, Herbie Hancock, Al Jarreau, Patti Austin, Chaka Khan, Nana Mouskouri, a Swiss Army Band és más kiválóságok a különböző műfajokból. Quincy Jones 1991-93 között a fesztivál producere volt, s jó néhány koncerttel írta be nevét Montreux történetébe. Különösen emlékezetes volt 1991-es koncertje Miles Davisszel.

Az idei fesztivál emlékezetes fellépője volt többek között Marcus Miller, a nemrégiben Budapesten járt Return To Forever együttes. Nagy visszatérő volt Joan Baez, Paul Simon és Leonard Cohen. Két koncerten szerepelt napjaink egyik legkiemelkedőbb bluesgitárosa, Buddy Guy. Először volt Montreux vendége, a kedden Budapesten koncertező Lenny Kravitz, nagy sikert aratott a fiatalabb generációt képviselő Alicia Keys és a Gnarls Barkley amerikai együttes.

A hagyományokhoz híven több díjat adtak át: a Shure Montreux jazz énekverseny győztese a német Sabine Küchlich, a Gibson Jazz Guitar versenyt az amerikai Jeff Miles, a Bösendorfer Montreux Jazz zongoraszólistáinak versenyét a francia Gael Rakotonodrabe nyerte. A fesztiválon fellépő Gary Moore ír blues és rockgitáros a One Night in Dublin - Tribute to Phil Lynott című DVD-jéért aranylemezt, Donal Gallagher és Claude Nobs pedig Rory Gallagher Definitive Montreux Collection című dupla DVD-jéért platinalemezt kapott. A legendás ír gitáros fellépett az első fesztiválon Montreuxben, 1967-ben.

Az idei fesztiválon 87 ezer belépőt adtak el, ami a jelentős számú ingyenes koncert mellett igen jelentős sikernek tartanak. Ismert már a jövő évi fesztivál időpontja is: 2009. július 3-18. között tartják a svájci városban.

(Kovács Miklós)Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ