Kezdődik a Salzburgi Fesztivál
Dátum: 2008. július 26., szombat, 8:36
Szombaton kezdődik az idei Salzburgi Fesztivál, amelynek számos hírességet felvonultató ambíciózus műsorában - idén először - Bartók Kékszakállújának operaelőadása is szerepel.

Augusztus 31-ig számos opera, koncert és színházi esemény vonzza a kultúra szerelmeseit Mozart városába, amely ezúttal is számos zenei eseménnyel tiszteleg nagy szülötte előtt, de megemlékezik a 100 éve született Herbert von Karajanról is, aki több mint 30 éven át, 1956-tól 1989-ig irányította a híres fesztivált.

A Salzburger Festpiele számai tiszteletet parancsolnak: 50 millió eurós (11,6 milliárd forint) költségvetés, 200 ezer várható néző és akár 370 eurós jegyárak.

A német Jürgen Flimm, aki tavaly óta művészeti igazgatója a fesztiválnak, három koncertre hívta meg a Bécsi Szimfonikusokat, a Karajan által naggyá tett zenekar többek között Brahms Német Requiemjével lép fel.

Ugyancsak a nagy dirigens előtti főhajtás, hogy műsorra tűzték Verdi Otellóját, amelyet a múlt század hetvenes éveiben Karajan vezényelt és rendezett Salzburgban. Ezúttal a brit Stephen Langridge állítja színpadra, a Flimm által iden választott mottó jegyében: "A szerelem legyen olyan erős, mint a halál". Ehhez a jelmondathoz illik Charles Gounod Rómeó és Júliája is, amelyet még soha nem játszottak a salzburgi zeneünnepen. Az orosz-osztrák Anna Netrebko, az előző salzburgi fesztiválok szenzációja idén távol marad, mert kisbabát vár, így kedvelt partnerének, a francia-mexikói Rolando Villazónnak helyette a fiatal grúz Nino Machaidze lesz a színpadi párja.

A nem koncertszerű, hanem operaelőadásban Salzburgban először színre kerülő Bartók-operának, A kékszakállú herceg várának rendezője Johan Simons, a holland színházi élet fenegyereke lesz. Ugyancsak premier a salzburgi színpadon Antonín Dvorak Ruszalkája, amelyet ebben a városban még nem játszottak.

Mozart két operája is szerepel az idei műsoron. A két évvel ezelőtt Anna Netrebkóval nagy sikert aratott Figaro házassága rendezője, Claus Guth állítja színpadra a Don Giovannit, és a tavalyi Varázsfuvola is folytatja pályafutását.

Mindez nem jelenti, hogy Salzburg csak a múlt felé fordul: a kortárs zenét tavaly Giacinto Scelsi képviselte, idén Salvatore Sciarrino olasz komponista. A művészeti igazgató ezzel is rá akar cáfolni azokra, akik Salzburgban csak egy jómódú elit találkozóhelyét látják, és kiemeli elkötelezettségét a fiatalság és a jövő mellett. 

 
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Felháborodom, tehát vagyok."
Bálint György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ