A jazz idei fellegvára, Debrecen
Dátum: 2008. agusztus 5., kedd, 13:02
Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb jazzfesztiválja idén is sok érdekességet kínál Debrecenben. A kulturális palettán már 37 éve jelen lévő Debreceni Jazznapok elnevezésű programsorozat, évről évre vonzza a jazz megszállottjait. Négy napon át olyan fellépőkkel találkozhatnak, mint például Rosario Giuliani, Tony Lakatos, vagy Harcsa Veronika. A rendezvény sztárvendége ezúttal Stacey Kent lesz.
Szeptember 4-től 7-ig, idén 37. alkalommal rendezi meg a cívisváros a Debreceni Jazznapokat. Ebben az évben is a hazai zenészek és énekesek mellett, a világ legjobb jazz-zenészeit várják Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb jazzfesztiváljára. Ugyanis a négy nap másról sem szól, csak a jazz-zenéről. Így például az első napon szeptember 4-én, Olaszországból Rosario Giuliani, az olaszok egyik legjelentősebb jazz-muzsikusa játszik. Morricone is szívesen dolgozik vele, több világsikerű filmjének is ő adta a zenei aláfestést.

Másnap szeptember 5-én a fesztivál sztárvendége Stacey Kent, aki
igazi csemege lesz a jazz-rajongók számára. Elbűvölő hangja, megjelenése és perzselően érzelmes dalai miatt hasonlították már Ella Fitzgeraldhoz és Billie Holliday-hez is. Szeptember 6-án Ohad Talmor - Stewe Swallow - Adam Nussbaum Trio lép színpadra, majd ezt követően James Carter bűvöli el játékával a közönséget.

A külföldi sztárok mellett a hazai jazzmuzsikusok is színesítik a palettát. Fellép többek között Bontovics Kati (szeptember 6.), Tony Lakatos (szeptember 6.), a jazz világpolgára, majd a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb formációja, a Magyar Jazz Kvartett (szeptember 5.), de a fiatalabb generáció Harcsa Veronika (szeptember 4.), Czirják Csaba (szeptember 5.) és Bolla Gábor (szeptember 6.) is képviselteti magát a Debreceni Jazznapokon.

A városban négy helyszínen, négy napon át, éjjel és nappal zajlik a fesztivál. Nappal és este a szabadtéri produkcióktól zeng majd a város, éjszaka pedig örömzenélések teszik teljessé a füstös, érett jazzmuzsikára vágyók igényeit.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Egy kiadó felkért, hogy írjak könyvet a festészeti eljárásokról. Megírtam. Mialatt dolgoztam rajta, megtanultam festeni."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ