Zongorafesztivál Tiszadobon
Dátum: 2008. agusztus 6., szerda, 9:27
A reneszánsztól a 20. századig időben nagy távolságokat fog át a 11. Tiszadobi Zongorafesztivál műsora. A pénteken kezdődő, négynapos koncertsorozaton a hagyományoknak megfelelően egy ifjú tehetséget is bemutatnak a közönségnek.

Hauser Adrienne, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője a programról szólva elmondta: a Reneszánsz évhez kapcsolódik Oláh Aino vasárnapi csembaló estje, amelyen Bach előtti szerzők, például Froberger és Sweelinck műveit is bemutatja.

Más szempontból tartotta érdekesnek meghívni Hauser Adrienne a Soós Adrienne-Ivo Haago svájci zongoraduót. Programjukban ugyanis olyan különlegességek szerepelnek, mint Felix Mendelssohn húgának, Fanny Hensel Mendelssohnnak Három négykezes című darabja, illetve Mendelssohn mesterének, a cseh Ignaz Moschelesnek az Esz-dúr szonátája.

A duó, amely a két zongorista közös tanulmányi éveiben alakult a budapesti Zeneakadémián, Solymos Péter (zongora), illetve Rados Ferenc és Kurtág György (kamarazene) osztályában, és fontos impulzusokat kapott Schiff Andrástól is, szintén vasárnap lép fel.

A nyitóesten Hauser Adrienne Keller Andrással ad koncertet, amelyen szintén megszólal egy Magyarországon ritkán hallható mű, Enescu harmadik szonátája. "Most tanultam csak meg, játszottam Schönbergtől és Bartóktól is +finomságokat+, de azt mondhatom, hogy a metruma, a szerkezete miatt nehézségben ezek fölött van a mű. Szerencsére kaptam egy Dinu Lipatti-felvételt, ez sokat segít, hogy átlássam a darabot" - fűzte hozzá Hauser Adrienne.

A fesztivál egyik hagyománya, hogy bemutat egy ifjú tehetséget: idén Palojtay Jánost hallhatja a tiszadobi közönség szombaton este. A 21 éves zongorista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Eckhardt Gábornál folytatta tanulmányait, kamarazenét Csalog Gábornál tanult. 2004-ben az egyetem Bíró Sári-emlékdíjjal jutalmazta, ugyanebben az évben a Budapesti Nemzetközi Chopin zongoraversenyen nyert II. díjat. 2007 októberétől ösztöndíjjal a salzburgi Mozarteumban, Rohmann Imre tanítványa. Részt vett Rados Ferenc, Dmitrij Baskirov, Murray Perahia, valamint Schiff András mesterkurzusain is.

Szintén szombaton lép fel Mocsári Károly, aki visszatérő szereplője a fesztiválnak. Idén népszerű programot választott, Liszt-rapszódiákat játszik, a szünet után pedig Gershwin Rhapsody in blue-ját szólaltatja meg.

Az is hagyomány, hogy a sorozat záróhangversenyét Kocsis Zoltán adja: hétfőn a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból álló Grazioso Kamarazenekarral lép az Andrássy-kastély francia kertjének pódiumára. Bach- és Mozart-kompozíciókat tolmácsolnak, és Kocsis játssza Bach g-moll és Mozart A-dúr zongoraversenyének magánszólamát.

Hauser Adrienne, aki hétévesen már a Zeneakadémia előkészítő tagozatának növendéke volt, 1998-ban alapította meg a Tiszadobi Zongorafesztivált, amely nemcsak a nemzetközi zenei élet elismerését nyerte el, hanem a Henry Ford-díjat is.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ