MOL Jazz Fesztivál
Dátum: 2008. szeptember 13., szombat, 13:00
Szerdán kezdődik Budapesten a 6. MOL Jazz Fesztivál, amelyen számos magyar és külföldi zenész lép fel. A szeptember 21-ig tartó rendezvény koncertjeit a Ferencvárosban, a Közraktár Sátorban, a Jazzhajón és a Művészetek Palotájában tartják, de mellettük új helyszíneket is avatnak.

A fesztivált a Modern Art Orschestra koncertje nyitja szerdán a a Művészetek Palotájában. A Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, karmester vezette formáció erre az alkalomra komponált szerzeményeit mutatja be. Utánuk a francia Louis Sclavis klarinét- és szaxofonművész és együttese a Dans la nuit című,némafilmhez írt kompozícióját mutatja be - közölte a fesztivált szervező BMC (Budapest Music Center).

A nyitónapon több tehetséges fiatal hazai zenész is bemutatkozik: a Közraktár Sátor és a Nehru-partnál horgonyzó jazzhajó mellett a Ráday utcai kávéházakban, a Pinceszínházban, a Sanyi és Aranka Színházban, valamint a Hotel Ibisben ingyenes koncerteket rendeznek. Új helyszín lesz a MOL Jazz Lounge sátor, amely a műfajt kedvelő fiatalabb korosztályt várja beszélgetésekkel és jazz DJ-k közreműködésével a Közraktár u. 9-11. szám előtti buszparkolóban.

A tájékoztatás szerint a fesztiválon a magyar jazz kiemelkedő szereplői, a magyar és külföldi vendégművészek közös fellépése iránt nagy az érdeklődés. A tradicionális mainstream irányzattól a modern produkciókig a jazz szinte összes stílusa megjelenik. Műhelyzenekarokban mutatkozik be Winand Gábor, az örmény-magyar David Yengibarjan, Eichinger Tibor, Gadó Gábor, Lantos Zoltán, akinek Mirrorworld együtteséhez az az Eivind Aarset norvég gitáros csatlakozik, aki saját kvartettjével is fellép a Jazzhajón.

A külföldi vendégek között lesz Dave Stapleton brit zongorista kvintettje, a dán JazzKamikaze, a finn Juhani Aaltonen, a német Heinz Sauer és Michael Wollny, a Belgiumból érkező Trio Grande. Wolfgang Puschnig osztrák szaxofonos kvartettjében Jamaaladeen Tacuma, a Magyarországon már szerepelt amerikai basszusgitáros lép fel. Rashied Ali amerikai dobos (Don Cherry, Archie Shepp és mások zenésztársa), ezúttal kvintettjével érkezik.

A szervezők az érdeklődők figyelmébe ajánlják Tóth Viktor kvartettjét, amely három estén át a Take Five jazzklubban Hamid Drake és Szandai Mátyás közreműködésével rögzíti új lemezét. A többféle fúvós hangszeren játszó Grencsó István Real Time Collecticve formációjával, Gadó Gábor gitáros a francia Christophe Monniot szaxofonos és Sébastien Boisseau bőgős társaságában koncertezik, s várják Tommy Vig vibrafonost. is.

A hazai és nemzetközi sztárparádé jövő vasárnap a Művészetek Palotájában ér véget. Előbb Winand Gábor énekes holland zenésztársaival, Ramón Valle zongoristával és Eric Vloeimans trombitással játszik, majd két francia zongorista, Stéphan Oliva és Francois Raulim Quintetje lép a színpadra.Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ