Ma van a zene világnapja
Dátum: 2008. október 1., szerda, 9:21
Október 1-jén, a zene világnapján Budapest-szerte az utcákon, köztereken is szól a zene a Hungarofest keretében működő Klassz Zenei Iroda felhívásának köszönhetően, de a fővárosi hangversenytermek is sok programot kínálnak a zene szerelmeseinek.

A szerdai program délelőtt 11 órakor kezdődik a Roosevelt téren. Innen indul az a teherautó, mely a nap folyamán végigjárja a fővárost, rajta Palya Bea énekesnő és zenész barátai, akik közös játékra, tapsolásra, dobolásra, éneklésre hívnak mindenkit Budapest több pontján is. Este hat órára azután visszaérkeznek a Roosevelt térre, ahová ugyancsak várják az érdeklődőket Magyarország első közös örömzenélésére.

Az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar Mozart-koncertműsorát játssza a Nyugati tér aluljárójában, ugyanitt lép fel a Zuglói Filharmónia Fúvószenekara is. A Kálvin téri aluljáróban dzsesszmuzsika szól majd a Fekete Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra előadásában. Az Anna and the Barbies is a Nyugatinál játszik, az Accord Vonósnégyes a Ferenciek terén, a Batthány téren népzenét hallhatnak az arra járók, a Blaha Lujza téren pedig az Új Generáció Zenekar ad majd rövid koncertet.

A Klassz Zenei Iroda azonban spontán örömzenélésre is buzdít: a szervezők arra biztatnak minden profi és amatőr zenészt, hogy 5-10-15 perces alkalmi koncertet adjanak egy-egy szokatlan helyen, legyen az közterület, bolt, vendéglátóhely vagy épp egy munkahely.

Este az MTA székházának dísztermében Benjamin Britten A kis kéményseprő című gyermekoperája csendül fel gyermek és felnőtt művészek közreműködésével. Neves zenészek, köztük Bogányi Gergely, Szilasi Alex, Rajk Judit, Frankó Tünde, Megyesi Zoltán, Laborfalvi Soós Béla, az Accord Quartet és Oberfrank Péter karmester tolmácsolja a huszadik század egyik legbájosabb alkotását.

A hangversenyen jelenti be a Klassz Zenei Iroda, hogy 2009-től rendszeresen átadják Az Év Zeneiskolája díjat. Ennek meghirdetésére, az operaelőadásra, és a napközbeni kísérőrendezvényekre Budapestről és vidékről is várnak diákokat a szervezők.

A Magyar Rádió márványtermében délután hatkor kezdődik a kamarazenei program. Szokolay Balázs (zongora), Ábrahám Márta (hegedű), Máté Győző (brácsa), és a moszkvai Csajkovszkij-versenyen díjnyertes Várdai István (gordonka) Mozart g-moll zongoranégyesét és Brahms g-moll zongoranégyes adja elő.

A 20 évvel ezelőtt alapított Óbudai Társaskör is a zene világnapjára időzítette ünnepi szalonját, amelyen délután hattól elsősorban azok a muzsikusok hallhatók, akik a társaskörhöz kötődnek, gyakran fellépnek vagy próbálnak ott, mint például Kertesi Ingrid, Sólyom-Nagy Sándor (ének), Szakály Ágnes, Farkas Rózsa (cimbalom), Lőwenberg Dániel (zongora), a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok és a Budapest Ragtime Band.

A zuglói Nádor teremben azzal emlékeznek meg a jeles napról, hogy a Magyar Zeneszerzők Egyesületével közösen kortárs magyar alkotók műveinek ősbemutatóit kínálják a közönségnek. Orendt Gyula (ének), Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Rónaszéki Tamás (hegedű), Kárpáti Szilvia (brácsa), Juhász Miklós (gordonka), Eckhardt Gábor, Hargitai Imre (zongora) és a Budapest Saxophone Quartet előadásában hangzik el Madarász Iván Amit Hamlet nem mondott el Opheliának című darabja, Balassa Sándor II. vonóstriója, Pertis Jenő Öt közjátéka és Decsényi János Ismeretlen föld című kantátája.

A nemzeti ifjúsági zenekar címet január óta viselő Magyar Virtuózok Kamarazenekar a Zeneakadémia nagytermében lép pódiumra a művészeti vezető, Szenthelyi Miklós vezényletével. Ha:ndel

Passacaglia, Kodály és Csajkovszkij kompozíciói mellett Johann Strauss és Liszt egy-egy műve szólal meg.

A Művészetek Palotájában a délutáni ingyenes Hangulatkoncerten két növendék zenész mutatkozik be, Schubert és Liszt műveiből Lőrincz Ágnes és Burkus Boglárka zongorázik. Este pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adja születésnapi hangversenyét Szakcsi Lakatos Béla.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA szerdán, 19 órakor a Szent Imre Gimnázium dísztermében rendez koncertet, amelyen fellép a Budapesti Monteverdi Kórus Kollár Éva vezényletével, a Turai Énekmondók, a "....canticum novum" kamarakórus és a Musica Nostra Énekegyüttes.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét 1975-ben nyilvánította a Zene Világnapjának. Menuhin ebben az évben a Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre a világnapot, amelyet idén 33. alkalommal ünnepelnek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ