Esmények
Március végén ismét megrendezik a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, amelynek keretében - öt év szünet után - ismét megszervezték a nemzetközi tehetségkutató versenyt is - közölte a fesztivál művészeti vezetője Szegeden.
Esmények
A Nemzeti Kultúrális Alapprogram (NKA) Zenei Szakmai Kollégiuma kiírta 2006-os pályázatait a könnyűzenei- és jazz-hangversenyélet támogatására, a magyar könnyűzenei- és jazz előadóművészek és együttesek nemzetközi szereplésére és könnyűzenei- és jazz- hanghordozók megjelentetésére. A beadási határidő 2006. április 14.
Esmények
Több, mint fél évszázadot húzott le a blues szolgálatában Sonny Terry fekete énekes és szájharmonikás, és éppen húsz éve tette le végleg a hangszerét. Hetvenöt évet élt, ami blueszenész esetében szép kornak mondható.
Esmények
Együttműködési megállapodást írt alá ma délután a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház. Az ünnepélyes aláíráson Marcella Stoika és Demeter András képviselték a román, dr. Schneider Márta helyettes államtitkár és Magi István főosztályvezető pedig a magyar kultuszminisztériumot. A keretjellegű megállapodás közvetlen együttműködési formák mellett az archívum, a történeti gyűjtemények és kottatárak közös munkájáról, fiatal tehetségek felkarolásáról, koprodukciók létrehozásáról, és a közönségkapcsolatok és marketing együttműködéséről szól.
Esmények
A Miskolc Dixieland Band kapja az idén a Miskolci Múzsa Díjat, az elismerést a Magyar Kultúra Napján, január 20-án adják át az együttesnek - közölte a díjat létrehozó Miskolcért Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn a megyeszékhelyen. A Miskolci Múzsa Díjat immár negyedik alkalommal ítélték oda, az elismerést azok kapják, akik a város hírnevét határon innen és túl egyaránt növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal - mondta sajtótájékoztatón Besenyei Lajos.
Esmények
1981-ben, a Bartók-centenárium évében indult útjára a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A szerző születésnapján, március 25-én Ferencsik János, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső és az Állami Hangversenyzenekar adott ünnepi hangversenyt a Zeneakadémián, az Erkel Színházban pedig egy estén szerepelt Bartók három színpadi műve, A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin.
Esmények
Az Artisjus székházában pénteken délután átadták a zenei alapítvány 2005. évi díjait 69 komoly-és könnyűzenésznek, együttesnek, zenei szervezőnek.
Esmények
2005. december 28-án és 29-én, este hét órakor lépnek föl a Telharmónium Telefonkoncertek meghívott művészei. A koncertsorozat a 100 éve feltalált első elektronikus hangszer, a telharmónium megszületésének állít emléket. A fellépők között olyan neves és elismert zenészek szerepelnek, mint például Oláh Kálmán, Márta István, Benkő László, vagy Szakcsi Lakatos Béla.
Esmények
Az alábbiakban az Óbudai Társaskör decemberi zenei programját közöljük. Külön csemegének ígérkezik december 28, 29-én 19 óra-kor induló Telharmónium Telefonkoncertek. A két napos koncertsorozat a 100 éve feltalált, első elektronikus hangszer, a telharmónium megszületésének állít emléket. A rendezvény keretében föllépnek Oláh Kálmán ­jazz zongoraművész, Márta István ­Erkel díjas zeneszerző, Benkő László ­Omega együttes, Szakcsi Lakatos Béla ­ Kossuth díjas zongoraművész, ­Kárászy Szilvia ­ zongora- és harangjátékművész és Lerch István zeneszerzô, zongora és szintetizátorművész.
Esmények
Előttünk, magyarok előtt nem kétséges, ám egyre több jel utal arra, hogy József Attila nemcsak számunkra nagy költő, hanem az európai irodalom egyik méltán nagyra tartott, kiemelkedő alakja. Ezt bizonyítja, hogy napjainkban egyre több országban fordítják le verseit, amelyek mindenütt nagy sikert aratnak a költészetet kedvelők körében. Ennek ékes bizonyítéka az is, hogy Henk Nieland holland zeneszerző által megzenésített József Attila versekből összeállított koncertet hallhatnak november 30-án, szerdán 13 órakor, a Spinozában.
Esmények
A csütörtök esti Jazz Szalon koncertjei mellett havonta egy alkalommal vasárnap is fellépnek a jazz zene kiválóságai a Szépművészeti Múzeumban. A Budapest Jazz Orchestra összesen nyolc alkalommal ad koncertet az intézményben, elsőként november 6-án, vasárnap 19.00 órakor. Az új művészeti vezetőjével bemutatkozó együttes nem csak a big band muzsika és a jazz klasszikusaiból nyújt ízelítőt, hanem számos saját szerzeményt is előad majd.
Esmények
Indul a PANKKK-pályázat második fordulója.
Esmények
A Zeneakadémia idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A születésnapot azonban beárnyékolják az intézmény nehéz anyagi körülményei.
Esmények
Az A38 Hajó Szívhang sorozatában március 21-én, kedden igazi világsztár: a kétszeres Grammy-díjas amerikai énekesnő, Diane Schuur lép a színpadra. Az este folyamán fellép a Jazzpression együttes is.
Esmények
A Tokio Hotel nevű magdeburgi boygroup, Robbie Williams, Madonna és két német együttes - a Wir sind Helden és a Rammstein - lettek a 2006-os Echo-díj nagy győztesei. A díjakat a vasárnap este négyezer fős közönség előtt rendezett berlini gálán, a tavalyi év legsikeresebb német pop- és rockénekeseinek, együtteseinek seregszemléjén.
Esmények
Kurtág 80 - címmel fesztivált rendeznek a zeneszerző születésnapját köszöntve a jövő hét közepétől Budapesten, a Művészetek Palotájában - közölték az ötnapos eseménysorozat szervezői szerdán a helyszínen. A Kurtág család a számos külföldi megkeresés ellenére úgy döntött, hogy a születésnapot szülőhazájukban szeretnék megünnepelni - mondta a sajtótájékoztatón Gőz László, a Budapesti Music Center vezetője.
Esmények
A világ legrangosabb nemzetközi zenei szakvásárának számító MIDEM-en Kurtág György 80. éves születésnapján a találkozó klasszikus zenei különdíját veheti át, a Heaven Street Seven nevű könnyűzenei együttest pedig a hazájukon kívül Európában legtöbb albumot eladó European Breakthrough – Európai áttörés – nevű díjjal jutalmazzák Cannes-ban.
Esmények
Alig több mint egy hónappal 70. születésnapja után pénteken tüdőrákban elhunyt Lou Rawls, a rhythm and blues bársonyos hangú énekese, akitől nem volt idegen a blues és a dzsessz műfaja sem.
Esmények
Hallott már valaha rajzfilmbemutató koncertet? És látta is élőben? Ha nem, akkor most megteheti! S ha már igen, akkor most ismét élvezheti! 2005. december 29-én 20 órai kezdettel láthatják és hallhatják az Új Színházban a The 9:30 Collective: Pillanatnyi Hírnév (Momentary Fame) című bűnügyi rajzfilmbemutató koncertjét. Élő zenével egy halott ügyről mindazoknak, akik ölni tudnának a XXII. századi jazzért.
Esmények
Átadták az idei Magyar Művészetért-díjakat csütörtökön este a Károlyi-palotában Budapesten; az 1987-ben alapított díjat kilenc alkotó vehette át.
Esmények
Turandot szerepét énekli decemberben a világhírű szoprán, Lukács Gyöngyi az Erkel Színházban. A világ dalszínházainak deszkáin Plácido Domingóval, Samuel Ramey-vel, Leo Nuccival, Dolora Zajick-kal és José Curával szereplő dívát idén összesen három alkalommal láthatja a magyar közönség a Kovalik Balázs által rendezett darabban.
Esmények
Egyszerre több helyen, egyszer és többször, most először INTRO! Különleges nemzetközi és zenei színházi csemegék, médiaművészeti kiállítások, világhírű performerek a Millenárison, az A38-on, a Műcsarnokban és a Trafóban! Fellépők: Radio Tarifa, Niels Peter Molvaer &DJ. Starnefruit, Count Basic, Zbigniew Namyslowski (PL), Amorphys, Dariusz Gorczyca (PL), Ben Patterson, Oi va voi, Frenák Pál Co., Die Audio Gruppe, Finita la Commedia, Agens+Oximoris, Neo, Dikanda (PL).
Esmények
December elsejétől Szent Miklós Napok lesznek Sopronban. A rendezvény kínálata igen sokszínű: közös koncertet ad például Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György, vagy föllép a Ghymes együttes.
Esmények
Bozóki András kulturális miniszter a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át Frankl Péter zongoraművésznek.
Esmények
Helmut Lachenmann [1935] zeneszerzőként és tanárként egyaránt a mai német kortárszenei élet egyik legnagyobb hatású alakja. Zeneelméletet tanított több német egyetemen, 1981-től máig a Stuttgarti Zeneakadémia tanára. A hamburgi, a lipcsei, a müncheni és a mannheimi művészeti akadémiák tagja, rendszeres meghívottja Európa legjelentősebb kortárszenei fesztiváljainak (Wien Modern, Festival d'Automne de Paris, Tage für neue Musik Stuttgart).
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Az ember olyan, mint az olajbogyó: akkor adja ki magából, ami benne a legjobb, ha sajtolják."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ