Esmények
Nemzetközi sztárművészek lépnek fel idén is a Veszprémi Ünnepi Játékokon; a július 27. és 30. között megrendezendő fesztiválnak mindjárt az első napján lép fel a hétszeres Grammy-díjas brazil gitáros-énekes, Gilberto Gil.
Esmények
Százharminc éve, 1881. március 25-én született Bartók Béla, a múlt század legnagyobb magyar komponistája.
Esmények
A XX. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál március 25-27-én Kecskeméten fogadja a ragtime-világ nagyágyúit: a tíz legjobb ragtime-pianistából öt látogat el Magyarországra, hogy különös párhuzamokat tegyenek nyilvánvalóvá Liszt Ferenc és a romantikus zeneszerzők munkássága és a ragtime és klasszikus jazz között.
Esmények
Lezajlott hazánk egyik kiemelkedő zenei eseménye, a tizenkilencedik Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaest. A Millenáris Teátrum színpadán a helyszínre meghívott több száz szakmai résztvevő, a Magyar Televízió élő közvetítésén keresztül pedig nézők százezrei tekinthették meg a magyar zenei élet számos kiváló előadójának fellépését és örülhettek együtt a díjak nyerteseivel.
Esmények
A Lady Antebellum amerikai country trió öt Grammy-díjat kapott - köztük az év legjobb daláért és lemezéért járó elismerést - és ezzel az élen végzett az amerikai zeneipar legjobb teljesítményeit jutalmazó hétfői gálán, a sorrendben 53. díjkiosztón a Los Angeles-i Staples Centerben. A nashville-i trió a Need You Now lemezzel és címadó dalával tarolt.
Esmények
Anne Sofie von Otter világhírű svéd mezzoszopránnak ítélték a 15 ezer euróval (több mint 4 millió forinttal) járó Frankfurti Zenei Díjat. Az énekesnő április 5-én, a hagyományos Frankfurti Zenei Vásár megnyitása előtt veheti át az elismerést.
Esmények
Három díjat is nyert a Budapesten tegnap koncertet adott Lady Gaga az MTV Europe Music Awards vasárnapi madridi díjátadóján.
Esmények
Baráti Kristóf magyar hegedűs nyerte el a moszkvai Paganini verseny első díját, amelyet a „hegedűsök Oscar-díjának" is nevez a nemzetközi sajtó.
Esmények
Ma van a zene világnapja: az ünnepen az elmúlt évek hagyományait folytatva spontán örömzenélésre várják a szervezők a budapestieket, de a kezdeményezéshez idén Európa Kulturális Fővárosa, Pécs is csatlakozott.
Esmények
Ötödször rendezik meg a Hangfoglalás hangszer-, hang-, fény- és stúdiótechnikai kiállítást a Syma csarnokban; a péntektől vasárnapig tartó rendezvényen egy különleges hangszermúzeumi tárlat is nyílik.
Esmények
Éppen negyven éve, 1970. augusztus 26-án kezdődött az egyik legnagyobb rock-fesztivál az angliai Wight szigetén. Az eseményt, amelyen utoljára lépett a közönség elé Jimi Hendrix, méltán tekintik Európa válaszának az egy évvel korábbi woodstocki fesztiválra. Még a Message To Love jelszó is annak hangulatára emlékeztetett.
Esmények
Barbra Streisandnek ítélték oda a 2011. évi MusiCares év embere díját - jelentette be ezt szerdán az amerikai Hanglemez Akadémia (Recording Academy) és a MusiCares Alapítvány.
Esmények
Debrecen újból otthont ad a kortárs kórusmuzsika képviselőinek július 29.-augusztus 1. között. A kétévente megrendezendő verseny a világ tíz legjobb kórusversenyének egyike.
Esmények
Seal, Sting és Carlos Santana is szerepel a július 1. és 16. közötti montreux-i dzsesszfesztivál vendégei között. A szervezők a program – hackelés miatt – kiszivárgott részletei miatt a tervezettnél két nappal korábban nyilvánosságra hozták a rangos fesztivál menüjét. Az eseményre szóló jegyeket csütörtöktől árulják.
Esmények
Háromnapos fesztivállal köszöntik a Magyar Jazz Ünnepét március 25-én, 26-án és 27-én a Budapest Jazz Clubban. Az első napon adják át a Szabó Gábor-díjat, amelyet Snétberger Ferenc vehet át.
Esmények
Győrben hagyomány, hogy a Győri Tavaszi Fesztivállal indul az esztendő, amely már 15 éve egyik fénypontja a város kulturális életének. A programsorozat március 15-én kezdődik a Kormorán együttes és Varga Miklós koncertjével, és egészen április 4-ig tart. A rendezvény különlegessége a 12. Nemzetközi Ütős Fesztivál, amely az elmúlt években nagy elismerést váltott ki szakmai körökben és a közönség részéről is. A Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon a klasszikus zene, a jazz, a világzene mellett a kortárs ütőhangszeres játékok is megjelennek.
Esmények
Az International Classical Music Awards (ICMA) zsűrije kedden nyilvánosságra hozta a 2011. évi győztesek listáját. A díjkiosztó gálaestet április 6-án, a finnországi Tamperében tartják.
Esmények
Vasárnap veszi át a drezdai Semperoperben a 25 ezer euróval (csaknem 7 millió forinttal) járó Drezda Díjat Daniel Barenboim zongoraművész-karmester.
Esmények
A Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyen (Los Angeles International Liszt Competition) tíz kategóriában az Egyesült Államok 13 állama, illetve hat ország, köztük hazánk 209 versenyzője indult. A húsz éve, 1990-ben alapított, azóta kétévente, immáron tizenegyedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a nemzetközi zsűri a fődíj és a hosszabb művek kategóriáiban is egyaránt Tóth Pétert ítélte győztesnek. A Liszt Ferenc születésének közelgő kétszázadik évfordulóját központba állító esemény november 20-21-én volt Kaliforniában.
Esmények
Várkonyi Mátyás zeneszerző, a Rockszínház egyik alapítója, a Bábjátékos és a Dorian Gray című musicalek, a Balatoni nyár és megannyi más sláger komponistája kapta idén a Fényes Szabolcs-díjat.
Esmények
November 5.-e és 6.-a között a Millenáris és a West Balkán területét első alkalommal foglalja el a Babel Sound and Spices világzenei Fesztivál. A fesztivál két napja alatt zsidó, arab, roma, magyar, francia, és további nemzetek művészei lépnek ugyanarra a színpadra, hogy a békés egymás mellett élés és a társadalmi összefogás mellett álljanak ki.
Esmények
A világ kiemelkedő hárfaművészei október 7. és 10. között már 12. alkalommal látogatnak Gödöllőre. A kastély festői szépségű dísztermében már hagyományosan megrendezett fesztivál koncertjeit idén is nagy várakozás előzi meg.
Esmények
Lady Gaga lett a vasárnapi MTV Video Music Awards díjátadó ceremónia koronázatlan királynője: összesen nyolc díjat kapott a Los Angeles-i gálán.
Esmények
A "cigányzene királyának", Saban Bajramovicnak emelt szobor felavatásával megkeződödött csütörtökön a Nisville nemzetközi dzsesszfesztivál a dél-szerbiai Nisben. A négynapos rendezvényen 50 együttes és összesen 500 zenész lép fel.
Esmények
Radek című operájáért Richard Dünser vorarlbergi zeneszerzőnek ítélték oda az Ernst Krenek-díjat, a nyolcezer euróval járó elismerést ősszel adják át.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ