BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Esmények
A brit Peter Gabriel és Jose Antonio Abreu venezuelai zeneszerző részesül idén a Polar-díjban – jelentette be kedden az elismerést odaítélő bizottság Stockholmban.
Esmények
Minden eddiginél erősebb sztárfelhozatallal várja - idén is a marosvásárhelyi Vikend telepen – Erdélybe a fesztiválozókat, a CokeLive Félsziget Fesztivál július 23-26 között.
Esmények
Világhírű nevek sorával csábítja közönségét az idei Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékok. Az április 4-én kezdődő és 10 napon át tartó eseményre a jegyek 95 százaléka már elkelt.
Esmények
A kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban a Haydn, a fenomén című kiállítással kedden hivatalosan is megkezdődött Ausztriában a zeneszerző halálának 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékév.
Esmények
A XVIII. Nemzetközi "Bohém" Ragtime & Jazz Fesztivál 2009-ben is a szokásos időpontban, március utolsó hétvégéjén (március 27-29.) lesz Kecskeméten az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban. A hagyományosan „utazó fesztiválnak” összesen 17 koncertje lesz 7 magyar városban, 9 nap alatt.
Esmények
Első alkalommal rendeznek zsidó zenei fesztivált a budapesti Spinoza Házban, ahol március 21. és 30. között a zsidóság dalaiból adnak több műfajban ízelítőt.
Esmények
Duffy három díjat is elvitt szerdán este Londonban, a Brit Awards zenei díjkiosztón. Életműdíjat kapott a Pet Shop Boys.
Esmények
Zséda, Harcsa Veronika, Palya Bea, az Anti Fitness Club kapta többek között a legfontosabb díjakat a Fonogram zenei díjkiosztóján szerdán este a budapesti Millenáris Teátrumban. Az év hazai dala a közönség online szavazásán a Republic együttes Gyere közelebb, menekülj el című dala lett. Az életműdíjat a 60 esztendős Deák Bill Gyula kapta.
Esmények
Száztíz kategóriában osztják ki vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban) a legrangosabb zenei kitüntetéseket, a Grammy-díjakat Los Angelesben. A szakmai elismerést szimbolizáló arany gramofont több órás gála keretében adják át a kiválasztottaknak a Staples Centerben; a sztárfellépők között lesz Lil Wayne, a Coldplay, Katy Perry, Paul McCartney, Sheryl Crow és Charlie Haden.
Esmények
Lil Wayne amerikai rapper nyolcszoros, a brit Coldplay együttes hétszeres jelölt a Grammy-díjakra. A klasszikus zenei kategóriákban nincs magyar kiválasztott.
Esmények
Chris Brown lett az év előadója az American Music Awards sorrendben 36. alkalommal megrendezett díjkiosztóján. Ő díjakat közép-európai idő szerint hétfőre virradóra adták át Los Angelesben, a Nokia Theatre-ban.
Esmények
A hétszeresen jelölt Kevin Chesney nyerte az év előadója címet az amerikai Countryzenei Szövetség (CMA) idén 42. alkalommal odaítélt díjai közül. A közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra Nashville-ben megtartott gálán George Strait kapta az év kislemezéért és albumáért járó elismerést.
Esmények
November 28-án lesz a XI. Bluespatika Jamboree a Gödör Klubban. Célja egy szakmai és közönségtalálkozó megvalósítása, a blues zene széles spektrumon megszólaló világának bemutatása, különböző stílusokat (rythm & blues, rock-blues, chicago/delta blues, jazz-blues session) képviselő , "nagy öreg", és frissen feltörekvő hazai valamint nemzetközi előadók fellépésével. .
Esmények
Moszkvában egy hét múlva minden idők legnagyobb, leglátványosabb és legköltségesebb Eurovíziós Dalversenye kezdődik meg; az orosz főváros alaposan felkészült a fesztiválra.
Esmények
Pénteken kezdődik az 5. Pozsonyi Nemzetközi Kamaragitár Fesztivál, amelyen francia, japán, bolgár, portugál és magyar művészek lépnek fel, kiegészítő programként pedig szemináriumok és gitárkurzusok várják a hangszer szerelmeseit.
Esmények
Idén is a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) zárja a hazai fesztiválszezont, egyebek mellett az ifjú, de annál tehetségesebb Gabriella Cilmi, az európai nagy fesztiválok után Szegedre is ellátogató Guano Apes, vagy a hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !DelaDap fellépésével. A SZIN - a magyarországi fesztiválok közt – elsőként tűzte zászlajára a fenntartható fejlődés népszerűsítését, ennek keretében a tavaly bevezetett újítások mellett idén tövábbi ökotudatos fejlesztéseket terveznek. Mindezt augusztus 26. és 30. között.
Esmények
Rév Lívia, világszerte elismert zongoraművésznő megkapta a francia állam legnagyobb kitüntetését; a Becsületrendet az 1947 óta Franciaországban élő művész a Párizsi Magyar Intézetben vehette át.
Esmények
Március 19-én igazi ünnepléssel kezdődik a Magyar Jazz Ünnepe nevű három napos fesztivál: aznap 19-órakor adják át a Magyar Jazz Szövetség vezetői a Szabó Gábor Jazz Életműdíjat, amelyet ezúttal Csepregi Gyula szaxofonos vehet át a Budapest Jazz Clubban.
Esmények
Plácido Domingo nyerte el első ízben az egymillió dollár értékű Birgit Nilsson-díjat. A legendás svéd szoprán halála előtt hozta létre alapítványát, amellyel a világ operajátszását kívánta támogatni.
Esmények
Nagy Csaba, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze kapta az elmúlt évad legjobb művészi teljesítményéért járó Ferencsik-díjat; az elismerést a zenész szerdán vette át Kovács János első karmestertől.
Esmények
Öt-öt Grammy-díjat nyert az 51. Grammy-gálán Robert Plant és Allison Krauss a Raising Sand, valamint Lil Wayne Tha Carter III című albuma. A brit Coldplay együttes három díjat nyert, köztük az év daláért és az év rockalbumáért. Plant és Krauss az év felvételéért és az év albumáért járó fődíj nyertese.
Esmények
A világ legnagyobb zenei szakvásárán és lemez-seregszemléjén, a Cannes-i Midemen kedden este tizenöt kategóriában adják át a klasszikus zenei elismeréseket, a Midem Classical Awards díjakat; a fesztivált január 18-21. között 43. alkalommal tartják a dél-franciaországi városban.
Esmények
Póka Egon basszusgitáros, billentyűs, zeneszerző és Jeanne Carroll amerikai bluesénekesnő kapta a Bluespatika Életműdíjat. Az elismerést péntek este adták át Budapesten, a Gödör Klubban, a XI. Bluespatika Jamboreen, ahol a díjazottakon kívül megjelent a műfaj több hazai és külföldi művelője is.
Esmények
A kolumbiai Juanes nyerte az év felvétele, az év albuma és az év dala díjakat a 9. Latin Grammy díjkiosztóján. A gálát közép-európai idő szerint péntekre virradóra rendezték Houstonban
Esmények
A Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb versenyén hétfőn este Várdai István csellista nyerte el a 20 ezer frankos fődíjat - közölte a verseny után Bíró Csilla menedzser.
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ