Esmények
Az amerikai Blues Foundation (Alapítvány) immár 28. díjkiosztóján Memphisben péntekre virradóra osztották ki a Blues Music Díjakat (Blues Music Awards). Charlie Musselwhite a szájharmonika legkitűnőbb mestere három kategóriában bizonyult a legjobbnak.
Esmények
Az észtországi dzsessz és világzenei fesztiválon Herczku Ágnes és Nikola Parov kvartettje képviseli Magyarországot – közölte Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója.
Esmények
A nyáron Chicagóban rendezik meg a második Crossroads gitárfesztivált, amelyen Eric Clapton vendége lesz többek között B. B. King, Buddy Guy és Jeff Beck is.
Esmények
Kodály Zoltán zeneszerző munkásságáról kezdődött hétfőn háromnapos nemzetközi zenetudományi konferencia a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Kodály Emlékmúzeumban.
Esmények
A fekete zene művelőinek legrangosabb elismerését, a Soul Train díjakat adták át a kaliforniai Pasadenában közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra.
Esmények
A Magyar Jazz Szövetség 1990-ben alakult meg, s még abban az évben, majd az utána következő esztendőkben is megrendezte a Magyar Jazz Ünnepét. A fesztivál aztán – egy évtized elteltével – más rendezvények keretében, azokhoz csatlakozva élt tovább, most azonban, néhány éves szünet után a Magyar Jazz Szövetség ismét önálló fesztivált szervez március 22-e és 24-e között.
Esmények
Kodály Zoltán halálának 40. évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak kedden a zeneszerző síremlékénél Budapesten, a Farkasréti temetőben.
Esmények
A Jövő Házában tizenhat kategóriában adják át szombaton a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének 200. évi Fonogram díjait. A gálát élő adásban közvetíti az MTV 1.
Esmények
Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden megnyitotta a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi évet Budapesten.
Esmények
Nemzetközi kortárs zenei esemény, a IX. Making New Waves Fesztivál helyszíne lesz a budapesti Trafó a jövő hét végén - közölte az intézmény.
Esmények
Új helyszínen, a budapesti Művészetek Palotájában rendezik meg az idén a Mini Fesztivált, a négy koncertet magában foglaló, január 26-án kezdődő esemény programjában ősbemutató és több magyarországi bemutató is szerepel - közölte a háromnapos sorozatot szervező Magyar Zeneművészeti Társaság.
Esmények
A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődik január 6-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Magyar Szimfonikus Körkép. Február végéig tizenöt koncert hangzik el a sorozatban, amelynek alapötletét még a Művészetek Palotája 2005-ös próbaüzeme adta.
Esmények
A IX. Making New Waves Fesztivál a zenei tér kérdéseivel foglalkozik. A fesztivál címadó darabja Alvin Lucier kultikus műve 1969-ból, melyben az akusztikus tér zenei minőségei új életre kelnek.
Esmények
Csaknem tízezer ifjú muzsikus érkezik május közepén Magyarországra, a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválra, amelynek a fő helyszíne Pécs, de Székesfehérváron és Budapesten is lesznek események – közölték a szervezők kedden sajtótájékoztatón, a fővárosban.
Esmények
Eötvös Péter magyar karmester, illetve zeneszerző vehette át kedden este az idei Frankfurti Zenei Díjat.
Esmények
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált; a csütörtökön kezdődő esemény klasszikus koncerteket, dzsessz- és flamenco-esteket, mesterkurzusokat és gitárversenyt is magában foglal - tájékoztatott Kiss Beatrix, a fesztivál egyik szervezője.
Esmények
A visegrádi országok művészeiből alakult zenekar és énekkar koncertje nyitja meg a 23. Régi Zenei Napok eseménysorozatát június 23-án Sopronban - közölte Liszkay Mária, a szervező Filharmónia Budapest Kht. munkatársa.
Esmények
Negyedszer rendezik meg a Petőfi Csarnokban a Budapest Blues Festival-t. Március 17-én, szombaton este a műfaj sokszínűségét igyekeznek bemutatni kora délutántól késő éjszakáig.
Esmények
Kodály Zoltán szülővárosa, Kecskemét, a zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus szellemiségében rendezi meg idén a tavaszi fesztivált, mely egyben a Kodály jubileumi év nyitórendezvénye is az alföldi városban – közölte Zombor Gábor polgármester, a fesztivál programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón, Kecskeméten.
Esmények
A Jövő Háza Teátrumban szombaton este átadták a MAHASZ 2007. évi Fonogram-díjait. A legnagyobb érdeklődéssel várt év felfedezettje kategóriában Rúzsa Magdi (Universal Music/CLS Records) volt a befutó, ő képviseli Magyarországot május 10-én az Eurovíziós dalfesztiválon Helsinkiben.
Esmények
Németország és Európa egyik legjelentősebb nemzetközi művészeti eseménye, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál idén magyar kulturális különlegességekkel csábítja a zenerajongókat az észak-német tartományba. Magyarország a díszvendége a rangos zenei attrakciónak. Az egyedülálló esemény az Ungarischer Akzent, a Németországban zajló magyar kulturális évad rendezvénysorozatának kiemelkedő programja.
Esmények
Telitalálatos lett a A Dixie Chicks country trió a 49. Grammy-díj gáláján. A lánycsapat díjra váltotta Talking The Long Way című albumának és Not Ready To Make Nice című dalának mind az öt jelölését. A Red Hot Chili Peppers rockegyüttes hat jelölésből négy, Mary J. Blige rhythm and blues énekesnő nyolcból három díjat vihetett haza.
Esmények
A Grammy-díjak mellett szinte eltörpül a Brit Awards zenei díjkiosztó, pedig ezt a trófeát is immár harminc éve ítélik oda és osztják ki. A díjat ezúttal február 14-én, Valentin napján adják át, s nagy nyertese Lily Allen lehet, aki négy jelöléssel indul a gálára.
Esmények
A Red Hot Chillli Peppers, Beyoncé, a Dixie Chicks, a Gnarls Barkley egészen biztosan fellép a 49. Grammy-gálán, a Los Angeles-i Staples Centerben.
Esmények
A jelölések december 7-i bejelentése után megindult a tippverseny: ki hány Grammyvel távozik februárban a Los Angeles-i Shrine Auditoriumból? Mary J. Blige, a rhythm and blues királynője nyolc jelöléssel biztosra nem mehet, de reménykedhet, akárcsak a Red Hot Chili Peppers hat jelölésével. És a többiek?
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ